vineri, 21 iulie 2017

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Fedora

Fedora este o distributie Linux dezvoltata de Proiectul Fedora, sustinuta de comunitate si detinuta de Red Hat. Fedora contine software distribuit in baza unei licente gratuite si cu susrsa deschisa. Desktopul implicit din Fedora este GNOME, dar este disponibil si cu alte medii desktop cum ar fi: KDE, Xfce, LXDE, MATE si Cinnamon.

Fedora lanseaza o noua versiune o data la 6 luni. Fiecare versiune este sustinuta cu actualizari timp de 13 luni. Puteti descarca de aici ultima versiune a distributiei Fedora. In continuare va voi ajuta cu sfaturi despre ce puteti face dupa instalarea distributiei Fedora.

ACTUALIZATI SISTEMUL
In orice instalare noua a unei distributii Linux este recomandat sa actualizatidistributia Linux. In majoritatea cazurilor, exista multe actualizari si remedieri de eroare pentru problemele care pot aparea in noua versiunea. Rularea unei actualizari pentru pachetele de sistem ar fi o decizie inteleapta de facut inainte de a incepe sa utilizati sistemul. Pentru actualizarea sistemului folositi urmatoarea comanda:
$ sudo dnf update

ACTIVATI RPM FUSION
Datorita politicii Fedora privind expedierea care respecta anumite standarde si reguli legate de brevete si libertatea software-ului, unele pachete nu sunt disponibile pentru a fi instalate din dispozitivele oficiale ale Fedora. Pentru a instala pachetele pe care nu le gasiti in depozitul Fedora, trebuie sa instalati RPM Fusion. RPM Fusion este un depozit care livreaza ceea ce Fedora nu accepta. Veti adauga doua depozite:
1. instalare depozit care contine software liber:
$ sudo rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm

2. instalare depozit care contine software non-liber:
$ sudo rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm

INSTALATI FEDY
Fedy este un instrument grafic care va permite sa va optimizati sistemul Fedora in cateva clicuri. Aplicatia va permite sa executati un set de comenzi de sistem predefinite, care sa instaleze si sa configureze o multime de lucruri.

In filele Apps si Development Tools puteti instala programe dintr-un singur clic. Daca doriti sa instalati teme pentru distributie, exista un set de teme pe care le puteti incerca din fila Themes.

In fila Tweaks veti gasi cateva trucuri pe care le puteti rula pe sistemul dumneavoastra.

Fila Utilities va permite sa instalati codec-uri si si alte lucruri.

Pentru a instala Fedy, asigurati-va ca ati activat toate depozitile RPM Fusion si introduceti comenzile:
$ sudo rpm -Uvh https://www.folkswithhats.org/repo/$(rpm -E fedora)/RPMS/noarch/folkswithhats-release-2.0.0-0.fc$(rpm -E %fedora).noarch.rpm
$ sudo dnf install fedy

REDUCETI UTILIZAREA BATERIEI
Pentru a reduce consumul bateriei trebuie sa instalati TLP. TLP este un sistem de gestionare a energiei care functioneaza in fundal pentru a economisi energia acumulatorului atunci cand este posibil:
$ sudo dnf install tlp tlp-rdw
$ sudo systemctl enable tlp

Reporniti sistemul.

ADAUGATI EXTENSII IMPORTANTE IN FIREFOX

Firefox-ul este browser-ul web implicit din Fedora. Din moment ce o veti folosi zilnic este mai bine sa incercati un set de extensii:
- Hide Titlebar Plus - ascunde bara de ferestre pentru Firefox
- GNOME theme - tema frumoasa pentru Firefox
- HTTPS Everywhere - plugin pentru protocolul HTTPS
- gTranslate - optiune de traducere cu clic dreapta
- Self Destructing Cookies - pentru o mai buna confidentialitate si anonimat pe Internet, este mai bine sa distrugeti cooki-urile imediat dupa ce inchizi fila.
- uBlock Origin - plugin ad-blocker
- Privacy Badger - blocati scripturile de urmarire si alte programe de urmarire online ale tertilor

INSTALATI STEAM

Daca va place sa jucati jocuri pe PC, atunci Steam este una din optiuni. Multe jocuri de pe merg si pe Linux, de aceea este o necesitate daca sunteti jucator. Pentru a instala Steam introduceti comanda:
$ sudo dnf install steam

INSTALATI VLC

VLC este unul dintre player-ele multimedia gratuit, open source, cel mai cunoscut si utilizat. Principala sa caracteristica este faptul ca poate rula formatele multimedia pe care le puteti vedea si accepta toate codec-urile. Instalare VLC:
$ sudo dnf install vlc

PERSONALIZATI GNOME SHELL
Fedora vine in mod prestabilit cu desktop-ul GNOME Shell fiind foarte personalizabil. Tot ce trebuie sa faceti mergeti la extensions.gnome.org si instalati extensiile care va plac. Mai jos va este oferita o lista cu recomandari:
- User Themes - pentru a putea folosi folder-ul ~/.themes, trebuie sa instalati aceasta extensie
- OpenWeather - applet de panou care va afiseaza vremea
- TopIcons Plus - transfera pictogramele de notificari in panoul superior
- Axe Menu - inlocuirea cu meniul clasic pentru butonul Activities
- Extend Panel Menu - extensie care va muta toate applet-urile de pe panou in zona de stare
- Dash to panel - muta panoul GNOME in partea de jos

In plus, puteti descarca teme GTK+ 3, teme GNOME Shell si teme pictograme de la gnome-look.org.

INSTALATI DROPBOX

Dropbox este un serviciu de stocare online a diverselor documente pe care le puteti accesa de pe telefon, tableta sau un alt PC conectat la Internet. Este una din solutiile de stocare utilizat. Puteti instala pur si simplu extensia de integrare Nautilus introducand comanda:
$ sudo dnf install dropbox nautilus-dropbox

Dupa aceasta, deschideti Dropbox din meniul aplicatiilor pentru a incepe configurarea acestuia. Dupa configurare veti avea un dosar numit Dropbox in dosarul dumneavoastra de domiciuliu.

Aceasta este o lista a lucrurilor ce trebuiesc facute dupa instalarea Fedora. Acum puteti sa incepeti sa utilizati noul dumneavoastra sistem de operare. Fedora este destul de personalizabil. Daca nu va place ceva in sistem puteti schimba pur si simplu ceea ce doriti.

Daca articolul va fost de ajutor distribuiti-l pe retelele sociale sau lasati un comentariu.


2 comentarii:

Adrian Seni spunea...

Ultima dată când am folosit Fedora, foloseam comanda # yum update și # yum upgrade pentru actualizare.
De când a apărut # dnf ?

Ciprian Bugulet spunea...

DNF a inlocuit YUM complet odata cu distributia Fedora 22.