sâmbătă, 27 aprilie 2019

Cum porniti automat programele in MATE

Mediul de lucru MATE ofera utilizatorilor numeroase setari pe care le pot utiliza pentru a personaliza desktop-ul. O caracteristica de personalizare este functia autostart, deoarece le permite utilizatorilor sa porneasca automat programele pe MATE. Utilizatorii pot decide ce programe, scripturi si servicii se pot incarca de sistemul lor.

In acest articlo va voi arata cum sa configurati un program sa porneasca automat in doua moduri: cu ajutorul interfetei grafice (GUI) si cu ajutorul liniei de comanda.

1. cu ajutorul interfetei grafice
Pentru a configura un program sa porneasca automat in MATE cu ajutorul interfetei grafice, vom aplela la aplicatia Control Center. In aplicatia Control Center veti vedea o multime de setari.

La sectiunea Personal veti gasi utilitarul Startup Applications unde faceti clic pentru a accesa configurarile pentru o noua aplicatie.

In fereastra Startup Applications Preferences veti vedea o lista cu programe, servicii, scripturi, etc. ce ruleaza la pornirea sistemului. Pentru a adauga un program la startup faceti clic pe butonul Add unde va aparea o caseta in care faceti urmatoarele setari:
- Name: scrieti numele programului
- Command: introduceti numele programului, un script sau apasati pe butonul Browse... pentru a selecta fisierul pe care doriti sa-l adaugati la startup
- Comment: un text despre program

Stergerea unui program din startup se poate face deschizand Control Center si din sectiunea Personal deschideti Startup Applications. Va aparea fereastra Startup Applications Preferences unde bifati programul dorit si apasati pe butonul Remove.

2. cu ajutorul liniei de comanda
Pentru a introduce un program in startup din linie de comanda veti urma pasii:
- deschideti terminalul
- mergeti la diretorul applications
$ cd /usr/share/applications/
- creati o noua intrare in startup
$ cp nume_program.desktop ~/.config/autostart/

Eliminarea unui program din startup cu ajutorul terminalului veti urma pasii:
$ cd ~/.config/autostart
$ rm nume_program.desktop

Daca v-a fost de folos articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau impartasiti gandurile dvs. lasand un comentariu.


Niciun comentariu: