Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04

Ubuntu 22.04 LTS cu numele de cod Jammy Jellyfish este cea mai recenta lansare. Dupa ce ati descarcat si instalat Ubuntu 22.04, ar trebui sa faceti niste ajustari simple pentru a obtine o experienta mai lina si mai buna. 

Ubuntu este cel mai popular dintre diferitele distributii Linux. Cele mai multe sugestii sunt pentru mediul desktop GNOME. Daca sunteti un utilizator Ubuntu, unele sfaturi va pot parea elementare, dar pentru utilizatorii noi pot fi niste sfaturi utile. Cu toate acestea, veti gasi in continuare cateva sfaturi care sunt specifice noilor caracteristici Ubuntu 22.04.

Acest articol va ajuta cu cateva lucruri de facut dupa instalarea Ubuntu 22.04 care sunt potrivite pentru nevoile dumneavoastra. In continuare veti gasi sfaturi care va ofera instructiuni despre cum sa realizati sa configurati sau sa personalizati sistemul.

1. Activati depozite
Asigurati-va ca dpozitele universe si multivers sunt activate. Depozitul universe ofera software gratuit si opensource intretinut de comunitate. Multiverse ofera software care nu este gratuit si opensource. Pentru a verifica daca sunt activate aceste depozite cautati Software & Updates si il deschideti. Bifati casutele Community-maintained free and open-source software (universe) si Software restricted by copyright or legal issues (multivers) dup care apasati pe Close si apoi Revert.

2. Actualizarea sistemului
Va recomand sa actualizati sistemul. Actualizarea sistemului va ajuta sa remediati erori si caracteristici de securitate suplimentare. Actualizarea sistemului o puteti realiza cu ajutorul terminalului sau instrumentului Software Updater.

Actualizarea sistemului se face cu ajutorul terminalului si introduceti urmatoarele comenzi:
$ sudo apt update
$ sudo apt upgrade

Pentru a actualiza sistemului prin metoda GUI trebuie sa deschideti instrumentul Software Updater si apasati pe butonul Install now.

3. Configurati firewall-ul
Este recomandabil sa activati un firewall care protejeaza impotriva intruziunilor in retea. Instalati firewall-ul gufw din Ubuntu Software. Deschideti instrumentul Firewall config si comutati butonul din dreptul lui Status pentru a activa firewall-ul.

4. Instalati drivere
Un alt lucru de facut este sa instalati drivere. Acest lucru este foarte usor de realizat in Ubuntu. Pentru a putea sa instalati drivere deschideti aplicatia Additional Drivers, selectati driverul si apoi faceti clic pe Apply Changes.

5. Instalati suportul multimedia
Codec-urile multimedia va ajuta sa rulati fisiere video si audio. Codec-urile multimedia nu sunt instalate implicit in Ubuntu, asa ca ele pot fi instalate introducand in terminal urmatoarele comenzi.
$ sudo apt install ubuntu-restricted-extras
$ sudo apt install vlc

6. Instalati fonturi Microsoft
Puteti sa instalati font-urile Microsoft in Linux. Pentru a instala font-urile Microsoft puteti introduce in terminal comanda de mai jos sau din Ubuntu Software Center.
$ sudo apt install ttf-mscorefonts-installer

7. Activati Night Light
Night Light reduce cantitatea de lumina albastra de pe ecran pe timp de noapte. De asemenea, ajuta la reducerea tensiunii ochilor si adormi usor dupa ce lucrati noaptea tarziu. Aceasta optiune este disponibila in Settings->Displays alegeti fila Night Light si activati facand clic pe buton.

8. Imbunatatiti performanta bateriei (numai pentru laptop)
TLP este un instrument de gestionare a energiei care functioneaza in fundal pentru a reduce utlizarea bateriei.
$ sudo apt-get install tlp tlp-rdw tp-smapi-dkms acpi-call-dkms
$ sudo systemct1 enable tlp

9. Personalizati desktop-ul
Ubuntu 22.04 aduce multe imbunatatiri in aspectul sau vizual. Puteti personaliza Ubuntu accesand Settings si apoi Appearance.  La optiunea Style puteti alege intre doua teme: deschisa si intunecata.
La Desktop Icons puteti configura marimea pictogramelor si pozitia pe desktop.
La optiunea Dock puteti configura dock-ul in functie de preferintele dumneavoastra.

10. Schimbati fundalul desktop-ului
Pentru a schimba fundalul accesati Settings si faceti clic pe Background. Puteti alege orice fundal in functie de propria alegere si il puteti aplica pe Ubuntu. Apasand pe Add Picture... puteti adauga o imagine pe care ati descarcat-o de pe net.

