marți, 18 decembrie 2018

Modificati ordinea meniului de pornire GRUB si a introducerii implicite a boot-ului


Daca aveti instalate mai multe sisteme de operare, ati prefera ca la pornire sa fie selectat sistemul cel mai des folosit. Pentru acest lucru veti folosi aplicatia Grub Customizer, care poate fi utilizata pentru a schimba initial meniul de boot GRUB fara a fi nevoie sa editati manual fisierul de configurare.


Grub Customizer este un utilitar gratuit care va ofera o interfata GUI pentru personalizarea si gestionarea intrarilor GRUB.Instalarea utilitarului Grub Customizer:
***Ubuntu si distributiile derivate
$ sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
$ sudo apt update
$ sudo apt install grub-customizer

***Debian
$ sudo apt install grub-customizer

***Fedora
$ sudo dnf install grub-customizer

***Arch, Manjaro
$ sudo pacman -S grub-customizer

Pentru a modica ordinea meniului de pornire GRUB utilizand Grub Customizer, accesati fila List configuration, selectati o intrare din meniul de pornire si folositi sus sau jos de pe bara de instrumente.

Daca ati vazut cum se modifica ordinea in meniul de pornire, acum veti invata cum puteti schimba si sistemul de operare implicit. In acest fel, chiar daca o inregistrare este afisata ca ultima in lista de incarcare GRUB, aceasta va fi selectat automat cand se incarca meniul de incarcare GRUB. Optiunea de modificare a intrarii initiale de pornire GRUB se gaseste in fila General settings. Din  lista derulanta predefined alegeti intrarea implicita de incarcare.

Dupa modificarea modificarilor in meniul de incarcare GRUB faceti clic pe Save pentru a salva configuratia.

Grub Customizer este un utilitar care vine in sprijinul dumneavoastra pentru a va usura munca in modificarea configurarilor meniului GRUB. Daca v-a placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau impartasiti gandurile dvs. lasand un comentariu.


Niciun comentariu: