Despre partitia SWAP

Toate distributiile Linux recomanda sa creati o partitie SWAP. In continuarea articolului veti gasi raspunsul la ce foloseste partitia SWAP sau cat de mare ar trebui sa fie.

Partitia SWAP actioneaza ca un preaplin pentru memoria calculatorului. In cazul in care memoria este umpluta complet, orice aplicatie va fi rulate de pe partitia SWAP.

Aceasta pare a fi o modalitate usoara de a creste cantitatea de memorie utilizabila fara a obtine de fapt mai multa memoria RAM. RAM-ul este hardware-ul ideal pentru memorie, deoarece este extrem de rapid, spre deosebire de hard disk-uri, care sunt mai lente. Odata cu introducerea SSD-urilor, accesarea aplicatiilor de pe partitia SWAP este mai rapida, dar tot nu se poate compara cu memoria RAM.

Partitia SWAP poate ajuta, de asemenea muta unele elemente din memoria RAM pe hard disk pentru a lasa mai mult spatiu in memorie pentru alte elemente importante. Acest lucru implica faptul ca elementele care sunt accesate mai rar sunt mutate pe partitia SWAP.

Elementele care sunt considerate rar depind de o valoare numita swappiness, care este confiurabil. O valoare mai mare a lui swappiness inseamna ca elementele sunt mai susceptibile de a fi mutate pe partitia SWAP, daca valoarea unui swappiness estemai mica inseamna ca elementele sunt mai putin susceptibile de a fi mutate pe partitia SWAP. Valoarea implicita pentru majoritatea sistemelor este de 60, dar poate fi setat intre 0 si 100.

Partitia SWAP este utilizata si de functia de hibernare (continutul memoriei RAM utilizeaza partitia SWAP ori de cate ori spune sistemul de hibernare). Acest lucru inseamna ca, fara o partitie SWAP, hibernarea pe Linux este imposibila.

Crearea unei partitii SWAP nu este absolut necesara. Un sistem Linux poate functiona perfect fara o partitie SWAP. Exista avantaje si dezavantaje de a avea unul.
Avantaje:
- ofera spatiu cand memoria este complet umpluta
- se pot muta obiecte
- utilizarea functiei de hibernare
Dezavantaje:
- ocupa spatiu pe hard disk
- poate creste uzura hard disk-ului
- nu imbunatateste in mod necesar performanta

Recomandari:
- ca sa folositi optiunea de hibernare, atunci ar trebui sa aveti o partitie SWAP. Dimensiunea acestei partitii ar trebui sa fie de 1,5 ori mai mare decat memoria RAM
- daca doriti un mic impuls de performanta si aveti un HDD de 7200rpm, atunci puteti adauga o partitie SWAP, dar nu este nevoie daca aveti mai mult de 4Gb de memorie instalata
- daca aveti un HDD de 5400rpm nu ar trebui sa creati o partitie SWAP, deoarece face ca calculatorul sa fie mai lent. Daca totusi doriti sa aveti o partitie SWAP, atunci schimbati valoarea swappiness la ceva mult mai mic (ex. 10)

Schimbarea valorii swappiness
Pentru a schimba valoarea swappiness trebuie sa rulati urmatoarea comanda in terminal ca administrator:
#pluma /etc/sysctl.conf

Se va deschide editorul si localizati vm.swappiness si schimbati-l la o valoare diferita (preferabil 10). Daca nu aveti acest parametru, adaugati aceasta linie la sfarsitul fisierului: vm.swappiness=10.

Ca o concluzie partitiile SWAP pot face o diferenta majora in performanta sistemului dumneavoastra, uneori mai bine sau alteori mai rau. Daca ti-a fost acest articol, atunci esti in masura sa luati deciziile corecte.

Comments

Postari populare

Verificați resursele sistemului Linux: ghid pentru începători

MX Linux 23.4: lansare cu actualizări de performanță și securitate

Dincolo de permisiuni: manipulați fișierele Linux cu chattr

Copierea fișierelor în Linux: ghid pentru începători

Thorium Reader: aplicație de citire a cărților electronice în Linux

Thunar File Manager - gestionarea fișierelor și directoarelor

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04

Comenzi Linux pentru începători: crearea directoarelor în terminal