LMDE 4 "Debbie" - review

LMDE este un proiect Linux Mint. Scopul acestei distributii este sa se asigure ca Linux Mint va putea ontinua sa ofere aceeasi experienta de utilizator, daca Ubuntu ar disparea vreodata. LMDE isi propune sa fie asemanator cu Linux Mint, dar fara a folosi Ubuntu. Aceasta distributie este bazata pe Debian Testing si adauga un instalator grafic frumos si o serie de instrumente administrative utile.

Caracateristici noi:
- partitionare automata cu suport LVM si criptare cu disc complet
- criptarea directorului Home
- asistenta pentru instalarea automata a driverelor nVidia
- suport NVMe
- asistenta SecureBoot
- suporta subvolumele BTRFS
- imbunatatiri: HDT, Boot-repair, System reports, language settings, HiDPI, Celluloid, Gnote, Drawing, Cinnamon 4.4, etc.
- APT activat implicit
- au fost eliminate depozitele si pachetele deb-multimedia
- baza de pachete Debian 10 Buster cu depozit de backports

LMDE 4 "Debbie" este cea mai recenta versiune. Vine cu mediul grafic Cinnamon 4.4.8 si contine kernel-ul 4.19.0. Este disponibil in versiunile pe x86 pe 32 si 64 biti. Fisierul ISO furnizat are o marime de 1,8Gb de unde descarcati versiunea pe 32 biti sau 64 biti.

Dupa incarcarea imaginii in mediul live ni se infatiseaza mediul desktop Cinnamon. Interfata este clasica cu un meniu de aplicatii, cateva aplicatii implicite pe bara si tava de sistem amplasate in partea de jos a ecranului.

La pornirea programului de instalare vi se va cere sa alegeti limba si apoi fusul orar. Confirmati aspectul tastaturii si apoi sa creati un cont de utilizator. Puteti instala LMDE automat sau partitionati manual. Pagina finala a instalatoruluide sistem va intreaba daca doriti sa instalati GRUB-ul, apoi instalatorul de sistem incepe copierea fisierelor pe unitatea locala si repornirea calculatorului dupa terminarea instalarii.

LMDE vine cu o colectie utila de software. Deschizand meniul de aplicatii, veti gasi, browserul Firefox, player-ul video Celluloid, player-ul audio Rhytmbox, clientul de e-mail Thunderbird, suita office LibreOffice, etc. Veti gasi utilitarul System Settings unde puteti configura distributia dupa placul vostru. Veti mai gasi un calculator, un manager de arhiva, un editor text, multe instrumente administrative. Cu ajutorul Network Manager va puteti conecta la Internet. Instalarea codec-urilor multimedia o putetii face accesand Menu->Sound & Video->Install Multimedia Codecs.

Pentru instalarea de aplicatii suplimentare, LMDE ofera doi manageri de pachete. Unul dintre ele este Synaptic, un manager de pachete clasic care va permite sa rasfoiti listele de software, dar pentru utilizatorii noi poate fi intimidant. Al doilea manager de pachete, Software Manager, ofera o interfata placuta si prietenoasa in care navigati prin categorii de software. In depozitele software veti gasi peste 58000 de pachete. Utilitarul mintUpdate va ajuta sa actualizati systemul de operare.

Temele se instaleaza cu ajutorul utilitarului Themes foarte facil oferind o multime de teme. De asemenea, puteti seta o imagine de fundal din Backgrounds unde vine cu o multime de  imagini.

Sistem recomandat:
CPU: x86 sau x86_64
memorie RAM: 1Gb
HDD: 15GB
VGA: 1024x768

Experienta LMDE este destul de asemanatoare cu editia principala Linux Mint. LMDE ofera comoditatea unei distributii rolling release si poate fi utilizata si de utilizatorii noi.

Daca v-a placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma va ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

Simplificați-vă sarcinile în Linux

O fereastră către interiorul sistemului Linux cu Inspector

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Estompați fețele din imagini și videoclipuri cu deface în Linux

Beaver Notes - o aplicație de notițe open-source pentru Linux

Geany IDE - funcția de compilare și rulare

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

free - comandă CLI în Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Pregătiți-vă pentru lansarea noului mediu desktop LXQt 2.0