Specificati limita de timp pentru sudo

Sudo este un mod ingenios de a gestiona cine poate rula comenzi administrative pe un sistem Linux. Sunt momente cand lucrati mai mult in linia de comanda si vi se cere sa introduceti din nou parola dupa o perioada de timp chiar daca a mai fost introdusa . Acest lucru se intampla din cauza expirarii sesiunii sudo.

In mod implicit, sudo va solicita parola dupa cinci minute de inactivitate. Acest lucru va este benefic atunci cand parasiti calculatorul si nu doriti sa va faceti griji ca cineva si-ar putea permite sa introduca o comanda ca administrator fara a mai introduce mai intai parola.

In functie de locul unde folositi calculatorul, puteti sa faceti ca sudo sa va ceara parola mai des sau mai rar. Daca aveti acces numai dumneavoastra la calculator ati prefera ca limita de timp pentru sudo sa fie mai lung. Dar daca calculatorul se afla intr-o zona cu trefic ridic (ex. locul de munca), ati prefera ca limita de timp pentru sudo sa fie mai scurta, astfel incat sudo sa va ceara parola mai des.

Visudo
Pentru a edita fisierul sudoers, exista un instrument numit visudo. Folosind visudo blocheaza fisierul sudoers impotriva modificarilor simultane (daca aveti un fisier sudoers deschis in visudo, nimeni altcineva nu poate deschide fisierul in modul scriere).

Visudo executa verificari si teste pentru erorile de analiza - asa ca nu trebuie sa va faceti griji ca ati facut o greseala in fisierul sudoers care va va impiedica sa utilizati sudo. Fara a utiliza visudo, ati putea lasa o eroare in fisierul sudoers care va va face sa nu puteti folosi nici o comanda ca administrator.

Schimbarea limitei de timp pentru sudo
1. deschideti terminalul si introduceti urmatoarea comanda
$ sudo visudo
2. adaugati urmatoarea linie (pentru a adauga o linie apasati tasta o)
Defaults env_reset, timestamp_timeout=30
3. apasati pe tasta Esc apoi introduceti :x si Enter pentru a iesi din editare

Setati sesiunea sudo pana se inchide terminalul
Utilizand o singura comanda, puteti introduce comenzi ca administrator fara a vi se cere parola pana la inchiderea Terminalului. Comanda este:
$ sudo -s

Inchideti sesiunea sudo
Dupa ce ati introdus parola de sudo, puteti suspenda sesiunea de sudo chiar inainte de limita de timp definita in fisierul sudoers. Pentru aceasta, utilizati comanda:
$ sudo -k

RETINETI: Comanda "sudo -k" nu va incheia sesiunea sudo daca ati executat comanda "sudo -s".

Daca v-a placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma va ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Deschideți folderele instantaneu activând o setare ascunsă în Nautilus

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Thunar File Manager - introducere

Avantajele programelor open source