Manjaro 24.04 KDE Plasma - review


Manjaro 24.04 "Wynsdey" a fost lansată în martie 2024 și aduce o multitudine de îmbunătățiri și caracteristici noi, consolidând poziția sa ca o distribuție populară bazată pe Arch Linux. Versiunea KDE Plasma oferă o experiență desktop rafinată și modernă, ideală pentru utilizatorii începători, cât și pentru cei experimentați.

Manjaro 24.04 "Wynsdey" este bazat pe Arch Linux și se străduiește să fie o distribuție Linux versatilă și accesibilă, care oferă o experiență desktop modernă, performantă și stabilă pentru o gamă largă de utilizatori. Deoarece este bazat pe Arch, Manjaro 24.04 este o distribuție rolling-release, adică îl instalați o singură dată și apoi actualizați pachetele software. Vine cu Kernel-ul Linux 6.9 și cea mai recentă versiune a mediului desktop Plasma 6 care aduce o  interfață de utilizator rafinată și o gamă largă de funcții.

Descărcarea imaginii ISO o puteți face de pe site-ul oficial manjaro.org. Imaginea ISO are o dimensiune de 3,5Gb.

Am bootat Manjaro 24.04 în mediul live unde ne întâmpină cu panoul plasat în partea de jos a ecranului care este întunecat, în timp ce fereastra are o temă deschisă. După terminarea încărcării sesiunii, vă apare o fereastră de bun venit care ne oferă conectare la documentație, la forumurile comunității, o listă de discuții și chiar instalatorul de sistem Calamares.

Instalatorul de sistem în Manjaro este Calamares, deoarece este cunoscut pentru ușurința sa de utilizare, flexibilitate și caracteristicile  avansate.

În mod implicit Manjaro 24.04 Plasma vine cu aplicațiile mediului desktop Plasma cum ar fi: editorul de text Kate, vizualizatorul de documente Okular, managerul de fișiere Dolphin, etc.  În mediul live nu veți găsi o suită de birou, așa că la instalare pe calculator veți putea alege suita de birou dorită. Cu ajutorul aplicației System Settings  puteți configura sistemul după bunul plac.

Instalarea aplicațiilor o puteți realiza cu ajutorul managerului de pachete Pamac care oferă suport pentru alpm, AUR, Flatpak și Snap. În versiunea aceasta de Manjaro, Pamac a fost portat la libalpm 6.1 și acceptă acum agenți nativi de descărcare ai libalpm. Acest lucru va îmbunătăți descărcarea scripturilor de compilare din Arch Ușer Repository și depozitele binare Manjaro. Instalarea pachetelor se pot instala și cu ajutorul terminalului utilizând comanda pacman.

Utilitarul Hardware Configuration vă ajută să instalați drivere pentru modulele detectate. La capitolul performanță este un mâncător de memorie. În mediul live fără a deschide alte aplicații consuma 1,40Gb din memorie.

Cerințe sistem
Manjaro 24.04 KDE Plasma este o distribuție Linux excelentă care oferă o combinație ideală de caracteristici moderne, performanța robustă și compatibilitate hardware. Indiferent dacă sunteți un utilizator Linux experimentat sau un începător care caută o distribuție ușor de utilizat, Manjaro 24.04 KDE Plasma merită cu siguranță de luat în considerare.

Așadar dacă v-a plăcut articolul informativ "Manjaro 24.04 KDE Plasma - review" distribuiți-l pe rețelele sociale sau scrieți în caseta de comentarii întrebările și sugestiile dumneavoastră, deoarece mă ajută să îmbunătățesc sau să corectez conținutul.


Comments

Postari populare

O privire asupra lui Linux Mint 22 "Wilma"

Lucruri de făcut după instalarea distribuției Linux Mint 22

Cicada3301: noua amenințare ransomware pe Linux

Instalați Linux Mint 22 "Wilma"

Instalați browserul Librewolf pe Debian 12

Aura 4.0: revoluția managementului de pachete pe Arch Linux

Linux Mint 22 - review

Showtime: noul player video al GNOME pentru a înlocui Totem

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04