Cele mai populare 7 medii desktop Linux

Spre deosebire de Windows sau OS X, exista numeroase medii desktop disponibile pentru Linux.

Linux inseamna alegere, libertate, frumusete si alegerea unei distribuii este doar primul pas. Distributiile Linux au de obicei un mediu desktop implicit, dar exista o multime de medii desktop disponibile pentru a le utiliza. De exemplu, Ubuntu ofera noua alternative de medii desktop cu diferite configuratii.

Mediile desktop difera intre ele prin estetica, functionalitate si caracteristici. Numai utilizatorul poate decide pe care o prefera.

In continuare va voi prezenta cele mai populare medii desktop.

Unity

Unity este desktopul propriu al lui Ubuntu. Nici o alta distributie Linux nu a adoptat Unity.

Aceasta reprezinta viziunea Ubuntu a ceea ce un desktop ar trebui saarate si este un pic diferit de desktop-urile traditionale de Windows. Unele dintre caracteristicile ale acestui mediu desktop este "scopes" care va permite sa cautati pentru diferite tipuri de continut de pe web, "dash" afiseaza aplicatiile instalate, "HUD" va permite sa cautati pentru optiuni de meniu a unui program si sa le activati de la tastatura.

In timp ce multi utilizatori de Linux se plang de Unity, el este un mediu desktop cu care oricine se poate obisnui. Printre alte neajunsuri amintim: lipsa configurarii, bara lansator Unity sta mereu pepartea stanga a ecranului si nu poate fi mutat, butoanele de redimensionare (minimizeaza, maximizeaza, inchide) sta in coltul din stanga sus al fiecarei ferestre, cum ar fi pe un MAC.

Unity este disponibil numai pe mediul desktop pentru Ubuntu.

GNOME3

GNOME este instalat pe multe distributii Linux populare. Trecerea de la GNOME2 la GNOME3 si desktop Shell si-a castigat destui adepti ai acestui mediu desktop. GNOME este un mediu desktop complet configurabil cu extensii. Sunt diverse distributii Linux ce il folosesc ca mediu desktop implicit implicit: Fedora Workstation, Debian,etc.

KDE Plasma 5

KDE si GNOME au fost cele mai mari medii desktop disponibile pentru Linux. Din mediul grafic GNOME au derivat Unity, Cinnamon, si MATE, dar proiectul KDE este inca in desfasurare puternica. Interfata Plasma 5 este mai lustruit ca oricand.

KDE a fost intotdeauna mult mai configurabil decat GNOME. Acest lucru depinde de unii utilizatori care au maimulte optiuni disponibile, iar altii prefera abordarea minimalista a lui GNOME. KDE a devenit cu siguranta mai putin coplesitoare cu timpul.

Utilizarea KDE este diferit de folosirea Unity, Cinnamon si MATE. Aceste medii desktop sunt construite cu setul de instrumente GTK. KDE a fost intotdeauna construit pe Qt si are propria suita de aplicatii pentru a merge impreuna cu ea. Orice aplicatie poate rula pe orice mediu desktop, dar aceste aplicatii sunt integrate pentru desktop-ul care au fost concepute. Printre distributii amintim: openSUSE, Kubuntu, Linux Mint KDE, Fedora KDE, Chakra Linux, Mageia.

Cinnamon

Cinnamon a fost construit initial pentru Linux Mint, dar si alte distributii l-au preluat cum ar fi Ubuntu, Fedora, debian, etc.

Acesta este derivat din GNOME3 si construit pentru a oferi o interfata desktop mai traditionala. In timp ce GNOME a abandonat bara de activitati si meniul Start, Cinnamon a fost construit in jurul acestor caracteristici traditionale. Cinnamon adauga in continuare caracteristici si imbunatatiri pentru o experienta mai placuta pentru utilizatorii dedesktop.

Pentru o experienta mai buna incercati Linux Mint.

MATE

MATE si Cinnamon sunt medii desktop similare. MATE este derivat din GNOME2 si a fost construit sa lucreze si pe distributii Linux moderne. Acest mediu desktop poate rula bine si pe calculatoarele mai vechi. MATE este folosit ca mediu desktop implicit pe Linux Mint, Ubuntu MATE, PCLinuxOS, etc.

LXDE

LXDE este una dintre mediile desktop usoare. Daca aveti un calculator mai vechi si doriti sa-l faceti sa ruleze mai repede, incercati distributiile Linux cu mediul desktop LXDE. Nu veti gasi efecte grafice, dar veti obtine un mediu desktop de baza care va va permite ruleze si gestiona rapid aplicatiile. Incercati Lubuntu pentru o experienta cu mediul desktop  LXDE.

XFCE

XFCE era a treia optiune primara dupa GNOME si KDE. Este un pic mai usor decat GNOME si KDE. Dupa lansarea lui GNOME3, XFCE a devenit mediul desktop Linux traditional. Daca doriti o experienta cu mediul desktop XFCE incercati Xubuntu.

Concluzie
Puteti incerca un mediu desktop odata cu distributia cu care vine sa sa instalati un mediu desktop diferit pe sistemul tau. Acest tip de flexibilitate este parte din frumusetea lumii Linux. Aceste medii desktop Linux pe care vi le-am prezentat sunt cele mai populare, dar sunt si altele cum ar fi: deepin DE, Fluxbox, Openbox, Enlightenment, Pantheon, Trinity, etc.


Comments

săgetător said…
Eşti necesar, util şi pragmatic! Îţi mulţumim pentru că exişti!

Postari populare

Deschideți folderele instantaneu activând o setare ascunsă în Nautilus

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

Backdoor descoperit în XZ Utils amenință sistemele Linux

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Thunar File Manager - introducere

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Avantajele programelor open source