marți, 30 septembrie 2014

Q4OS - Windows sau Linux

Q4OS este o distributie Linux bazata pe Debian stable. Sistemul de operare este rapid, stabil fiind proiectat pentru a oferi utilizatorilor o interfata clasica si o stabilitate pe termen lung. Dezvoltatorii se concentreaza pe securitate, fiabilitate si integrarea noilor caracteristici. Sistemul se distinge prin viteza si cerinte hardware mici, ruland pe calculatoarele puternice precum si pe calculatoarele vechi.

Q4OS este construit pentru a oferi o experienta desktop similara cu Windows XP. Exista multe distributii Linux cu aspect de Windows, dar Q4OS ofera o experienta stranie. Utilizatari ar putea sa nu-si dea seama ca nu sunt de fapt intrun sistem de operare Windows, desi asemanarile sunt doar de interfata.

Pentru ca Q4OS sa arate ca Windows XP, el foloseste un mediu desktop numit Trinity DE, care este derivat din KDE 3.x. Din pacate nu exista nici o versiune de Live CD, asa ca va trebuie sa-l instalati pentru a-l testa. Aceasta versiune poate sa functioneze cu succes in VirtualBox.

O optiune importanta in Q4OS este Look Switcher, care nu este prevazuta in mod implicit. Instalarea se face automat facand clic pe link-ul din Control Panel. Acest utilitar permite utilizatorilor sa schimbe la o versiune si mai de baza al sistemului care arata chiar mai mult ca Windows XP Classic.

Instalarea aplicatiilor este destul de usoara, faceti dublu clic de la filemanager si urmati instructiunile. Cateva dintre aplicatii:
- Google Chrome si Mozilla Firefox - browsere web
- LibreOffice - suita profesionala de birou
- DebApps - gestioneaza si instaleaza aplicatii din arhiva Debian
- Wine - instaleaza si foloseste aplicatii native Windows
- Look Switcher - comuta intre interfata moderna si clasica
- Network Manager - modalitate usoara  de a gestiona retelele fara fir
- Virtualbox Guest Additions - optimizare drivere pentru cei care il ruleaza in VirtualBox
- Application Server / Client - server de aplicatii accelerate terminale si client
- Q4OS Development Pack - dezvolta software pentru Q4OS

Cerinte minime de sistem:
- procesor Pentium 300MHz
- memorie 128Mb RAM
- spatiu pe hard 3GB

Pentru a descarca distributia Q4OS faceti clic aici.

Niciun comentariu: