marți, 27 decembrie 2016

Cum restartam Linux cand se blocheaza

Se stie ca sistemul Linux este stabil, dar s-a intamplat ca el sa se blocheze si sa nu puteti face nimic, nici sa deschideti macar terminalul. In acest caz Linux are o carcateristica care ne-ar interesa pe toti si anume tasta SysRq. Tasta SysRq folosita in combinatie cu alte taste permite utilizatorului sa efectueze diverse comenzi de nivel scazut, indiferent de starea sistemului. Aceasta este folosita pentru a reporni un calculator fara a corupe sistemul de fisiere. Efectul sau este similar cu butonul de resetare a calculatorului, dar cu mai multe optiuni si mai mult control.

Aceasta combinatie de taste ofera acces la caracteristici puternice pentru dezvoltare software si de recuperare in caz de dezastru. Printre comenzile oferite sunt mijloace de a demonta cu forta sisteme de fisiere, ucide procese, reperare tastatura, etc. Aceasta caracteristica serveste ca un instrument de ultima instanta.

Tasta SysRq nu poate functiona in anumite conditii, cum ar fi o panica de nucleu sau un esec hardware implicand kernel-ul de la care ruleaza in mod corespunzator.

Pentru a reporni calculatorul cand se blocheaza urmati instructiunile:
- tineti apasat tasta Alt+SysRq si tastati literele REISUB

Daca articolul va este de ajutor nu ezitati sa-l distribuiti sau sa lasti un comentariu.


4 comentarii:

Mihai_Jalobeanu spunea...

Interesant și util, cu condiția să găsim - știm care e tasta "SysRq", căci n-am întâlnit încă o asemenea inscripționare pe nici una din tastaturile folosite până acum. Să fie cea inscripționată uzual PrtScr ?

Sorin-Claudiu Tudora spunea...

Este tasta Print Screen.

Ciprian Olenici spunea...

In timp ce tastez REISUB, tastele Alt + SysRq trebuie sa fie apasate?

Ciprian Bugulet spunea...

DA.