vineri, 5 februarie 2016

Thunar - manager de fisier din Xfce


Este unul dintre cele mai simple managere de fisiere din mediul grafic disponibil in Linux. Thunar este simplu si usor de utilizat. Thunar se gaseste pe orice distributie cu mediu desktop Xfce.
Prezentare generala


Utilizarea aplicatiei
***Fila noua - puteti deschide alta fila apasand tastele Ctrl+T, iar pentru a o inchide apasati tastele Ctrl+W.
***Dosar nou - pentru a creea un dosar nou, faceti clic dreapta pe zona principala si alegeti Create Folder sau apasati combinatia de taste Ctrl+Shift+N.
***Stergere dosar - pentru a muta in cosul de gunoi faceti clic dreapta pe dosarul dorit si alegeti Move To Trash. Pentru a sterge definitiv un dosar apasati combinatia de taste Shift-Delete.
***Filtreaza dupa - Thunar ofera sortarea pe baza numelui, dimeniunii, tipului sau datei.
***Emblema - puteti atasa una sau mai multe embleme pentru a distinge dosarul dumneavoastra preferat. Faceti clic dreapta pe dosar alegeti Properties, clic apoi fe tabul Emblems si alegeti emblema sau emblemele dorite.
***Vizualizare arborescenta - pentru a schimba panoul din stanga in modul arborescent faceti clic pe View->Side Pane-> Tree. Pentru a reveni la forma anterioara se deschide meniul View->Side Pane->Shortcuts. Comanda rapida este Ctrl+E.
***Trimite catre - puteti copia un fisier pe un cd/dvd, stick USB sau email. Pentru aceasta faceti clic dreapta pe fisierul dorit alegeti Send to.. apoi destinatia unde vreti sa ajunga fisierul.
***Semn de carte - pentru a creea un marcaj pentru un dosar, glisati si fixati in paoul din stanga
***Deschideti in Terminal - faceti clic dreapta pe zona principala si alegeti Open Terminal Here.


Niciun comentariu: