Tor - cum sa devii anonim pe Internet



The Onion Router este un protocol de Internet conceput pentru a anonimiza datele retransmise peste ea. Folosind browser-ul Tor, va face dificil pentru orice spion pentru a vedea webmail-ul, istoricul de navigare, posturile de social media sau alta activitate on-line.




Prezentare generala
Reteaua Tor este un grup de servere care functioneaza cu voluntari, care permite oamenilor sa isi imbunatateasca viata privata si securitatea lor pe Internet. Utilizatorii Tor folosesc aceasta retea prin conectarea printr-o serie de tuneluri virtuale permitand astfel organizatiilor si persoanelor fizice schimbul de informatii prin retele publice fara a compromite intimitatea lor. Tor este un instrument eficient in ocolirea cenzurei, pentru dezvoltatorii de software in creearea de noi instrumente de comunicare cu caracteristici de confidentialitate.

Tor este folosit de persoanele care sunt sensibile la confidentialitatea datelor, de jurnalisti pentru a comunica in siguranta cu denuntatori si dizidenti, de organizatiile non-guvernamentale, de grupuri de activisti, de marina SUA si chiar de organizatii guvernamentale.

Ceea ce o face atat de sigura este varietatea de oameni care folosesc Tor. Tor te ascunde printre ceilalti utilizatori din retea, astfel incat baza de utilizatori pentru Tor este mare, cu atat mai mult anonimatul tau va fi protejat.

De ce sa utilizam Tor
Folosind Tor va protejeaza impotriva analizei traficului, o forma de supraveghere pe Internet. Analiza traficului poate fi utilizata pentru a urmari comportamentul si interesele dumneavoastra pe Internet.

Anonimatul
Tor nu poate rezolva toate problemele de anonimat. Aceasta se concentreaza numai asupra protejarii transportului de date. Puteti utiliza Tor pentru navigarea pe web pentru a avea confidentialitatea datelor. de asemenea, pentru a proteja anonimatul nu oferi numale dumneavoasta sau alte informatii revelatoare i formularele web.

Cum functioneaza Tor
Reteaua Tor trece prin serverele informatice a mii de voluntari raspanditi in intreaga lume. Datele sunt incluse intr-un pachet atunci cand intra in reteaua Tor. Pachetul de date modificat si criptat este apoi directionat prin mai multe servere, numit relee, pana la destinatie. Modul de calatorie prin intermedul retelei Tor este asemanator cu o cale ocolita de o persoana prin oras.

Viitorul
Furnizarea unei retele de anonimizare utilizabil pe Internet este o provocare continua. Securitatea si gradul de utilizare nu trebuie sa fie in contradictie. Crescand gradul de utilizare, or va atrage mai multi utilizatori, ceea ce va creste posibilele surse si destinatii de comunicare, sporind astfel securitatea pentru toata lumea. Fiecare utilizator nou si releu ofera diversitate suplimentara, sporind capacitatea lui Tor de a pune control asupra securitatii si confidentialitatii datelor inapoi in mainile tale.

Instalare Tor
Pe Ubuntu si distributiile derivate, Tor Browser poate fi instalat prin PPA utilizand comenzile urmatoare in Terminal.
$ sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/tor-browser
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install tor-browser

Ultima versiune al browser-ului Tor este disponibila pe pagina web a proiectului unde puteti descarca de aici in versiunile pe 32 si 64biti. Instructiunile de instalare pe care vi le prezint mai jos functioneaza pe toate distributiile Linux: Ubuntu, Linux Mint, Pinguy OS, Deepin, Peppermint, PCLinuxOS, Debian, LXLE, Linux Lite, Robolinux, Fedora, CentOS, OpenSUSE, Mageia, OpenMadriva, Arch Linux, Manjaro,  ROSA, etc.
Instalare pe 32biti
$ cd ~
$ wget https://dist.torproject.org/torbrowser/5.5.1/tor-browser-linux32-5.5.1_en-US.tar.xz
$ tar -xJvf tor-browser-linux32-*_en-US.tar.xz
$ cd tor-browser_en-US/
$ ./start-tor-browser.desktop

Instalare pe 64biti
$ cd ~
$ wget https://dist.torproject.org/torbrowser/5.5.1/tor-browser-linux64-5.5.1_en-US.tar.xz
$ tar -xJvf tor-browser-linux64-*_en-US.tar.xz
$ cd tor-browser_en-US/
$ ./start-tor-browser.desktop

Browser-ul Tor se mai poate instala si din managerii de software inclusi in distributiile Linux.

La prima utilizare a aplicatiei Tor va aparea urmatoarea fereastra.
Faceti clic pe butonul Connect pentru a va putea conecta direct la reteua Tor.


Comments

Ion said…
Salut! Tor! The Best. Ciprian trebuie sa spui ca mai exista un program care se intituleaza: vidalia si trebuie instalat din administratorul de programe (manager programe) dar de ce nu faci tu niste tutoriale despre urmatoarele doua programe: Hydra si Medusa?

Postari populare

Simplificați-vă sarcinile în Linux

O fereastră către interiorul sistemului Linux cu Inspector

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Estompați fețele din imagini și videoclipuri cu deface în Linux

Beaver Notes - o aplicație de notițe open-source pentru Linux

Geany IDE - funcția de compilare și rulare

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

free - comandă CLI în Linux

Pregătiți-vă pentru lansarea noului mediu desktop LXQt 2.0

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor