duminică, 4 martie 2018

Figlet - transforma text obisnuit in ASCII


Puteti imbogati scripturile shell pentru a le face mai captivante cu un program numit figlet sau puteti sa le adaugati intr-un fisier readme. Figlet va transforma un text obisnuit in arta textuala ASCII. Figlet a fost mai mult timp si este considerat programul clasic pentru automatizarea procesului de transformare a textului obisnuit in arta ASCII.

Figlet se gaseste in majoritatea depozitelor software ale distributiilor Linux.In acest articol va voi arata cum sa folositi figlet utilizand cateva exemple.

1. afiseaza lista de fonturi disponibila
$ figlist

2. utilizare ca comanda simpla
$ figlet text

3. afisare text cu un anumit font
$ figlet -f [font] text

4. centrarea textului
$ figlet -c text

5. afisare data
$ date | figlet

6. afiseaza textul dintr-un fisier
$ figlet -p < exemplu.txt

7. utilizarea mai multor optiuni
$ figlet -ctf slant "text"

Fonturi suplimentare
Fonturile suplimentare sunt disponibile pentru descarcare de pe ftp://ftp.figlet.org/pub/figlet/fonts/. Va recomand sa descarcati fisierul contributed.tar.gz care contine peste 130 de fonturi noi pentru figlet.

Dupa descarcarea fonturilor, dezarhivati fisierul si copiati-l in /usr/share/figlet. Fonturile adaugate pot fi folosite ca orice alt font fara a fi nevoie sa specificati un director de fonturi personalizate.

Cu figlet este distractiv sa te joci. Creati un text cu figlet intr-un terminal si apoi copiati-l intr-un fisier text. Incercat sa combinati diferite fonturi intr-un fisier readme pentru a evidentia sectiunile de text.

Daca va placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau impartasiti gandurile dvs. lasand un comentariu.


Niciun comentariu: