luni, 15 ianuarie 2018

Adaugarea unui fisier AppImage in meniul aplicatiei

Conceptul de aplicatii portabile care pot fi descarcate si difuzate pe orice distributie Linux este din ce in ce mai popular. Multe dsitributii se misca pentru a sprijini tehnologii portabile precum pachetele Flatpak si Snap. Cu toate acestea, in timp ce platformele Flatpak si Snap au nevoie de un cadru suport pentru a fi disponibile pentru ca aplicatiile sa ruleze. Exista si alte formate de pachete portabile care sunt in intregime autonome si nu au nevoie de suport pentru distributie.

Am mai scris despre acest format de pachete portabile si anume AppImage. O aplicatie care a fost construita ca AppImage este descarcate ca un singur fisier. Acest fisier poate fi executat pe orice distributie Linux, deoarece fisierul contine toate dependentele aplicatiei.

Un dezavantaj in lucrul cu aplicatiile AppImage este ca majoritatea aplicatiilor distribuite ca AppImage nu se vor integra in mediul desktop. Acest lucru face mai putin convenabil sa executati fisier AppImage decat o aplicatie instalata prin managerul de software al sistemului nostru de operare. In acest tutorial va voi arata cum sa sa adaugati in meniul de aplicatii un pachet AppImage.

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa va asigurati ca fisierul AppImage pe care doriti sa-l executati este sa-l faceti executabil. Cu ajutorul Terminalului o puteti face cu programul chmod. Vom lua ca exemplu umn fisier AppImage care se gaseste in directorul Downloads.

$ cd /home/user/nume_aplicatie.AppImage
$ chmod a+x nume_aplicatie.AppImage

Dupa ce ati facut fisierul executabil, puteti crea o scurtatura. Pentru a face o scurtatura in meniul de aplicatii, trebuie sa creati un fisier .desktop. Acest fisier trebuie salvat in directorul ./local/share/applications. Puteti folosi orice editor text pentru a crea acest fisier.

$ gedit ~/.local/share/applications/nume_aplicatie.desktop

In fisierul nou creat trebuie sa introduceti liniile de mai jos:

[Desktop Entry]
Name=nume_aplicatie
Categories=Office
Comment=This is a short-cut to the nume_aplicatie AppImage
Exec=/home/jesse/Downloads/nume_aplicatie.AppImage
Type=Application

Explicarea liniilor:
- [Desktop Entry] - este prima linie care se scrie pentru fiecare scurtatura
- Name - numele aplicatiei
- Categories - poate fi gol sau introduceti numele unui submeniu
- Comment - mica descrie a aplicatiei
- Exec - introduceti calea unde este programul
- Type - trebuie intotdeauna setat la Application pentru programele pe care intentionati sa le executati

Aceasta abordare functioneaza nu numai pentru programele AppImage ci si pentru orice aplicatie pe care o descarcati si nu va fi adaugata in mod automat in meniul de aplicatii.

Daca va placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau impartasiti gandurile dvs. lasand un comentariu.


Niciun comentariu: