Lucruri de facut dupa instalarea Ubuntu 18.04



Acest articol va va arata ce trebuie sa faceti dupa ce ati instalat Ubuntu 18.04. Lucrul acesta va ajuta sa folositi Ubuntu pentru o experienta mai lina pe desktop. Lista cu lucrurile de facut dupa instalarea Ubuntu 18.04 depinde de voi, de interesele si nevoile voastre. De asemenea, aceasta lista este pentru desktop-ul GNOME.





1. Actualizati sistemul
Acesta este primul lucru care ar trebui sa-l faceti dupa instalarea Ubuntu. Actualizarea o puteti face din aplicatia Software Updater sau cu ajutorul terminalului introducand comenzile:
$ sudo apt update
$ sudo apt upgrade
$ sudo apt dist-upgrade

2. Activati depozite suplimentare
Ubuntu are mai multe depozite care ofera software pentru sistemul dumneavoastra: Main, Universe, Restricted, Multiverse si Canonical Partners.

Activarea tuturor acestor arhive va voi oferi acces la mai multe programe software si driverele proprietar. Pentru activarea acestor arhive deschideti aplicatia Software & Updates si bifati toate depozitele: Main, Universe, Restricted, Multiverse.

La fila Other Software bifati optiunea Canonical Partners.

3. Instalati lucrurile esentiale
Pentru a reda fisiere media precum MP3, MPEG4, AVI, etc., va trebui sa instalati codec-uri multimedia. Instalarea o puteti face din Software Center alegand pachetul Ubuntu Restricted Extras. O alta metoda este cu ajutorul terminalului introducand comanda:
$ sudo apt install ubuntu-restricted-extras

Pentru a nu intampina probleme in utilizarea calculatorului instalati si cateva elemente esentiale cum ar fi arhivele, java, etc.
$ sudo apt install synaptic vlc gimp gimp-data gimp-plugin-registry gimp-data-extras bleachbit openjdk-8-jre oracle-java8-installer unace unrar zip unzip p7zip-full p7zip-rar sharutils rar uudeview mpack arj cabextract file-roller mencoder flac faac faad sox ffmpeg2theora libmpeg2-4 uudeview mpeg3-utils mpegdemux liba52-dev mpeg2dec vorbis-tools id3v2 mpg321 mpg123 icedax lame libmad0 libjpeg-progs libdvdcss2 libdvdread4 libdvdnav4 ubuntu-wallpapers*

4. Instalati cele mai recente drivere grafice
Pentru a putea rula cele mai recente jocuri sau sa faceti o sarcina grafica este recomandabil sa instalati driverele grafice pentru o performanta mai ridicata. Pentru a obtine aceste performante ridicate ar trebui sa activati drivere proprietare. Pentru a instala aceste drivere accesati Software & Updates de unde alegeti fila Additional Drivers. Alegeti driverul proprietar si apoi faceti clic pe butonul Apply Change.

5. Instalati aplicatii din Software Center
Dupa ce ati instalat codec-urile este timpul sa instalati aplicatiile pe care doriti sa le utilizati. Aceste aplicatii le puteti instala din aplicatia Software Center.

6. Instalati software de pe web
In managerul de software se gasesc multe aplicatii, dar este posibil sa nu gasiti unele aplicatii. Aceste pachete se gasesc cu extensia deb. Acestea le puteti descarca si faceti doar dublu clic pe el pentru a-l instala. O astfel de aplicatie este si Google Chrome.

7. Renuntati la colectarea datelor in Ubuntu 18.04
Ubuntu 18.04 colecteaza cateva statistici de hardware despre sistem si preferinta de instalare a sistemului. Puteti dezactiva aceasta optiune din fereastra care apare atunci cand va conectati pentru prima data in Ubuntu.

Aceasta optiune o mai puteti dezactiva si din System Settings->Privancy si apoi setati optiunea Problem Reporting la manual.

8. Activati functia "Minimize on Click" pentru Ubuntu Dock
Dock-ul Ubuntu se afla in partea stanga si faciliteaza deschiderea, gestionarea si comutarea intre aplicatiile dumneavoastra favorite si pe cele pe care le executati. Optiunea de minimizarea aplicatiilor de pe Ubuntu Dock este oprita.

