marți, 3 decembrie 2019

VIM text editor - introducere

VIM este acronimul pentru VI IMproved. Este un editor text text gratuit si open source, scris de Bram Moolenaar. A fost lansat pentru prima oara in 1991 pentru UNIX, iar principalul sau obiectiv a fost sa ofere imbunatatire editorului VI, care a fost lansat in 1976.

VIM este considerat o clona a editorului text VI. Unul dintre avantajele editorului text VIM este ca se gaseste instalat implicit pe majoritatea distributiilor Linux. Acum exista si o interfata GUI pentru VIM, numit gVIM.
Caracteristicile editorului text VIM:
- utilizeaza memorie putina
- este centrat pe comanda
- este foarte configurabil si foloseste un fisier text simplu pentru a stoca configuratia sa
- exista multe plugin-uri disponibile pentru VIM
- suporta mai multe ferestre
- suporta mai multe file care permite lucrul pe mai multe fisiere
- suporta caracteristici de inregistrare care permite inregistrarea si redarea comenzilor VIM in mod repetat

Istoria editorului VIM
La inceput, Bram Moolenaar a inceput sa foloseasca cele mai bune si disponibile editoare de text si a inceput sa le imbunatateasca.

Scopul sau a fost sa imite editorul text VI. Dupa implementarea catorva caracteristici suplimentare a lansat o versiune de VIM numit VI IMitation. Alti utilizatori au inceput sa trimita patch-uri. Au fost adaugate mai multe functii si l-a facut sa functioneze mai bine. De-a lungul timpului, codul a fost reproiectat si extins incat aproape nimic din 'clona" originala nu a mai ramas.

1988....VIM 1.0......VI IMitation
1991....VIM 1.14.....Prima lansare publica
1992....VIM 1.22.....redenumit VI IMproved
1994....VIM3.0.......ferestre multiple
1996....VIM4.0.......interfata GUI
1998....VIM5.0.......evidentiere sintaxa
2001....VIM6.0.......suport multi-language
2006....VIM7.0.......verificator ortografic, suport pentru file

VIM acum...
VIM este dezvoltat in continuare si are o baza mare de contribuitori. Noi functii sunt inca dezvoltate si adaugate la editorul text in fiecare an, ceea ce il face si mai puternic. In afara de asta, numarul de plugin-uri VIM este in crestere rapida. La ora la care am scris articolul VIM a ajuns la versiunea 8.1.

Daca v-a placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma va ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.

Va urma...


Niciun comentariu: