Optimizarea sistemului linux cu STACER



Prin cautarile mele pe net am gasit un program de optimizare a sistemului de operare Linux pe care doresc sa-l imparatasesc cu voi: Stacer. Stacer este o aplicatie open-source pentru optimizarea Linux-ului. Stacer este pentru Linux, asa cum CCleaner este pentru Windows. Aplicatia este organizata pe cateva sectiuni: Dashboard, System Cleaner, Startup Apps, Services si Uninstaller.





Dashboard
Dashboard ofera informatii despre sistemul dumneavoastra. Printre informatiile oferite sunt utilizarea procesorului, utilizarea memoriei si utilizarea discului. Va sunt oferite informatii despre viteza de descracare si incarcare in retea. Mai sunt prezentate pe scurt informatii de sistem precum numele PC-ului, platforma, distributia Linux, memoria instalata, modelul procesorului, viteza si nucleele procesorului.

System Cleaner
Este sectiunea de curatare a sistemului. Aici puteti scana sistemul pentru memoria cache apt, rapoartele de eroare, jurnalele de sistem si memoria cache a aplicatiilor. Dupa scanare puteti curata jurnalele sau fisierele de care nu aveti nevoie.

Startup Apps
Aceasta sectiune va ofera optiunea de a activa sau de a permite unei aplicatii sa porneasca in timpul bootarii. Opriti procesele pe care doriti sa nu porneasca, dar celelalte procese vor putea sa se incarece la bootare.

Services
Puteti activa sau dezactiva cu usurinta serviciile de sistem care ar putea functiona sau nu cum ar fi: bluetooth, retele sau altele. Ca o avertizare, dezactivarea serviciilor esentiale poate afecta grav performanta si stabilitatea sistemului dumneavoastra.

Uninstaller
Acesta va permite sa dezinstalati aplicatii din sistemul dumneavoastra. Dezinstalarea aplicatiei se realizeaza facand clic pe pictograma cosului de gunoi ca va apare in dreapta.

Acum ca am vorbit despre Stacer, va voi arata in continuare cum sa instalati aplicatia pe calculator.

Instalare Stacer:
1. AppImage
- descarcati fisierul stacer*.AppImage pe 32bit sau 64bit https://github.com/oguzhaninan/Stacer/releases
- faceti fisierul executabil utilizand comanda
$ sudo chmod a+x Stacer*.AppImage
- ruleaza
$ ./Stacer*.AppImage

2. Debian x86 sau x86_64
- descarcati fisierul deb pe 32bit sau 64bit
- rulati comanda una dintre comenzi
$ sudo dpkg --install Stacer_1.0.6_amd64.deb
$ sudo dpkg --install Stacer_1.0.6_i386.deb
- rulati
$ Stacer

3. Cod sursa
$ git clone https://github.com/oguzhaninan/Stacer.git
$ cd Stacer
$ npm install && npm run build && npm start

Stacer face exact ceea ce intentioneaza sa faca fara complicatii. Incercati Stacer si in speranta ca va placut, impartasiti acest articol pe retelele sociale sau sa lasati un comentariu.


Comments

Serban said…
Am citit cu plăcere articolul şi cred că partea cea mai interesantă o constituie centralizarea mai multor sarcini cu caracter administrativ, în aceeaşi interfaţă.
Şi într-adevăr, pare cel mai apropiat de Crap Cleaner (CCleaner).
Cred că odată cu creşterea puterii de calcul "pentru acasă", oamenii vor avea nevoie să înveţe administrare. Măcar pentru a reduce costurile de exploatare a puterii de calcul.

Postari populare

O fereastră către interiorul sistemului Linux cu Inspector

Simplificați-vă sarcinile în Linux

smem - o privire mai detaliată asupra utilizării memoriei în Linux

Pregătiți-vă pentru lansarea noului mediu desktop LXQt 2.0

Estompați fețele din imagini și videoclipuri cu deface în Linux

Beaver Notes - o aplicație de notițe open-source pentru Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

free - comandă CLI în Linux

Convertiți imaginile HEIF în JPG sau PNG pe Linux