11. Configurati Power
Power este un alt factor important care consuma bateria laptopului dumneavoastra prin modificarea setarilor, cum ar fi setarile ecranului de blocare, optiunile de economisire a energiei si afisarea sanatatii bateriei. Puteti modifica setarile deschizand Settings si alegeti Power.

12. Activati minimizarea la Dock
Cand faceti clic pe o pictograma de pe Dock, aceasta deschide aplicatia. Cand faceti clic din nou pe pictograma nu se intampla nimic. Aceasta functie de minimizare a ferestrei deschise se poate rezolva prin introducerea in terminal al comenzii de mai jos:
$ gsettings set org.gnome.shell.extensions.dash-to-dock click-action 'minimize'

13. Data si ora automate
De obicei, data si ora sunt setate corect in mod implicit. In cazul in care nu sunt, il puteti schimba din Settings->Date & Time si faceti clic pe butonul Automatic Date & Time.

14. Adaugati/eliminati aplicatii de pe Dock
Pentru a adauga o aplicatie la Dock deschideti meniul, faceti clic dreapta pe aplicatia dorita si faceti clic pe Add to Favorites.

Pentru a elimina o aplicatie de pe Dock faceti clic dreapta pe aplicatie si faceti clic pe Remove from Favorites.

15. Instalati Gnome Tweaks
Gnome Tweaks este o extensie a shell-ului Gnome. Ofera o multime de optiuni de personalizare GNOME care imbunatatesc aspectul desktop-ului si ofera setari suplimentare pentru tastatura si mouse.
$ sudo apt install gnome-tweaks

16. Programati copii de rezerva
Ubuntu vine cu aplicatia Backups pentru copii de rezerva. Aceasta aplicatie este usor de utilizat pentru a face copii de rezerva a tuturor datelor. Deschideti Backups, configurati aplicatia pentru salvarea datelor si la sfarsit o puteti activa executand clic pe butonul Backup up automatically.

17. Obtineti Firefox original
Firefox este instalat cu pachetul snap in Ubuntu 22.04 si nu este integrat in mediul desktop. Daca utilizati Firefox ca browser, va recomand sa instalati versiunea binara de pe site-ul web Mozilla. Va functiona putin mai repede si va fi complet integrat in desktop-ul tau. Pentru a instala Firefox urmati instructiunile:
i. descarcati Firefox 

ii. mergeti la folder-ul Downloads
$ cd ~/Downloads

iii. Dezarhivati fisierul descarcat
$ tar xjf firefox-*.tar.bz2

iv. Mutati folderul Firefox in /opt
$ mv firefox /opt

v. Creati un symlink catre binarul Firefox
$ ln -s /opt/firefox/firefox /usr/local/bin/firefox

vi. Descarcati fisierul desktop
$ wget https://raw.githubusercontent.com/mozilla/sumo-kb/main/install-firefox-linux/firefox.desktop -P /usr/local/share/applications 

vii. Dezinstalati versiunea snap a lui Firefox
$ sudo snap remove firefox

viii. Lansati noul Firefox in terminal
$ /usr/local/bin/firefox

ix. Adaugati Firefox pe Dock
- avand deschis browser-ul Firefox faceti clic dreapta pe pictograma de pe Dock si apoi pe Add to Favorites

18. Explorati noul instrument de captura de ecran
Ubuntu 22.04 vine cu un instrument de captura de ecran nou care are functie si de inregistrare a desktop-ului. Exista doua moduri de al lansa. Il puteti lansa apasand butonul Print Screen de pe tastatura sau introduceti la bara de cautare din meniu screenshot.

Instrumentul de captura de ecran se deschide cu o regiune deja selectata pentru dumneavoastra. Puteti trage colturile zonei selectate spre interior sau exterior pentru a selecta regiunea preferata. In plus, puteti alege sa faceti o captura a intregului ecran sau a unei ferestre.

19. Comanda rapida Xkill
Xkil este o comanda Linux folosita in principal pentru a forta oprirea aplicatiilor care nu raspund. Puteti configura comanda rapida pentru xkill din Settings. Alegeti Keyboard si faceti clic pe View and Customize Shortcuts, apoi pe Custom Shortcuts. Apasati pe butonul Add Shortcut si alegeti numele (Name) si comanda (Command) xkill. Apasati pe butonul Set Shortcut... si apoi combinatia de taste Ctrl+Esc. Apasati pe Add pentru a adauga comanda rapida.

