Pornirea aplicatiilor la bootare in Linux

Sunt aplicatii pe care doriti sa porneasca automat la bootare in Linux. Acest lucru este destul de usor de facut, dar metodele de configurare se schimba in functie de mediul desktop pe care il utilizati. In continuare va voi arata cum sa puneti o aplicatie sa porneasca la bootare in Linux in functie de mediul desktop: Unity, Cinnamon, GNOME, KDE, MATE, Lxde, Xfce, Mohsha, Budgie, Pantheon, Enlightenment si Deepin.

Pornirea automata a aplicatiilor este procesul de setare a programelor specifice pentru a se lansa automat atunci cand porniti calculatorul. Acesta este un economizor de timp.. Pentru unii utilizatori este mai util pentru rularea aplicatiilor de fundal. Ca un exemplu este rularea aplicatiilor de stocare in cloud (Dropbox).

Procesul de stabilire a cererilor pentru pornirea automata in Linux este un pic confuz, deoarece fiecare distributie si mediu desktop o face diferit. In unele cazuri, procesul este foarte usor in cazul in care selectati doar o aplicatie dintr-o lista a ceea ce ati instalat, dar de alte ori va trebui sa stiti comenzile exacte folosite pentru a lansa o aplicatie.

Unity
Aplicatia de pornire automata nu este disponibila in System Settings, in schimb puteti cauta in Dash utilitarul Startup Applications.

In utilitarul Startup Applications faceti clic pe butonul Add din partea dreapta a ferestrei. Selectarea aplicatiilor o puteti face in doua moduri:
1. introduceti numele aplicatiei si comanda de lansare daca o cunoasteti
2. faceti clic pe butonul Browser din bara laterala alegeti Computer si navigati la folderul /usr/bin si alegeti aplicatia dorita pentru a porni automat. Faceti clic pe Close.

Cinnamon
Metoda aplicatiei de autostart este un amestec de abordare simplaGNOME si unele caracteristici suplimentare. Din meniu deschideti System Settings si alegeti Startup Applications din sectiunea Preferences. In partea de jos a ferestrei faceti clic pe Add, apoi pe Choose application. In fereastra urmatoare puteti alege din lista aplicatia dorita si faceti clic pe Add Application. Dupa cererea a fost adaugata veti vedea un buton ON/OFF si intarzierea controlata, impreuna cu intrarea. Pentru a schimba intarzierea selectati aplicatia si faceti clic pe Edit din partea de jos a utilitarului Startup Applications. In fereastra urmatoare faceti clic pe unul din semnele "+" sau "-" pentru a modifica numarul si clic pe Save.

Pentru a aduce o alta aplicatie in Startup care nu se gaseste in lista faceti clic pe Add si apoi pe Custom command. In fereastra aparuta faceti urmatoarele setari:
- Name - scrieti numele aplicatiei
- Command - faceti clic pe butonul Browser, din partea stanga faceti clic pe butonul Computer si mergeti la folderul /usr/bin de unde alegeti aplicatia dorita
- Comment - descrierea aplicatiei
- Startup delay - setati timpul de intarziere
- faceti clic pe butonul Add.

Pentru a sterge o intrare din Startup Applications faceti clic pe butonul Remove aflata in partea de jos a ferestrei.

GNOME

GNOME nu ofera o caracteristica implicita pentru pornirea automata a aplicatiilor, dar acest lucru il face aplicatia GNOME Tweak Tool. GNOME Tweak Tool este disponibil implicit in toate distributiile cu mediu desktop GNOME.

Faceti clic pe Activities in partea stanga de sus unde se va deschide prezentarea generala GNOME. Folosind cautarea sau puteti derula grila cu aplicatii pentru a lansa utilitarul Tweak Tool. Alegeti din partea stanga Startup Applications si faceti clic pe "+" unde va apare o fereastra cu o lista de aplicatii, apoi clic pe butonul Add Application. Pentru a sterge aplicatia din startup faceti clic pe butonul Remove.

KDE
Pentru setarea unei aplicatii in startup mergeti la Application Launcher, navigati la sectiunea Computer si deschideti System Settings. Faceti clic pe Startup and Shutdown din sectiunea Workspace. In staga ferestreia parute faceti clic pe Autostart, apoi pe butonul Add Program... si din lista aparuta alegeti programul dorit. Facti clic pe OK pentru a continua si din nou clic pe OK pentru a finaliza procesul.

KDE Plasma 5 va permite sa adugati scripturi personalizate, facand clic pe Add Script..., clic pe butonul Browser si navigati in locul unde aveti fisierul. Clic pe Open si apoi pe OK.

MATE
Deschideti Control Center din meniul System si faceti clic pe Startup Applications. Clic pe Add si va aparea fereastra Add Startup Program unde faceti urmatoarele setari:
- Name - scrieti numele aplicatiei
- Command - faceti clic pe butonul Browser..., apoi pe File System din partea stanga si mergeti la folderul /usr/bin si alegeti aplicatia dorita si clic pe Open
- Comment - descrierea aplicatiei
- faceti clic pe butonul Add.

Lxde
In mediul grafic Lxde, configurarea unui program pentru a porni automat este un pic mai greu dar se realizeaza utilizand utilitarul LXSession. Va voi arata doua modalitati prin care puteti configura pornirea automata a unui program.
1. Modul grafic
- clic pe meniul Lxde->Preferences si alegeti Default applications for LXSession
- se deschide fereastra LXSession configuration de unde facem clic in partea stanga pe Autostart
- la optiunea Manual autostarted applications scriem comanda aplicatiei si clic pe Add.

Pentru a aduce o comanda pe care nu o cunoasteti in instrumentul Autostart faceti urmatoarele operatiuni:
- deschideti managerul defisiere PCManFM
- in bara laterala clic pe Applications
- clic pe categoria dorita apoi clic dreapta pe aplicatia pe care doriti sa o porniti automat si alegeti Properties
- in fereastra aparuta faceti pe fila Desktop Entry si in campul Command copiati comanda
- dupa copierea comenzii inserati comanda in campul Autostart din LXSession

2. Modul linie de comanda
a. creati fisierul *.desktop
$ nano test.desktop
b. introduceti intrarile de mai jos
[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=Firefox
Comment=Internet browser
Exec=firefox
Terminal=True
c. copiati fisierul
$ mv test.desktop .config/autostart/
d. pentru ca seatrile sa aiba efect restartati calculatorul

Xfce
Xfce foloseste  acelasi instrument ca si in MATE, Startup Application, dar gestionarea listei se face printr-un instrument numit Session and Startup.

In meniul Whisker va duceti la categoria Settings si deschideti Session and Startup. In fereastra aparuta alegeti fila Application Autostart si faceti clic pe Add si faceti setarile:
- Name - scrieti numele aplicatiei
- Command - comanda aplicatiei
- Description - descrierea aplicatiei
- faceti clic pe OK

La campul Command avem si butonul Browser de unde puteti naviga catre aplicatia dorita care de obicei o gasiti in File System/us/bin.

Moksha
Mohsha este un mediu derivat din Enlightenment prin proiectul Bodhi Linux.

Din meniu clic pe Settings apoi pe All->Apps->Startup Applications. In fereastra aparuta faceti clic pe Applications si din lista derulanta selectati aplicatia si clic pe Add.

Budgie
Proiectul Solus a dezvoltat un mediu desktop uimitor, care este derivat din GNOME 3, numit Budgie. Cererile de pornire sunt controlate in Budgie prin Tweah Tool GNOME.

Deschideti meniul si faceti clic pe Tweak Tool unde se va deschide o fereastra. In partea stanga faceti clic pe Startup Applications. Faceti clic pe butonul "+", selectati aplicatia din meniul derulant si clic pe Add Application si inchideti fereastra.

Pantheon
Pantheon este mediul desktop bazat pe GTK+ folosit de sistemul de operare elementary OS. Aplicatia Auto-Starting din pantheon este similar cu cel din GNOME, dar un pic diferit. Pentru a configura un fisier sa porneasca la pornirea calculatorului faceti urmatoarele:
- faceti clic pe butonul Power din partea dreapta sus si alegeti System Settings... unde se va deschide o fereastra
- la Personal alegeti Applications
- clic pe Startup
- clic pe semnul "+" din partea stanga jos si va deschide un meniu derulant
- selectati aplicatia care doriti sa porneasca la bootarea calculatorului
- in partea de jos puteti introduce comanda personalizata dorita

In cazul in care doriti sa stergeti un program din startup faceti clic pe semnul "-", nu inainte de a selecta programul pe care doriti sa-l stergeti.

Enlightenment
Pentru a seta pornirea unei aplicatii in mediul desktop Enlightenment trebuie sa faceti urmatorii pasi:
- deschideti Settings Panel si din fila Applications alegeti Startup Applications
- in fereastra Startup Applications alegeti fila Applications si selectati aplicatia pe care o doriti, apoi apasati butonul Add
- faceti clic pe Apply pentru a efectua modificarile

Deepin
Deepin este un mediu desktop folosit de distributia Deepin Linux realizat de chinezi. Pentru configurarea unei aplicatii pentru a porni la bootare urmati pasii:
- deschideti System settings si clic pe Default Applications
- clic pe fila Autostart
- clic pe butonul New unde va apare o fereastra si sa faceti setarile:
//Name - scrieti numele aplicatiei//
//Exec - comanda aplicatiei//
//Description - descrierea aplicatiei//
- clic pe OK

In acest articol v-am prezentat cum sa configurati un fisier la pornirea calculatorului pentru diferite medii desktop.  Daca articolul va fost de ajutor, impartasiti acest articol pe retelele sociale sau sa lasati un comentariu.


Comments

Unknown said…
Titlul articolului nu este chiar ok. Aceasta metoda merge doar pe anumite distributii.

Postari populare

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Deschideți folderele instantaneu activând o setare ascunsă în Nautilus

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Thunar File Manager - introducere

Avantajele programelor open source