luni, 20 noiembrie 2017

Elibereaza spatiu pe Ubuntu si distributiile derivate


Cu timpul, orice sistem de operare poate deveni aglomerat, deoarece instalati si dezinstalati multe programe. Daca aveti o capacitate mare de stocare atunci poate nu va deranjeaza sa curatati Ubuntu pentru a crea spatiu pe disc. Dar daca hard diskul are un spatiu limitat, eliberarea spatiului pe disc devine o necesitate. Exista mai multe modalitati de a curata spatiul pe disc in Ubuntu si distributiile derivate. In acest articol va voi arata cateva modalitati de a va curata sistemul de operare Ubuntu pentru a obtine mai mult spatiu.
1. Dezinstalati aplicatiile care nu va sunt necesare
Daca exista aplicatii pe care nu le utilizati, dezinstalati-le utilizand managerul de software implicit din distributie.

2. Indepartati pachetele care nu mai sunt necesare
$ sudo apt-get autoremove

3. Curatati memoria cache
3.1. vizualizeaza marimea cache-ului
$ sudo du -sh /var/cache/apt
3.2. eliminati numai pachetele depasite
$ sudo apt-get autoclean
3.3. curatati intregul cache
$ sudo apt-get clean

4. curatati memoria cache a miniaturilor
4.1. vizualizeaza marimea cache-ului a miniaturilor
$ du -sh ~/.cache/thumbnails
4.2. sterge memoria cache
$ rm -rf ~/.cache/thumbnails/*

5. Eliminati vechile kernel-uri
5.1. listati toate kernel-urile instalate
$ sudo dpkg --list 'linux-image*'
5.2. dezinstalati kernel-ul
$ sudo apt-get remove linux-image-versiune

6. Stergeti pachetele orfane
Pentru stergerea pachetelor orfane exista un instrument GUI care face acest lucru: gtkorphan. Instalarea aplicatiei o puteti face cu comanda de mai jos:
$ sudo apt-get install gtkorphan

Deschideti aplicatia gtkorphan si va cauta pachetele orfane. Selectati pachetele pentru a le sterge si faceti clic pe OK.

7. stergerea fisierelor duplicate
Pentru a sterge fisiere duplicate sau nedorite trebuie sa instalati aplicatia fslint introducand urmatoarea comanda in terminal:
$ sudo apt-get install fslint

Pe langa aceste modalitati de a curata spatiu pe disc, mai exista doua aplicatii Stacer cu care puteti sterge fisierele cache si sa dezinstalati programe, iar pentru stergerea kernel-ului puteti sa utilizati Ukku Kernel Manager.

Sper ca acest articol v-a ajutat sa faceti spatiu pe disc in Ubuntu si distributiile derivate. Daca acest lucru va ajutat distribuiti articolul pe retelele sociale sau lasati un comentariu.


Niciun comentariu: