Afișarea vitezei NIC (Network Interface Card) pe Linux


Viteza dumneavoastră de Internet depinde și de viteza plăcii de rețea NIC (Network Interface Card) care joacă un rol crucial în performanța rețelelor pe sistemele Linux. Verificarea vitezei NIC devine o sarcină esențială. NIC facilitează transmiterea și recepționarea datelor între sistemul local și alte dispozitive din rețea, inclusiv routere, switch-uri și alte calculatoare.

Cunoașterea vitezei plăcii de rețea poate fi utilă în diferite situații. De exemplu, Vă ajută să determinați dacă puteți utiliza pe deplin lățimea de bandă disponibilă sau dacă intenționați să vă actualizați rețeaua, puteți verifica dacă placa de rețea actuală este capabilă sau trebuie să o înlocuiți.

NIC sau Network Interface Card este o componentă hardware care permite sistemului să se conecteze la o rețea. Fiecare NIC are o adresă de identificare numită MAC (Media Access Control). Aceasta este esențială pentru a asigura adresa distinctă a fiecărui dispozitiv într-o rețea.

Pe un sistem Linux, NIC-urile pot fi gestionate și configurate cu ajutorul unor instrumente software precum ifconfig, ip sau ethtool. Aceste instrumente permit afișarea informațiilor despre NIC-uri, configurarea adresei de IP, gestionarea stării și vitezei, precum și efectuarea unor operații specifice interfeței de rețea.

NIC-urile pot avea diferite tipuri de conexiuni fizice, cum ar fi Ethernet (cablu), Wi-Fi sau alte tehnologii de rețea. Ele sunt esențiale pentru conectivitatea rețelei și joacă un rol critic în performanta și stabilitatea sistemului în ceea ce privește comunicarea cu alte dispozitive din rețea.

Pentru afișarea NIC-urilor instalate în calculator puteți utiliza comanda:
$ ip link show

Verificarea vitezei NIC pe Linux o puteți face utilizând instrumentul din linia de comandă ethtool care oferă informații despre driverele și interfețele de rețea, inclusiv viteza, statisticile interfeței de rețea și modurile de legătură acceptate. De asemenea, puteți să modificați setările de configurare a interfeței de rețea și chiar o puteți utiliza pentru a depana problemele plăcii de rețea. Daca rulați ethtool urmat de numele NIC, aceasta va afișa detaliile plăcii de rețea ca în exemplul de mai jos (numele plăcii din exemplul nostru este enp0s25):
$ ethtool enp0s25

Pentru a afișa numai viteza plăcii de rețea utilizați comanda:
$ sudo ethtool enp0s25 | grep Speed

Cunoașterea vitezei NIC vă poate ajuta să determinați ce viteză de rețea este capabila placa dumneavoastră. 

Așadar dacă v-a plăcut articolul informativ "Afișarea vitezei NIC (Network Interface Card) pe Linux" distribuiți-l pe rețelele sociale sau scrieți în caseta de comentarii întrebările și sugestiile dumneavoastră, deoarece mă ajută să îmbunătățesc sau să corectez conținutul.


Comments

Petru Gulian said…
Nu stiam de ethool. Eu verific viteza cu ip address show. 🙂

Postari populare

Backdoor descoperit în XZ Utils amenință sistemele Linux

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

Editarea și manipularea imaginilor în Linux cu ImageMagick

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Instalare ImageMagick în Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

LibreOffice Calc - mutați coloane într-o foaie de calcul