Stergeti istoricul liniei de comanda in Linux


In Bash toate comenzile pe care le executati in Terminal sunt stocate intr-un fisier text: bash_history. Puteti folosi comanda history pentru a afisa o lista a comenzilor utilizate in Terminal. Acest articol va arata cum sa stergeti istoricul liniei de comanda in Linux.

Stergerea istoricul liniei de comanda este o practica buna, insa nu este necesara intotdeauna. Daca utilizati una sau mai multe comenzi mai des nu este recomandat sa stergeti historicul liniei de comanda.

Comenzile pe care le executati le executati in Terminal sunt pastrate in fisierul ~/.bash_history. Atunci cand doriti sa utilizati o comanda accesata anterior nu trebuie decat sa apasati sageata sus de pe tastatura si va aparea ultima comanda utilizata. Apasand de mai multe ori pe sageata sus pana cand gasiti comanda pe care doriti sa o executati, apoi apasati ENTER pentru a o executa.

Uneori, nu va puteti aminti unele comenzi lungi si complexe intr-o sesiune anterioara, atunci puteti utiliza comanda history pentru a prelua comenzile executate anterior. Acesta este un motiv daca doriti sa stergeti istoricul liniei de comanda sau nu.

Stergerea istoricul liniei de comanda
1. stergerea unei singure comenzi
$ history -d [nr. comanda]

2. stergerea intregului istoric
$ history -c

In acest articol v-am aratat cum sa stergeti istoricul liniei de comenzi. Istoricul este stocat intr-un fisier numit .bash_history care este prezent in folderul de home al utilizatorului.

Pentru mai multe informatii despre comanda history accesati comanda man history.

Daca v-a placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma va ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

Verificați resursele sistemului Linux: ghid pentru începători

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Dincolo de permisiuni: manipulați fișierele Linux cu chattr

Stacer: curățare, optimizare și întreținere pentru Linux, într-un singur loc

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04

Comenzi Linux pentru începători: mută fișierele/directoarele în terminal

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Comenzi Linux pentru începători: crearea directoarelor în terminal

Auto-CPUFREQ: optimizarea automată a frecvenței CPU în Linux

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint