Afla cauzele erorilor si evenimentele de system, hardware, software, setup … Event Viewer [Windows 7 & XP]

Event Viewer este un tool al sistemelor de operare Microsoft Windows, putin de cunoscut de majoritatea utilizatorilor. Event Viewer are rolul de a inregistra in jurnale evenimentele de pe sistemul de operare. Inregistreaza si pastreaza rapoarte complete despre modificarile si erorile aparute la nivel de hardware, software, setup, system si securitate.

Odata cu lansarea sistemului de operare Windows Vista, Event Viewer-ul a cunoscut schimbari semnificative comparativ cu cel prezent pe Windows XP. Schimbari atat la nivel de UI cat si la nivel de management.

Chiar daca pe Windows 7, Event Viewer este ceva mai complex, utilizatorii de Windows XP pot folosi cu incredere acest tool daca doresc sa afle cauzele din care o anumita aplicatie a dat eroare la instalare sau in timpul functionarii, cauzele din care au aparut erori la atasarea unui device sau al unui component hardware (web cam, microfon, sistem audio, card reader, telefon mobil…etc), cauzele erorilor de sistem si log-uri de securitate.

Cum deschidem System Event Viewer pe Windows XP, Vista sau Windows 7.

Pentru toate sistemele de operare Microsoft procedeul este acelasi. Deschidem run box (Win + R) si tastam "eventvwr.msc" dupa care apasam Enter.

Pentru utilizatorii de Windows XP, Event Viewer tine trei jurnale:

Application Events- Jurnalul in care sunt inregistrate evenimentele programelor instalate pe calculator. In cazul in care un program da o eroare, aceasta va fi trecuta in acest jurnal, iar utilizatorul poate afla informatii utile pentru corectarea ei.

Security Events – In acest jurnal sunt tinute log-urile de securitate. Screenshot-ul de mai jos este facut din Event Viewer-ul Windows 7. In acest raport apar inclusiv sesiune de Log On (reusite si/sau nereusite) si conectarile facute pe calculatorul dvs. de la un alt calculator din LAN sau Homegroup.

System Events – De regula acesta este cel mai stufos jurnal al Event Viewer. Aici sunt stocate rapoarte pentru fiecare eveniment si modificare produsa de o compunenta a sistemului de operare. De la update-uri pana la erori de instalare si lansare ale driverelor, toate evenimentele vor putea fi gasite in acest jurnal. Daca un driver va da eroare de instalare sau nu este compatibil cu device-ul pentru care instalat, in Event Viewer la "System" o sa gasiti detalii utile pentru rezolvarea problemei.

Pe sistemele de operare Windows 7, jurnalul pentru update-uri a fost mutat in sub Windows Logs > "Setup".

Internet Explorer – Jurnal cu evenimentele importante din Internet Explorer. Erori cauzate de scripturi (AJAX, Java, Flash..), erori ale toolbar-urilor sau ale add-ons si plug-ins.

In plus fata de Event Viewer-ul de pe Windows XP, Windows 7 tine jurnale separate si pentru "Applications and Services Logs", unde gasim rapoarte ale evenimentelor de hardware, Media Center, Windows PowerShell si Microsoft Office.

Nu putine sunt service-urile de calculatoare unde tehnicienii verifica in primul rand System Event Viewer pentru a afla un istoric al sistemului. Aici pot afla detalii daca sunt incompatibilitati intre memoriile RAM, daca hard-disk-ul are erori sau daca sunt probleme de controllere.

Comments

Postari populare

Simplificați-vă sarcinile în Linux

O fereastră către interiorul sistemului Linux cu Inspector

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Pregătiți-vă pentru lansarea noului mediu desktop LXQt 2.0

Estompați fețele din imagini și videoclipuri cu deface în Linux

Beaver Notes - o aplicație de notițe open-source pentru Linux

Geany IDE - funcția de compilare și rulare

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

free - comandă CLI în Linux