Editor in linie de comanda Nano pentru incepatori

Nano este un editor de text in linie de comanda. Acesta va permite sa creati sau sa editati HTML, text, scripturi sau orice fisier text. Desi nu este la fel de usor de utilizat ca un editor bazat pe interfata grafica.

Nano este un editor mic, gratuit si prietenos cu care va puteti obisnui sa creati si sa editati fisierele site-ului dumneavoastra de pe orice computer. Editorul vine instalat implicit pe orice distributie Linux. Dupa cum puteti vedea in imagine, in partea de jos a ferestrei editorului exista informatii utile referitoare la comenzile rapide de la tastatura, care permit utilizatorilor sa efectueze cateva operatii de baza.


In continuare veti gasi explicate utilizarea de baza, precum si unele dintre caracteristicile editorului Nano.

1. Crearea si deschiderea unui fisier nou in editorul Nano
Pentru a crea un fisier nou trebuie sa introduceti urmatoarea comanda:
$ nano

Pentru a deschide un fisier trebuie sa introduceti urmatoarea comanda:
$ nano [nume_fisier]

2. Salvarea unui fisier in Nano
Pentru a salva un fisier, utilizati comanda rapida de la tastatura  Ctrl+o. Cand folositi aceasta combinatie de taste, editorul va cere sa dati un nume fisierului si apasati Enter pentru confirmare.

Nano va permite sa salvati fisiere in diferite formate ale sistemelor de operare. Pentru a salva in DOS apasati combinatia de taste Alt+d, iar pentru Mac utilizati combinatia de taste Alt+m.

RETINETI: Pentru a schimba formatul, mai intati trebuie sa initiati procesul de salvare obisnuit apasand tastele Ctrl+o, apoi sa utilizati comenzile specifice formatelor: Alt+d (DOS) sau Alt+m (Mac).

3. Taie si lipeste un text in Nano
Pentru a taia si a lipi o anumita linie, duceti cursorul la acea linie. Apasati apoi combinatia de taste Ctrl+k pentru a taia si duceti cursorul in locul unde doriti sa lipiti linia utilizand combinatia de taste Ctrl+u.

Pentru a copia un anumit sit/cuvant selectati-l utilizand combinatia de taste Ctrl+6 si tastele sageti si apasati Ctrl+k pentru a taia si apoi Ctrl+u pentru a lipi sirul/cuvantul.

4. Cauta si inlocuieste un cuvant
Pentru a cauta un cuvant in Nano apasati combinatia de taste Ctrl+w, apoi vi se va cere sa introduceti cuvantul pe care doriti sa-l cautati. Dupa introducerea cuvantului apasati Enter.

Pentru a inlocui un cuvant apasati combinatia de taste Ctrl+\. Dupa ce apasati aceasta combinatie de taste, Nano va intreaba sa introduceti cuvantul pe care doriti sa-l inlocuiti. Dupa introducerea cuvantului, apasati Enter si acum acesta va cere sa introduceti cuvantul de inlocuire si confirmati modificarile.

5. Introduceti un alt fisier in unul curent
Puteti introduce date dintr-un alt fisier in cel pe care il editati in Nano. Pentru a introduce un fisier in cel pe care-l editati apasati Ctrl+r si dati calea fisierului pe care doriti sa-l deschideti.

6. Afiseaza pozitia cursorului
Daca doriti, puteti afisa pozitia cursorului in fisier utilizand combinatia de taste Ctrl+c.

7. Back-up la versiunea anterioara a unui fisier
Instrumentul va permite sa faceti back-up la o versiune anterioara a fisierului care este editat. Aceasta se face dupa ce realizati modificarile si salvati fisierul, utilizand urmatoarea comanda:
$ nano -B [nume_fisier]

8. Back-up unui fisier intr-un anumit director
Instrumentul va permite sa salvati toate fisierele de rezerva intr-un anumit director. Aceasta caracteristica poate fi accesata utilizand urmatoarea comanda:
$ nano -B -backupdir=[calea_director]

9. Iesirea din editorul Nano
Pentru a iesi din editorul Nano utilizati combinatia de taste Ctrl+x, apoi vi se va cere sa salvati modificarile apasand tasta Y pentru salvare si N pentru a nu salva. Folosind combinatia de taste Ctrl+c anulati iesirea din editorul Nano.

Acest tutorial este orientat spre incepatori, dar daca doriti sa aflati mai multe despre Nano utilizati combinatia de taste Ctrl+g. Daca va placut acest articol despre utilizarea de baza a editorului Nano, precum si despre unele caracteristici pe care le ofera puteti sa-l faceti cunoscut distribuindu-l, lasand un comentariu sau dand un like.


Comments

Postari populare

Verificați resursele sistemului Linux: ghid pentru începători

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Dincolo de permisiuni: manipulați fișierele Linux cu chattr

Stacer: curățare, optimizare și întreținere pentru Linux, într-un singur loc

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04

Comenzi Linux pentru începători: mută fișierele/directoarele în terminal

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Comenzi Linux pentru începători: crearea directoarelor în terminal

Auto-CPUFREQ: optimizarea automată a frecvenței CPU în Linux

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint