vineri, 3 martie 2017

Debian Goodies Utilities - gestioneaza pachetele pe Debian


Debian Goodies este un pachet care include utilitare pentru gestionarea pachetele pe Debian si a sistemelor derivate. Aveti posibilitatea sa utilizati Debian Goodies pentru a afla ce pachete sunt actualizate, bug-uri critice, cele care ocupa spatiu mai mare pe disc, etc.


Instalarea pachetului debian-goodies se face ruland in terminal urmatoarea comanda:
$ sudo apt-get install debian-goodiesIn acest articol va voi descrie modul de utilizare a utilitatilor din pachetul Deban Goodies. Utilitatile incluse in pachet: dglob, debget, dpigs, dgrep, debmany, checkrestart, popbugs si which-pkg-broke. Mai jos ve este descrierea fiecarui instrument:
-dglob- 
Va lista numele de pachete care se potrivesc cu un sir de caractere specificate. In mod implicit va lista doar pachetele instalate. In cazul in care doriti sa listati toate pachetele utlizati argumentul "-a".


-dgrep-
Utilitarul dgrep este folosit pentru a cauta toate fisierele tru un anumit model intr-un pachet specificat. Utilizarea dgrep folosind cateva optiuni:
//-e//

//-l//
//-o//

-dpigs-
Acest utilitar va afiseaza ce pachet ocupa cel mai mult spatiu in sistemul dumneavoastra.

-checkrestart-
Acest utilitar va va notifica lista de servicii pe care trebuie sa le porniti dupa actualizarea sistemului.

-dhomepage-
dhomepage te va duce direct la site-ul web al oricarui pachet specificat. Acest instrument va fi foarte util daca sunteti in cautarea mai multor detalii cu privire la orice pachet.

-debget-
Debget este folosit pentru a obtine un fisier deb pentru un pachet din baza de date ale pachetelor APT.

-debmany-
Acest utilitar va permite sa vizualizati toate manpages unui pachet.

-which-pkg-broke-
Este folosit pentru a gasi pachete stricate. which-pkg-broke va poate ajuta sa gasiti pachetele care au stricat sistemul sau un pachet privind sistemul.

-popbugs-
Este folosit pentru a afisa o lista de bug-uri cu eliberare critice personalizate pe pachetele pe care le utilizati in mod obisnuit pe sistemul dumneavoastra.

Pentru a genera jurnalul popularity-contest, execuatti aceasta comanda.
Pentru a stoca iesirea utilizati –output=/path/to/file option.
Puteti vizualiza fisierul intr-un browser web.

Debian-goodies are multe utilitati, acestea sunt unele din cele mai utilizate. Sper ca veti gasi acest articol util, puteti sa-l distruiti, dati un like sau lasati un comentariu.


Niciun comentariu: