Plank - sfaturi utile


Multi dintre utilizatori doresc ca distributia Linux sa contina un dock. Acest instrument este foarte util pentru multi utilizatori. In depozitele distributiilor Linux se gasesc multe aplicatii de tip dock, dar Plank este unul care ofera simplitate si usurinta in utilizare.

 Plank poate fi instalat pe aproape orice distributie Linux si ne ofera usurinta in utilizare. Este destul de util daca folositi mediile desktop precum MATE, Cinnamon, KDE sau XFCE. In cazul lui GNOME, nu pare sa aiba prea mult sens dock-ul.

Cateva sfaturi pe care le puteti gasi utile:
1. Pe XFCE, Plank poate avea o umbra ciudata pe latimea ecranului. Puteti remedia acest lucru mergand la Settings->Window Manager Tweaks->Compositor si dezactivati Show shadows under dock windows.


2. Pentru a elimina o aplicatie fixata, puteti sa faceti clic dreapta pe ea si sa debifati Keep in dock sau puteti sa trageti pictograma si sa o deplasati de pe dock.

3. Puteti adauga un fisier sau un folder pe dock-ul Plank. Deschideti managerul de fisiere, trageti cu cursorul mouse-ului fisierul sau folder-ul si plasati-l pe dock, iar acesta ramane fixat.

4. Pentru a elimina un docklet din Plank, trageti-l cu ajutorul mouse-ului si plasati-l in afara dock-ului.

5. Pentru a lansa o fereastra noua a unei aplicatii faceti clic dreapta pe pictograma acesteia de pe dock si alegeti New Window. Mai puteti deschide o fereastra noua a unei aplicatii facand clic pe butonul din mijloc al mouse-ului pe pictograma sau tineti apasat pe CTRL si faceti clic pe butonul stang al mouse-ului.

6. Pentru accesarea ferestrelor deschise ale aceleiasi aplicatii plasati mouse-ul deasupra pictogramei si derulati cu butonul din mijlocul mouse-ului.

7. Daca nu puteti fixa/anula aplicatii pe dock, nu puteti adauga/elimina docklet-uri, atunci aveti activata optiunea Lock Icons din fila Behaviour care va blocheaza configurarea dock-ului. Dezactivati aceasta functie si veti avea din nou controlul asupra pictogramelor de pe dock.

Plank este ceamai simpla aplicatie dock. Scopul au este de a oferi doar ceea ce are nevoie un dock si nimic mai mult, ceea ce inseamna ca ofera functionalitatea de baza a aplicatiei: lansarea aplicatiilor si comutarea intre aplicatiile in curs de executie.

Asadar daca v-a placut articolul informativ "Plank - sfaturi utile" distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

Verificați resursele sistemului Linux: ghid pentru începători

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Dincolo de permisiuni: manipulați fișierele Linux cu chattr

Stacer: curățare, optimizare și întreținere pentru Linux, într-un singur loc

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04

Comenzi Linux pentru începători: mută fișierele/directoarele în terminal

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Comenzi Linux pentru începători: crearea directoarelor în terminal

Auto-CPUFREQ: optimizarea automată a frecvenței CPU în Linux

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint