Redshift - instrument pentru reducerea oboselii noaptea in Linux


Pe masura ce lumea devine din ce in ce mai digitalizata, petrecem tot mai mult in fata ecranelor, indiferent daca lucram, ne relaxam sau socializam. Cu toate acestea, expunerea continua la lumina albastra emisa de dispozitivele oastre poate avea efecte daunatoare asupra sanatatii. Redshift este o aplicatie care modifica temperatura culorilor ecranuluiin functie de ora zilei, reducand emisia de lumina albastra la sfarsitul zilei pentru a rezolva aceste probleme.
Temperatura de culoare a ecranului este ajustata de Redshift in functie de locatia soarelui. Acest lucru va va ajuta sa va simtiti mai bine atunci cand lucrati la computer noaptea sau ore lungi.

Redshift foloseste in mod implicit GeoClue pentru a afla latitudinea si logitudinea. Daca Redshift nu poate obtine locatia automat, atunci trebuie sa specificati locatia dumneavoastra curenta. Vizitati latlong.net pentru a obtine latitudinea si longitudinea dumneavoastra.

O temperatura de culoare diferita este setata pentru timpul zilei si pentru noapte. Temperatura culorii scade usor de la temperatura de noapte la cea de zi, pentru a permite ochilor sa se adapteze. Temperatura de culoare este foarte scazuta pe timp de noapte, intre 3000K si 4000K (implicit este 3700K) pentru a se potrivi cu lampile din casa dumneavoastra. Temperatura de culoare pentru timpul zilei este reglata intre 5500K si 6500K (implicit este 5500K) pentru a se potrivi cu lumina naturala.

Redshift este o aplicatie care are ca scop principal ajustarea temperaturii de culoare a ecranului unui calculator pentru a reduce stresul vizual si a imbunatati confortul ochilor in conditii de iluminare scazuta.

Caracteristicile aplicatiei redshift
1. Ajustarea automata a temperaturii de culoare: Redshift ajusteaza automat temperatura de culoare a ecranului in functie de ora zilei si a locatiei tale geografice. In timpul zilei, culoarea ecranului este mai rece, asemanatoare luminii naturale a soarelui, iar noaptea, devine mai calda pentru a minimiza impactul luminii albastre.
2. Protectie pentru ochi: Scaderea temperaturii de culoare a ecranului in timpul serii si noaptea ajuta la reducerea luminii albastre emise de calculator. Aceasta poate contribui la imbunatatirea calitatii somnului si la prevenirea oboselei ochilor.
3. Configurare flexibila: Redshift ofera o varietate de optiuni de configurare pentru a-ti personaliza experienta. Poti ajusta valorile maxime si minime ale temperaturii de culoare, nivelul de luminozitate si alte setari legate de culoare.
4. Control prin linia de comanda si fisier de configurare: Redshift poate fi controlat prin linia de comanda, ceea ce permite integrarea sa cu scripturi si automatizari. De asemenea, poti crea un fisier de configurare pentru a stabili valorile preferate pentru temperatura si alte optiuni.
5. Suport pentru diverse distributii: Redshift este dezvoltat pentru a functiona pe mai multe distributii Linux, ceea ce inseamna ca poate fi instalat si folosit pe o varietate de sisteme.
6. Suport pentru sistemul X Windows: Redshift functioneaza cu sistemele de afisare bazate pe X Window System, cum ar fi: GNOME, KDE Plasma, XFCE, Cinnamon, LXDE, LXQT, MATE, Budgie si Openbox.
7. OpenSource: Redshift este o aplicatie open source, ceea ce inseamna ca toata lumea poate vedea codul sursa, iar dezvoltatorii si utilizatorii il pot revizui.

Instalarea aplicatiei redshift
***Ubuntu/Linux Mint/Debian
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install redshift

***Arch/Manjaro Linux
$ sudo pacman -S redshift

***Fedora
$ sudo dnf copr enable mystro256/gnome-redshift
$ sudo dnf install gnome-shell-extension-redshift

***openSUSE
$ sudo zypper install redshift

***Rocky Linux/AlmaLinux
$ sudo dnf install redshift

***Redcore Linux
$ sudo emerge redshift

***Alpine Linux
$ sudo apk add redshift

***Mageia
$ sudo urpmi redshift

Utilizarea aplicatiei redshift
Redshift foloseste in mod implicit GeoClue pentru a afla latitudinea si logitudinea, atunci nu trebuie decat sa deschideti terminalul si sa introduceti comanda de mai jos:
$ redshift

Setati manual culoarea
$ redshift -P -O 3700 -m randr

Setati temperatura de culoare in functie de zi/noapte
$ redshift -t 5500:3700 -m randr

Reglati luminozitatea ecranului
$ redshift -b 1.0:0.5 -m randr

Setati latitudinea si longitudinea
Adaugati optiunea -l pentru a adauga latitudinea si logitudinea locatiei dumneavoastra. Accesati latlong.net pentru a obtine latitudinea si logitudinea dumneavoastra.
$ redshift -l LAT:LON -m randr

Acest exemplu are setata latitudinea si logitudinea orasului Bacau (Romania):$ redshift -l 46.562031:26.912060 -m randr

Resetati modificarile facute
$ redshift -x -m randr

Creati fisierul de configurare redshift.conf
Redshift citeste fisierul de configurare redshift.conf, daca acesta exista. Cu toate, acestea, Redshift nu creeaza acel fisier de configurare, asa ca trebuie sa il creati manual. Intrarile pentru fisierul de configurare de mai jos este preluat de pe acest link si configurat pentru calculatorul meu.
1. creati fisierul redshift.conf
$ nano ~/.config/redshift.conf

2. introduceti intrarile de mai jos in fisier

3. Apasati pe Ctrl+X, apoi apasati Y si Enter pentru a salva fisierul si a iesi din editor

Iata cateva optiuni pe care le puteti personaliza dupa preferintele dumneavoastra:
- temp-day si temp-night: setati temperatura de culoare pentru zi si noapte
- setati durata tranzitiei dintre temperaturile de culoare, exprimata in secunde
- brightness-day si brightness-night: setati luminozitatea pentru zi si noapte
- location-provider: puteti schimba furnizorul locatiei. Optiunile includ: geoclue2 si manual
- adjustment-method: puteti alege metoda de ajustare a temperaturii de culoare. Puteti utiliza randr, vidmode, drm sau dummy. Recomand sa folositi randr.
- lat si lon: introduceti coordonatele latitudinii si logitudinii locatiei dumneavoastra
- screen: introduceti numarul ecranului in cazul in care aveti mai multe monitoare. In acest exemplu s-a introdus zero deoarece numerotarea incepe de la zero. Daca nu este specificata aceasta optiune, redshift va incerca sa ajusteze toate ecranele.

Puteti utiliza comanda de mai jos pentru a rula in timp real schimbarea temperaturii de culoare:
$ redshift -l 46.56:26.91 -t 5700:3600 -g 0.8 -m randr -v

Explicatii:
-l 46.56:26.91 - coordonatele locatiei
-t 5700:3600 - temperatura de culoare in functie de zi/noapte
-g 0.8 - configurarea culorii gammei
- m randr - metoda de ajustare a temperaturii de culoare
-v - afisarea pe ecran a informatiilor detaliate

Utilizarea aplicatiei redshift poate contribui semnificativ la reducerea expunerii la lumina albastra in orele tarzii, reducand oboseala ochilor si imbunatatirea confortului vizual. Instalarea si configurarea sa sunt relativ simple. Personalizarea oferita de optiunile de configurare iti permite sa il adaptezi novoilor dumneavoastra, iar beneficiile aduse merita efortul.

Asadar daca v-a placut articolul informativ "Redshift - instrument pentru reducerea oboselii noaptea in Linux" distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

Ubuntu 24.04 "Noble Numbat"

Backdoor descoperit în XZ Utils amenință sistemele Linux

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

Editarea și manipularea imaginilor în Linux cu ImageMagick

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

LibreOffice Calc - mutați coloane într-o foaie de calcul

Instalare ImageMagick în Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint