Task Manager specific fiecarui mediu desktop


Task Manager (managerul de activitati) este un instrument esential care va ajuta sa aflati detaliile utilizarii resurselor de catre software sau chiar de sistemul in sine. Exista o multime de managere de activitati care va ajuta sa identificati sau chiar sa opriti procesul aplicatiei care va cauat o problema.

Fiecare distributie Linux vine cu un manager de activitati in functie de mediul desktop. Unele sunt bazate pe CLI, iar altele sunt bazate pe GUI. In acest articol va voi arata managerul de activitati al fiecarui mediu desktop.



GNOME System Monitor
GNOME System Monitor este un manager de activitati usor si minimalist si este specific mediului desktop GNOME. Acest instrument va arata diferite informatii despre spatiul de pe hard disk, utilizarea memoriei RAM/SWAP, procesul si timpul de functionare, activitatea retelei, etc.

KSysGuard
Este managerul de activitati prestabilit pentru mediul desktop KDE. Acesta dispune de o arhitectura client/server care permite monitorizarea masinilor local sau la distanta. KSysGuard nu este doar un manager de activitati simplu, ci si un instrument puternic pentru a controla serverele. Poate fi folosit atat din interfata grafica, cat si din Terminal.

MATE System Monitor
MATE System Monitor este derivat din GNOME System Monitor. Este o aplicatie GUI implicita de monitorizare a sistemului pentru mediul desktop MATE. Pe langa informatiile de sistem, MATE System Monitor va ofera o serie de functii precum oprirea procelui sau schimbarea prioritatii diferitelor procese.

LXTask
LXtask este un manager de sarcini usor si minimalist pentru mediul desktop LXDE/LXQt si nu necesita multe resurse. Aceasta va ofera informatii despre procesor, memorie si despre procesele in desfasurare. Pe langa toate aceste informatii de sistem, LXtask ajuta utilizatorii sa efectueze anumite sarcini specifice radacinilor.

XFCE4 Task Manager
XFCE Task Manager este un manager de activitati implicit pentru mediul desktop XFCE. Ca si LXTask, este un utilitar minimalist si prietenos cu resursele sistemului. Ca orice alt manager de activitati va ajuta sa obtineti informatii despre sistem si a proceselor care ruleaza. Atunci cand faceti clic dreapta pe un anumit proces puteti alege sa terminati procesul sau sa-i setati prioritatea.

htop - manager de activitati CLI
htop este un manager de activitati si un vizualizator de procese interactive ce ofera o multime de optiuni utile administratorului de sistem, cum ar fi oprirea, repornirea si controlul general al programelor. Este un manager de activitati modern, usor de utilizat si receptiv. Alti manageri de activitati care ruleaza in linia de comanda: top, iotop, glaces, gtop, nmon, etc.

Stacer
Stacer este o aplicatie interactiva si moderna bazata pe GUI, pentru optimizarea si monitorizarea sistemului Linux. Acest manager de activitati este dezvoltat pentru a veni in ajutorul utilizatorilor de Linux incepatori. Este o aplicatie ce include un manager de sarcini, un manager de pachete software, un optimizator de sistem, un vizualizator de resurse, un sistem de curatare, etc. Se poate instala si rula pe toate distributiile Linux, aplicatia putand fi descarcata de aici.

In acest articol v-am oferit cateva informatii despre managerii de activitati specifici fiecarui mediu desktopului Linux sau din linie de comanda. Daca sunteti un utilizator experimentat sau avansat, atunci mergeti pe un instrument bazat pe CLI, htop, sau pentru cei incepatori puteti folosi instrumentele de sistem bazate pe GUI pentru a obtine informatiile dorite.

Daca v-a placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau impartasiti gandurile dvs. lasand un comentariu.


Comments

Postari populare

Verificați resursele sistemului Linux: ghid pentru începători

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Dincolo de permisiuni: manipulați fișierele Linux cu chattr

Stacer: curățare, optimizare și întreținere pentru Linux, într-un singur loc

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04

Comenzi Linux pentru începători: mută fișierele/directoarele în terminal

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Comenzi Linux pentru începători: crearea directoarelor în terminal

Auto-CPUFREQ: optimizarea automată a frecvenței CPU în Linux

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint