duminică, 5 februarie 2017

htop - monitorizarea proceselor in timp real


htop este un utilitar care va permite sa monitorizati in mod interactiv procesele in timp real. Utilitarul htop nu este incorporat in mod implicit in distributiile Linux, dar acesta poate fi usor de descarcat si de instalat. Odata descarcat si instalat, acest utilitar poate fi rulat prin linia de comanda prin simpla comanda htop.


htop are o interfata vizuala cu care puteti interactiona cu ajutorul tastaturii. In ferestra puteti vedea in partea de sus informatii despre utilizarea procesorului, memoriei swap si a memoriei fizice, in timp ce in partea dreapta sus puteti vedea durata de incarcare, durata de functionare si cate procese ruleze. Restul informatiilor nu sunt altecva decat informatii in timp real a proceselor cu statistici, cum ar fi priritatea, memoria virtuala, prosesorul, consumul de memorie, etc.


Daca va uitati la imaginea de sus in artea de jos se gasesc tastele funtionale si functiile scrise. Sa vedem ce fac unele dintre aceste taste functionale:
1. F2 - intrati in meniul de configurare
2. F3 - cautarea proceselor
3. F5 - procesele pot fi afisate in modul tip arbore
4. F9 - caracteristica acestei caracteristici este de "a ucide" un proces

Sper ca acest articol despre utilitarul htop va este util. Pana data viitoare puteti sa dati un like acestui articol, sa-l distribuiti sau sa lasati un comentariu.

Niciun comentariu: