Instalarea distributiei Linux Mint Debian Edition

Linux Mint Debian Edition este o versiune a lui Linux Mint bazat pe Debian. LMDE foloseste pachetele Debian in loc de Ubuntu. In general, LMDE ruleaza mai repede decat versiunile Linux Mint bazate pe Ubuntu. Cele mai recente versiuni de softare sunt trimise mai intai editiei LMDE, inainte de a fi preluate si de distributiile traditionale Linux Mint.

LMDE vine preinstalat cu o gama larga de programe. Veti gasi browser-ul Firefox, clientul de e-mail Thunderbird, player-ul audio Banshee, softul de ardere a CD/DVD Brasero, suita office LibreOffice, editorul grafic GIMP si player-ul video VLC. Instalarea de software suplimentar se poate instala usor cu ajutorul instrumentului Software Manager.

Descarcarea unei copii o puteti face accesand link-ul https://www.linuxmint.com/download_lmde.php, unde veti gasi imaginile ISO pe 32biti si 64biti cu mediile desktop KDE si MATE.

Cerinte de baza ale sistemului:
- CPU: 32bit si 64bit
- RAM: 512Mb-1Gb
- HDD: 20Gb
- VGA: 1024x768
- unitate DVD sau port USB

Dupa descarcarea imaginii ISO a distributiei LMDE, inscriptionati-l pe un DVD. Odata ce ati ars cu succes imaginea ISO a LMDE, reporniti calculatorul. Pentru a incepe bootarea de pe DVD, va trebui sa faceti unele setari in BIOS apasand una din taste in functie de sistem: F2, Del, F12 sau alta tasta. Dupa accesarea BIOS-ului va trebui sa modificati ordinea de incarcare a sistemului pentru a porni calculatorul de pe CD/DVD. Odata modificata aceasta setare salvati si reprniti calculatorul.

Puteti incerca mai intai distributia LMDE fara sa o instalati . Daca distributia va convins puteti incepe instalarea facand clic pe pictograma Install Linux Mint de pe desktop si urmati pasii de mai jos:

1. Alegeti limba pe care doriti sa o utilizati in timpul instalarii LMDE si faceti clic pe Forward.

2. Selectati fusul orar facand clic pe atlas si faceti clic pe Forward.

3. Selectati tipul de tastatura care sa corespunda preferintelor dumneavoastra si faceti clic pe Forward.

4. In acest ecran vi se cere sa creati un utilizator introducand numele si parola.

5. Fereastra urmatoare va afiseaza aspectul implicit al partitiilor care vor fi create sau daca doriti puteti edita partitiile. Faceti clic pe Forward.
 

6. Fereastra urmatoare va trebui sa instalati bootloader-ul GRUB si faceti clic pe Forward.

7. Urmatorul ecran va afisa optiunile pe care le-ati setat pentru a instala LMDE si faceti clic pe Apply.

8. Urmatoarea fereastra ne va arata progresul copierii fisierelor din imaginea ISO pe hard disk.

9. Dupa finalizarea copierii veti fi intampinati de o fereastra care va indica ca instalarea este completa. Faceti clic pe butonul Yes pentru a restarta calculatorul si scoateti DVD-ul din unitate.

10. Daca ati ales optiunea cu identificare cu parola veti vedea urmatorul ecran de mai jos. Introduceti numele de utilizator si parola pe care le-ati creat la pasul 4.

Ati instalat LMDE pe calculator si il puteti folosi pentru utilizarea zilnica. Daca va placut articoplul distribuiti-l pe retelele sociale sau lasti un comentariu.



Comments

Postari populare

Simplificați-vă sarcinile în Linux

O fereastră către interiorul sistemului Linux cu Inspector

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Estompați fețele din imagini și videoclipuri cu deface în Linux

Beaver Notes - o aplicație de notițe open-source pentru Linux

Geany IDE - funcția de compilare și rulare

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

free - comandă CLI în Linux

Pregătiți-vă pentru lansarea noului mediu desktop LXQt 2.0

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor