Review - Debian 10 "Buster"



Debian este una dintre distributiile Linux cele mai vechi. Este intretinuta de o comunitate de dezvoltatori raspanditi in toata lumea. Debian 10 "Buster" a fost recent lansat venind cu actualizari de pachete, noi caracteristici si aplicatii de securitate activate in mod implicit.

Debian 10 ruleaza pe o varietate de arhitecturi hardware si este disponibila pentru instalare in versiunea minima sau completa pe DVD si contine sapte medii desktop.



...:::Mediul desktop:::...
Debian 10 este disponibila in sapte medii desktop: Cinnamon 3.8, GNOME 3.30, KDE Plasma 5.14, LXDE 0.99.2, LXQt 0.14, MATE 1.20 si Xfce 4.12. Editia oficiala a lui Debian 10 este mediul desktop GNOME care ruleaza serverul grafic Wayland.

Faceti clic pe butonuldownload pentru a descarca una dintre cele sapte versiuni ale distributiei Debian 10.
...:::Instalare:::...
In Debian Live veti putea instala distributia cu ajutorul lui Calameres. Rularea distributiei Debian Live o puteti face de pe DVD sau un drive USB.

...:::Setari:::...
In functie de mediul desktop folosit Debian ofera instrumente de personalizare si configurare a distributiei dupa preferintele fiecarui utilizator.

...:::Hardware:::...
Dupa instalarea distributiei Debian 10, nu veti putea avea acces la reteaua wireless deoarece firmware-ul lipseste. Acest lucru se poate remedia prin instalarea firmware-ului neoficial. Instalarea firmware-ului wireless o puteti face urmand pasii:
- descarcati utilitarul firmware-iwlwifi de aici
- in terminal introduceti urmatoarea comanda pentru instalarea firmware-ului
$ sudo dpkg -i fisier_firmware.deb

Cerinte hardware:
- CPU: i386 sau x86_64
- RAM: 256b-2Gb
- HDD: 10-20Gb
- VGA: intel, ATI, nVidia
- RES: 1024x768
- DRV: DVD sau USB

...:::Software:::...
Debian 10 "Buster" vine cu o serie de aplicatii implicite: LibreOffice, Firefox, manager de fisier, aplicatie de ars CD\DVD, utilitar de arhivare, editor text, aplicatii grafice si multimedia.

Pentru conectarea la retea, Debian foloseste Network Manager, ca software de initializare foloseste systemd si ruleaza pe versiunea de kernel Linux 4.19.

Instalarea aplicatiilor o puteti realiza cu ajutorul utilitarului SynapticPackage Manager. Pentru cei familiarizati cu terminalul, puteti folosi comenzile apt, dpkg sau gdebi. Managerul de pachete contine peste 55000 de pachete software. Actualizarea distributiei Debian o puteti face din managerul de pachete Synaptic sau introducand in terminal urmatoarele comenzi:
$ sudo apt update
$ sudo apt upgrade -y

...:::In incheiere:::...
Debian 10 este o distributie care ofera stabilitate si performanta. Ruleaza pe o multitudine de arhitecturi hardware, oferind o multime de optiuni pentru desktop si, de asemenea, managerul de pachete contine o cantitate insemnata de pachete software. Pentru utilizatorii intermediari si cu experienta cred ca Debian este o alegere excelenta. Utilizatorii incepatori pot intampina cateva obstacole pna a-l utiliza ca un desktop de zi cu zi.

Daca v-a placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau impartasiti gandurile dvs. lasand un comentariu.


Comments

Postari populare

Verificați resursele sistemului Linux: ghid pentru începători

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Dincolo de permisiuni: manipulați fișierele Linux cu chattr

Stacer: curățare, optimizare și întreținere pentru Linux, într-un singur loc

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04

Comenzi Linux pentru începători: mută fișierele/directoarele în terminal

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Comenzi Linux pentru începători: crearea directoarelor în terminal

Auto-CPUFREQ: optimizarea automată a frecvenței CPU în Linux

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint