Despre verificarea fragmentarii in Linux

In sistemul de operare Windows trebuie periodic o defragmentare a hard disk-ului pentru a mentine o performanta optima. In continuare va voi arata daca este necesara defragmentarea hard disk-ului in Linux.

Sistemele de fisiere pe care le suporta Linux, cum ar fi ext4, XFS si Btrfs, vor evita fragmentarea automata a fisierelor. Un hard disk devine fragmentat cand sistemul de operare scrie o parte dintr-un fisier intr-o singura locatie si o alta parte a aceluiasi fisier in alta locatie. Aceasta sparge fisierele si determina imprastierea unor bucati de fisiere mari pe hard disk. La citirea datelor de pe hard disk, rezulta o performanta mai slaba, deoarece dureaza mai mult pentru a accesa toate piesele diferite ale sistemului. Sistemele de fisiere Linux incearca sa scrie date pe hard disk intr-un mod care sa pastreze impreuna partile fisierului.

Atunci cand hard disk-ul este aproape plin, fisierele pot deveni fragmentate deoarece sistemul epuizeaza locurile convenabile pentru a scrie fisiere mari in blocuri continue.

Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la fragmentarea sistemului de fisiere in Linux, exista instrumente pentru a face fata fragmentarii. Deoarece fiecare sistem de fisiere functioneaza putin diferit, exista diferite utilitare pentru a face fata fragmentarii pe fiecare sistem de fisiere.

Cel mai frecvent utilizat sistem de fisiere pe Linux este ext4. Daca doriti sa verificati daca sistemul de fisiere ext4 este fragmentat puteti executa urmatoarea comanda ca administrator in terminal:
$ sudo e4defrag -c /

Comanda de mai sus ruleaza comanda ext4 defrag. Optiunea -c indica programului sa verifice fragmentarea. Acest lucru va face ca programul e4defrag sa caute fragmentarea. Ultimul parametru, /, este locatia sistemului de fisiere.

Puteti verifica si directorul /home introducand urmatoarea comanda in terminal:
$ sudo e4defrag -c /home

Dupa terminarea verificarii fragmentarii va rezulta un scor:
- 0-30 - nu exista nici o problema
- 31-55 - este usor fragmentat, dar fragmentarea poate fi probabil ignorata
- peste 56 - unitatea ar trebui sa fie defragmentata

Pentru defragmentarea hard disk-ului executati urmatoarea comanda:
$ sudo e4defrag /home

Pentru defragmentarea sistemului de fisiere Btrfs se utilizeaza urmatoarea comanda:
$ sudo btrfs filesystem defrag -r /home

Pentru defragmentarea sistemului de fisiere XFS executati urmatoarea comanda:
$ sudo xfs_fsr

Aceste comenzi de defragmentare nu este nevoie sa fie executate, deoarece fiecare sistem de fisiere se mentine bine organizat.

Daca doriti sa experimentati pentru a vedea daca sistemul dumneavoastra de fisiere poate fi mai bine organizat, aceste comenzi de mai sus isi vor face treaba.


Comments

Postari populare

O fereastră către interiorul sistemului Linux cu Inspector

Simplificați-vă sarcinile în Linux

smem - o privire mai detaliată asupra utilizării memoriei în Linux

Pregătiți-vă pentru lansarea noului mediu desktop LXQt 2.0

Estompați fețele din imagini și videoclipuri cu deface în Linux

Beaver Notes - o aplicație de notițe open-source pentru Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

free - comandă CLI în Linux

Convertiți imaginile HEIF în JPG sau PNG pe Linux