Inregistreaza tot ce faci in Terminal

In acest articol veti invata cum sa inregistrati tot ce faceti in Terminal folosind comanda script. Indiferent ca actualizati sistemul, ca creeati un director sau fisier, instalati o aplicatie, comanda script salveaza pur si simplu orice ai face in Terminal. Daca vrei sa stii ce ai facut acum cateva ore sau cateva zile in urma, nu trebuie decat sa vizualizati fisierul in care ati salvat inregistrarea. Stiu ce veti spune ca putem folosi tastele sageti jos/sus pentru a vizualiza istoricul comenzilor, dar nu puteti vizualiza iesirea acestor comenzi.

Comanda script creeaza un fisier in care sunt redate toate operatiile pe care lea-ti facut in Terminal. Nu are importanta daca instalati o aplicatie, creati un director/fisier, eliminati un director. Totul va fi inregistrat, inclusiv comenzile si iesirile respective.

Inregistrati tot ceea ce faceti in Terminal folosind comanda script:
Comanda script vine pre-instalata pe majoritatea sistemelor de operare Linux. Asa ca nu ne mai deranjam cu unstalarea utilitarului. Acum sa folosim in timp real comanda script:
1. rulati urmatoarea comanda in Terminal
$ script -a activitati_terminal
unde
-a este utilizat pentru a adauga iesirea in fisier
activitati_terminal este fisierul unde sunt adaugate iesirile

2. rulati cateva comenzi ca test
3. dupa rularea tuturor comenzilor utilizate, sesiunea se incheie folosind comanda
$ exit

Toate activitatile au fost stocate intr-un fisier denumit activitati_terminal si pe care il salveaza in directorul de lucru curent.

Pentru a vizualiza activitatile inregistrate, trebuie doar sa deschideti acest fisier cu un editor text sau pur si simplu folosind comanda cat.
$ cat activitati_terminal


In imaginea de mai sus, comanda script a inregistrat toate activitatile mele inclusiv ora de incepere si de incheiere a comenzii script. Motivul pentru a utiliza comanda script este ca nu inregistreaza doar comenzile ci si iesirea comenzii. Pur si simplu, comanda script va inregistra tot ceea ce faci pe terminal.

Comanda script ar fi utila pentru studenti, profesori si utilizatorii de Linux care vor sa pastreze evidenta activitatilor lor pe Terminal. Chair daca exista multe utilitare CLI sau GUI pentru a face acest lucru, comanda script este cel mai simplu si cel mai rapid mod de a inregistra activitatile din sesiunea Terminal.

Aceasta fiind tot sper ca acest lucru sa va ajute. Daca gasiti acest artricol util, va rog sa-l distribuiti, dati un like sau sa lasati un comentariu.


Comments

Postari populare

Simplificați-vă sarcinile în Linux

O fereastră către interiorul sistemului Linux cu Inspector

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Pregătiți-vă pentru lansarea noului mediu desktop LXQt 2.0

Estompați fețele din imagini și videoclipuri cu deface în Linux

Beaver Notes - o aplicație de notițe open-source pentru Linux

Geany IDE - funcția de compilare și rulare

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

free - comandă CLI în Linux