luni, 4 aprilie 2016

Personalizeaza Linux Mint Cinnamon

Fara indoiala, multi utilizatori de Windows au trecut la Linux, deoarece erau in cautarea libertatii si personalizarii sistemului. In multe aspecte, Linux face ca lucrurile sa ruleze in modul in care doriti sa le executati.

Unul din avantajele Linux este abilitatea de a da sistemului un aspect personalizat.

Au fost si inca mai sunt o multime de moduri in care puteti personaliza desktop-ul cu instrumente cum ar fi Compiz, Avant Window Navigator, teme GNOME, pachete de pictograme, Conky si multe altele.

In zilele noastre, exista chiar mai multe medii desktop disponibile - GNOME Shell, Cinnamon, Unity, KDE, Xfce, MATE pentru a numi cateva. Fiecare mediu desktop ofera caracteristici proprii interesante.

Sa incepem cu inceputul. Vom instala mai inatai tema Numix GTK. Pentru a instala tema Numix GTK porniti terminalul si introduceti urmatoarele comenzi:
& sudo add-apt-repository ppa:numix/ppa
& sudo apt-get update
& sudo apt-get install numix-gtk-theme

Vom continua sa instalam tema pentru pictograme Numix circle theme, utilizand terminalul si introducand comanda:
$ sudo apt-get install numix-icon-theme-circle

Vom instala Conky Manager o aplicatie pentru personalizarea cu teme grafice a utilitarului Conky. Conky afiseaza date despre utilizarea procesorului, RAM, retea, vremea si multe altele. Pentru a instala Conky Manager rulati in terminal comenzile:
$ sudo apt-add-repository -y ppa:teejee2008/ppa
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install conky-manager

Vom pune si un dock asemnator cu cel din sistemul de operare X OS. Plank este un dock simplu si puternic. Pentru a instala Plank Dock rulati urmatoarele comenzi in terminal:
$ sudo add-apt-repository ppa:ricotz/docky
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install plank

Screenshot cu Linux Mint personalizat

In Linux lucrurile mici pot fi eficiente si utile. Aceasta este doar o mica putere de libertate a Linux-ului si acest ghid sper ca va ajutat sa va faca desktop-ul mai frumos si productiv.

Desigur, exista o multime de teme si utilitare care va pot ajuta sa faceti desktop-ul tau sa arate chiar mai bine. Pe site-ul opendesktop.org, la sectiunea Artwork veti gasi o multime de teme, sunete, wallpapers si altele pentru personalizarea desktop-ului.


2 comentarii:

Bogdan Berghea spunea...

Se poate muta dock-ul in partea dreapta a monitorului?

Ciprian Bugulet spunea...

da cu utilitarul plank-config