20. Optimizati SSD-ul
Pentru o performanta mai buna si o durata mai lunga de viata a unei unitati SSD veti face urmatoarele stari:
Activare TRIM
- deschideti terminalul
- instalati util-linux
$ sudo apt install util-linux
- activare TRIM
$ sudo systemctl enable fstrim.service
$ sudo systemctl enable fstrim.timer
- pornire TRIM
$ sudo systemctl start fstrim.service
$ sudo systemctl start fstrim.timer

Reducerea ciclurilor de scriere
- deschideti terminalul
- deschideti ca administrator fisierul fstab
$ sudo gedit /etc/fstab
- in dreptul patitiei SDD introduceti inainte de cuvantul errors, cuvantul noatime
- salvati si inchideti fisierul

21. Instalati software din Ubuntu Software Center
Ubuntu Software Center va ajuta sa instalati aplicatii din depozitele Ubuntu. Instalarea aplicatiilor o puteti realiza utilizand pachetele APT in linie de comanda.

22. Aplicatii utile
***Gnome Tweaks
$ sudo apt install gnome-tweaks
***Google Chrome - descarcati 
***VLC
$ sudo apt install vlc
***Gimp
$ sudo apt install gimp
***Inkscape
$ sudo apt install inkscape
***Stacer
$ sudo add-apt-repository ppa:oguzhaninan/stacer
$ sudo apt update
$ sudo apt install stacer
***Conky
$ sudo add-apt-repository ppa:teejee2008/ppa
$ sudo apt update
$ sudo apt install conky-manager
***Gdebi
$ sudo apt install gdebi
***LibreOffice
$ sudo apt install libreoffice
***Etcher
$ echo "deb https://deb.etcher.io stable etcher" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/balena-etcher.list
$ sudo apt-key adv --keyserver hkps://keyserver.ubuntu.com:443 --recv-keys 379CE192D401AB61
$ sudo apt update
$ sudo apt install balena-etcher-electron
***Synaptic
$ sudo apt install synaptic
***Thunderbird
$ sudo apt install thunderbird
***FileZilla
$ sudo apt install filezilla
***Ubuntu Cleaner
$ sudo add-apt-repository ppa:gerardpuig/ppa
$ sudo apt update
$ sudo apt install ubuntu-cleaner
***Clementine
$ sudo add-apt-repository ppa:me-davidsansome/clementine
$ sudo apt update
$ sudo apt install clementine
***OpenShot
$ sudo add-apt-repository ppa:openshot.developers/ppa
$ sudo apt update
$ sudo apt install openshot -qt
***Neofetch
$ sudo add-apt-repository ppa:dawidd0811/neofetch
$ sudo apt update
$ sudo apt update install neofetch
***Liferea
$ sudo add-apt-repository ppa:ubuntuhandbook1/apps
$ sudo apt update
$ sudo apt install liferea
***Dropbox
$ sudo apt install nautilus-dropbox
***Kodi
$ sudo apt install kodi
***Qmmp
$ sudo add-apt-repository ppa:forkotov02/ppa
$ sudo apt update
$ sudo apt install qmmp qmmp-q4 qmmp-plugin-pack-qt4
***Master PDF Editor - descarcati https://code-industry.net/free-pdf-editor/

23. Curatati sistemul
Dupa ce ati instalat aplicatii si ati configurat sistemul, este recomandat sa curatati Ubuntu. Pentru curatarea sistemului cu ajutorul interfetei grafice utilizat Ubuntu Cleaner. Este o aplicatie simpla si usor de utilizt, care isi face treaba foarte bine. Pentru a instala Ubuntu Cleaner introduceti comenzile in terminal:
$ sudo add-apt-repository ppa:gerardpuig/ppa
$ sudo apt update
$ sudo apt install ubuntu-cleaner

Pentru a curata sistemul cu ajutorul terminalului introduceti comenzile:
$ sudo apt autoclean
$ sudo apt autoremove
$ sudo apt clean

Acest articol v-a aratat cum puteti face cateva din personalizarea si configurarea sistemului de operare Ubuntu 22.04. Totul se rezuma la preferintele personale. Unii utilizatori ar face doar cateva modificari de baza si ar continua sa foloseasca sistemul de operare, iar alti utilizatori pot petrece ore intregi punand totul la perfectiune.

Asadar daca v-a placut articolul informativ "Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04" distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul. 


Comments

Postari populare

Verificați resursele sistemului Linux: ghid pentru începători

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Dincolo de permisiuni: manipulați fișierele Linux cu chattr

Stacer: curățare, optimizare și întreținere pentru Linux, într-un singur loc

Comenzi Linux pentru începători: mută fișierele/directoarele în terminal

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Comenzi Linux pentru începători: crearea directoarelor în terminal

Auto-CPUFREQ: optimizarea automată a frecvenței CPU în Linux

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint