Ce este ZFS?

ZFS este un sistem de fisiere local si manager de volum logic pentru a directiona si controla plasarea, stocarea si recuperarea datelor in sistemele de calcul de tip afacere.

Sistemul de fisiere ZFS a fost creat de Matthew Ahrens si Jeff Bonwick in anul 2001. ZFS a fost creat pentru OpenSolaris Sun Microsystems. In 2008, ZFS a fost portat pe FreeBSD. In acelasi an a fost lansat un proiect pentru a porta ZFS catre Linux. ZFS este licentiat sub licenta comuna de dezvoltare si distributie, care este incompatibil cu licenta publica generala GNU, nu poate fi inclusa in kernel-ul Linux. Pentru a rezolva aceasta problema, majoritatea distributiilor Linux ofera metode pentru instalarea sistemului de fisiere ZFS.

Dupa achizitionarea lui Sun Microsystems de catre Oracle, toate dezvoltarile ulterioare ale ZFS audevenit surse inchise. Creatorii si o parte din dezvolatorii ZFS au parasit Oracle si au creat in 2013 proiectul OpenZFS. Proiectul a condus la dezvoltarea open source a ZFS.

ZFS este un sistem de fisiere avansat oferind cateva caracteristici interesante precum:
1. Stocare stocata
Spre deosebire de alte sisteme de fisiere, ZFS combina caracteristicile unui sistem de fisiere si un manager de volum. Acest lucru inseamna ca, spre deosebire de alte sisteme de fisiere, ZFS poate crea un sistem de fisiere care se intinde pe o serie de unitati. Nu numai ca, dar puteti adauga spatiu de stocare la o colectie adaugand o alta unitate. ZFS va gestiona partitionarea si formatarea.

2. Copy-on-write
La majoritatea sistemelor de fisiere, atunci cand datele sunt suprascrise, acestea sunt pierdute pentru totdeauna. Pe ZFS, noile informatii sunt scrise intr-un alt bloc. Odata ce scrierea este completa, metadatele sistemelor de fisiere sunt actualizate pentru a indica noile informatii. Acest lucru asigura ca, daca se intampla ceva cu sistemul in timpul procesului de scriere, datele vechi vor fi pastrate. De asemenea, inseamna ca sistemul nu are voie sa ruleze fsck dupa un accident de sistem.

3. Snapshots
ZFS foloseste instantanee pentru a urmari modificarile in sistemul de fisiere.

4. Verificarea integritatii datelor si repararea automata
Ori de cate ori se creeaza date noi in ZFS, acesta creeaza o suma de control pentru acele date. Cand se citesc aceste date, suma de control este verificata. Daca suma de control nu se potriveste, atunci ZFS stie ca a fost detectata o eroare. ZFS va incerca automat sa corecteze eroarea.

5. RAID-Z
ZFS poate gestiona RAID fara a necesita software sau hardware suplimentar. ZFS are propria implementare a RAID: RAID-Z.

6. Potential mare de stocare
Cand afost creat ZFS, a fost proiectat pentru a suporta mai mult spatiu de stocare.

Instalare ZFS in Linux
1. Ubuntu
$ sudo apt install zfsutils

2. Ubuntu 16.04
$ sudo apt install zfs

3. Debian
$ sudo apt-get install linux-headers
$ sudo apt-get install zfs-dkms zfsutils-linux
$ sudo apt-get install zfs-initramfs

4. Arch Linux
$ git clone https://aur.archlinux.org/zfs-linux.git
$ cd zfs-linux
$ makepkg
$ sudo pacman -U *.tar.xz

5. Fedora
$ sudo dnf install http://download.zfsonlinux.org/fedora/zfs-release.fc26.noarch.rpm -y
$ sudo dnf install kernel-devel -y

6. OpenSUSE
Instalarea lui ZFS in openSUSE este mai usoara decat cele mai multe distributii bazate pe RPM. Pentru a obtine sistemul de fisiere ZFS,mergeti la aceasta pagina si faceti clic pe versiunea OpenSUSE pe care o utilizati. Urmati instructiunile de pe ecran si software-ul va fi instalat.

ZFS pe Linux este un proiect care are ca scop aducerea sistemului de fisiere Oracle catre platforma GNU preferata a tuturor. Din cauza problemelor legale, este foarte periculoasa distribuirea directa a software-ului ZFS in orice distributie Linux.


Comments

Postari populare

Simplificați-vă sarcinile în Linux

O fereastră către interiorul sistemului Linux cu Inspector

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Pregătiți-vă pentru lansarea noului mediu desktop LXQt 2.0

Estompați fețele din imagini și videoclipuri cu deface în Linux

Beaver Notes - o aplicație de notițe open-source pentru Linux

Geany IDE - funcția de compilare și rulare

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

free - comandă CLI în Linux