AppImage - ghid complet


Fisierele AppImage sunt un inlocuitor pentru formatele traditionale de pachete Linux. AppImage este un format de distributie de software pentru Linux ce isi propune sa rezolve doua dintre cele mai presante probleme legate de pachetele traditionale Linux: distributia si instalarea.

Ce este un fisier appimage?
Un fisier appimage este o imagine comprimata a unei aplicatii si a tuturor bibliotecilor pe care le utilizeaza. Aceasta este o metoda de instalare foarte convenabila pentru utilizatorul final. Dezvoltatorii isi pot impacheta aplicatia intr-un fisier appimage si aceasta va functiona pe orice distributie Linux.

Dupa ce descarcati un fisier appimage, nu este necesara sa o instalare si nici privilegii de root. AppImage nu aduce nici o modificare sistemului dumeavoastra si sunt binare universale portabile care includ toate dependentele si bibliotecile in cadrul lor.

Atunci cand descarcati un fisier appimage, acesta este doar un fisier in calculatorul dumneavoastra. Pentru a deschide aplicatia, trebuie sa faceti acest fisier executabil si sa lansati aplicatia in linie de comanda sau facand dublu clic pe fisier in managerul de fisiere. Daca doriti sa-l rulati din meniul de aplicatii, atunci trebuie sa-l creati singur.

Caracteristici:
- fisierele appimage pot fi rulate oriunde, inclusiv pe medii live
- fisierele appimage pot fi rulate pe diverse distributii Linux
- nu necesita instalare si compilare
- nu este nevoie de permisiunea de root pentru a rula aplicatia
- programele sunt eliminate doar prin stergerea fisierului appimage

Rularea unui fisier AppImage:
Rularea unui fisier AppImage este foarte simpla. Ea se realizeza in 3 pasi simpli: descarcati fisierul, faceti-l executabil si rulati-l. In continuare va voi arata cum sa utilizati un fisier AppImage.

***Rularea unui fisier AppImage in managerul de fisiere
1. deschideti managerul de fisiere si navigati pana la directorul unde se gaseste fisierul AppImage

2. faceti clic dreapta pe fiserul appimage si alegeti Properties

3. in fereastra deschisa mergeti la fila Permissions si bifati casuta Allow this file to run as a program pentru a face fisierul executabil si apoi faceti clic pe Close

4. faceti dublu clic pe fiser pentru a-l rula

***Rularea unui fisier AppImage in linie de comanda
1. deschideti terminalul

2. navigati pana la directorul care contine fisierul AppImage

3. faceti fisierul AppImage executabil

4. rulati fisierul AppImage

***Rularea unui fisier AppImage utilizand un lansator
Un lansator pentru fisierele AppImage este utilitarul AppImageLauncher. Acest utilitar va permite sa rulati cu usurinta fisierele AppImage, fara a fi nevoie sa la faceti executabile. O alta caracteristica a acestui utilitar este ca va poate adauga o comanda rapida a aplicatiei AppImage la meniul de aplicatii al mediului desktop, inclusiv pictograma aplicatiei si descrierea corecta. Pentru a rula un fisier AppImage nu trebuie decat sa faceti dublu clic pe fisier.

Instalarea utilitarului AppImageLauncher:
***Ubuntu, Debian, Fedora, alte distributii
- descarcati de aici fisierul
***Arch Linux, Manjaro
$ sudo pacman -S appimagelauncher

Un exemplu am rulat aplicatia Elza Browser si a fost integrata in meniul de aplicatii cum este afisata in imaginea de mai jos.

Integrarea unei aplicatii in meniul mediului desktop:
Integrarea unei aplicatii AppImage se poate face simplu cu ajutorul utilitarului AppImageLauncher despre care am scris mai sus. Daca in cazul in care nu puteti instala AppImageLauncher va voi arata cum integrati in meniul de aplicatii un lansator. Pentru aceasta urmariti pas cu pas cum puteti realiza acest lucru:
1. deshideti un editor text pentru a crea fisierul [nume_aplicatie].desktop
$ mousepad ~/.local/share/applications/elzabrowser.desktop

2. introduceti intrarile de mai jos

3. salvati si inchideti fisierul

Stergerea unui fisier AppImage:
Stergerea unui fisier AppImage este la fel de simpla cum ai sterge un alt fisier din calculator. Il puteti sterge din managrul de fisiere sau din linia de comanda.

Fisierele AppImage sunt o modalitate excelenta de a utiliza software pe mai multe distributii Linux. Sunt si alte formate de fisiere universale precum Flat si Snap. Asadar daca v-a placut articolul despre "AppImage - ghid complet" distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma va ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

O privire asupra lui Linux Mint 22 "Wilma"

Lucruri de făcut după instalarea distribuției Linux Mint 22

Cicada3301: noua amenințare ransomware pe Linux

Instalați Linux Mint 22 "Wilma"

Instalați browserul Librewolf pe Debian 12

Aura 4.0: revoluția managementului de pachete pe Arch Linux

Linux Mint 22 - review

Showtime: noul player video al GNOME pentru a înlocui Totem

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04