Pentru activare trebuie sa executati urmatoarea comanda in terminal:
$ gsettings set org.gnome.shell.extensions.dash-to-dock clic-action 'minimize'

9. Deblocati setarile ascunse cu aplicatia GNOME TWEAKS
Tweaks va permite sa accesati o serie de setari si optiuni pe care panoul standard de setari Ubuntu nu o are. Cu Tweaks puteti face:
- sa schimbati tema GTK
- sa deplasati butoanele ferestrei spre stanga
- sa reglati comportamentul mouse-ului
- sa schimbati fonturile sistemului
- sa gestionati extensiile GNOME, etc.

Instalati GNOME Tweaks:
$ sudo apt instal gnome-tweak-tool

10. Activati "Night Light" pentru protejarea ochii
Ecranul de calculator va poate afecta capacitatea de a dormi in mod corespunzator. Ubuntu 18.04 este livrat cu o functie " Night Light" incorporata. Atunci cand este activat acest lucru ajusteaza culorile ecranului sa apara mai calde, reducand cantitatea de lumina albastra perturbatoare pe care ecranul o emite.

Puteti activa aceasta functie mergand la Settings->Devices->Displays si bifati casuta "Night Light".

11. Explorati extensiile GNOME
Puteti instala si utiliza sute de extensii minunate care sunt disponibile gratuit pe site-ul web GNOME Extensions.

Puteti instala extensiile GNOME utilizand browser-ul Google Chrome. Pentru acest lucru urmati psii:
- adaugati add-on-ul pentru browser-ul dumneavoastra
- instalati chrome gnome shell
$ sudo apt instal chrome-gnome-shell

Dupa ce ati terminat, puteti naviga pe site-ul GNOME Extensions in browser-ul Chrome. Cand doriti sa incercati o extensie nu trebuie decat sa glisati butonul de la off la on pentru a solicita instalarea.

12. Aplicatiile Snap
Snap-urile reprezinta o modalitate excelenta pentru dezvoltatorii de aplicatii de a distribui software-uri utilizatorilor Linux, indiferent ce distrutie folosesc.

Din magazinul Snap puteti instala cele mai noi versiuni ale aplicatiilor. Ubuntu 18.04 ofera acces la magazinul Snap prin intermediul Software Center.

13. Flatpak
La fel ca si Snap, Flatpak permite dezvoltatorilor de aplicatii sa distribuie aplicatii utilizatorilor de Linux.

Ubuntu 18.04 suporta Flatpak, dar nu este activat. Pentru a utiliza aplicatii Flatpak pe Ubuntu 18.04 va trebui sa introduceti urmatoarea comanda:
$ sudo apt install gnome-software-plugin-flatpak

14. Gestionati aplicatiile de pornire
Exista aplicatii de pornire care nu va sunt necesare la pornire si folosesc multe resurse, ceea ce face ca sistemul sa fie lent si sa ofere performante slabe. Pentru a sterge aplicatiile de pornire urmati pasii:
- facti clic pe Application
- cautati Startup
- in fereastra aparuta selectati aplicatia si apasati butonul Remove

15. Instalati Preload
Preload este un instrument care ruleaza in fundalul sistemului si care are o inteligenta artificiala pentru a intelege comportamentul utilizatorului sistemului. Modul in care incarca aplicatia foarte rapid, in functie de frecventa utilizarii a aplicatiei.
$ sudo apt install preload

16. Activare Firewall
On mod implicit Ubuntu vine cu firewall-ul numit UFW, care este simplu si bun. Trebuie sa activati firewall-ul prin urmatoarea comanda:
$ sudo ufw enable

17. Curatarea sistemului
Cel mai simplu de a curata sistemul utilizati urmatoarele comenzi:
$ sudo apt-get autoclean
$ sudo apt-get clean
$ sudo apt-get autoremove

Sunt si alte aplicatii GUI pe care le puteti folosi la curatarea sistemului cum ar fi Bleachbit, Stacer, etc.

Acest articol v-a oferit cateva sfaturi si trucuri pentru a face Ubuntu cat mai productiv. Daca va placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau impartasiti gandurile dvs. lasand un comentariu.


Comments

Postari populare

O fereastră către interiorul sistemului Linux cu Inspector

Simplificați-vă sarcinile în Linux

smem - o privire mai detaliată asupra utilizării memoriei în Linux

Pregătiți-vă pentru lansarea noului mediu desktop LXQt 2.0

Estompați fețele din imagini și videoclipuri cu deface în Linux

Beaver Notes - o aplicație de notițe open-source pentru Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

free - comandă CLI în Linux

Convertiți imaginile HEIF în JPG sau PNG pe Linux