Optimizati Mozilla Firefox pentru confidentialitate si securitate

Mozilla Firefox include cateva caracteristici care trimit date pe Internet cum ar fi contacte din Mozilla Firefox, Yahoo si serverele Google in mod implicit. Nu trebuie sa dezactivati aceste carcateristici deoarece acestea fac lucruri utile. In continuare veti gasi explicate diferite optiuni, incat sa puteti lua decizii in cunostiinta de cauza.

Daca doriti sa navigati in privat fara a lasa urme pe calculatorul pe care-l utilizati, deschideti o fereastra de navigare privata facand clic pe butonul meniu si alegeti New Private Window.


Ascundeti site-urile sugerate pe pagina New Tab Page
Cand deschideti o fila noua, Firefox va afisa o pagina cu link-uri catre site-uri web vizitate in mod frecvent. Pentru a preveni ca Firefox sa preia si sa afiseze site-urile sugerate, faceti clic pe pictograma roata din coltul din dreapta sus al noii pagini si debifati Include suggested sites. De asemenea, puteti selecta Show blank page daca doriti sa vedeti o pagina goala.

Caracteristica Search Options
Cand tastati in caseta de cautare, Firefox trimite intrarile de la tastura dumneavoastra catre motorul de cautare implicit. Daca nu va place acest lucru faceti clic pe meniu si selectati Preferences. La sectiunea Search debifati optiunea Provide search suggestions.

Ajustati setarile de confidentialitate
In sectiunea Privacy veti gasi optiuni despre confidentialitate:
***Use Tracking Protection in Private Windows>>>bifand aceasta optiune Firefox va bloca site-urile de urmarire in fereastra de navigare privata.
***Manage your Do Not Track settings>>>facand clic pe aceasta optiune bifati apoi Always apply Do Not Track, care iti permite sa spui site-urilor pe care le vizitezi ca nu doresti sa fii urmarit.

***History>>>in mod implicit Firefox va va aminti mereu istoricul si pentru a permite site-urilor web setarea de cookie-uri. Puteti seta Firefox pentru a nu aminti istoricul (Never remember history) si veti fi in permanenta in modul de navigare privata. Puteti sa utilizati setarile personalizate pentru istoric selecatnad din meniul derulant optiunea Use custom settings for history.

***Location Bar>>>Firefox va sugera automat site-uri web bazate pe istoricul de navigare, marcajele si filele deschise cand introduceti text in bara de adrese. Acest lucru ar putea afisa potentiale site-uri sensibile sau nu doriti ca alte persoane sa vada peste umar cand introduceti text in bara de adrese, asa ca puteti dezactiva aceste sugestii in sectiunea Privacy la optiunea Location Bar.

Control de securitate
Panoul de securitate controleaza utilizarea Firefox-ului mai sigura pe Internet. Configurarea se face la sectiunea Security din meniul Preferences.
***Block dangerous and deceptive content>>>cand aceasta optiune este activata, Firefox verifica adresa site-ului si il blocheaza in cazul in care este un site periculos.
***Block dangerous downloads>>>cand descarcati un fisier, Firefox va bloca fisierul imediat, in cazul in cvare adresa apare pe o lista de site-uri periculoase.
***Warn me about unwanted and uncommon software>>>aceasta optiune face ca Firefox sa va avertizeze inainte de a descarca aplicatia care contine programe potentiale nedorite.

Va recomand sa lasati toate optiunile activate. Ele va ajuta sa va protejati de site-urile de phishing, paginile rau intentionate, descarcari de malware si programe nedorite pe care nu doriti sa le instalati.

Alegeti ce date sa sincronizeze Firefox
Firefox sincronizeaza automat fisierele deschise, marcajele, intrarile din istoric, add-on-urile, parolele si preferintele intre dispozitivele dumneavoastra, daca va conectati cu un cont Firefox. Datele vor fi stocate online pe serverele Mozilla, astfel incat sa le puteti accesa de pe orice dispozitiv si puteti restaura rapid datele de browser pe un calculator nou doar prin conectarea cu acelasi cont Firefox.

Pentru a controla sincronizarile trebuie sa accesati meniul din Firefox si sa alegeti Preferences. Mergeti la sectiunea Sync si alegeti optiunile. Daca nu aveti un cont configurat, Firefox va sincroniza datele din browser cu serverele Mozilla.

Data Choices - mai multe optiuni
Mai multe optiuni sunt disponibile pe panoul de la sectiunea Advanced. La fila Data Choices puteti alege ce informatii sa partajeze cu Mozilla.
***Enable Firefox Health Report>>>Firefox monitorizeaza browser-ul dumneavoastra, cum ar fi cat timp dureaza pentru a porni si cat de des se strica. Firefox partajeaza aceste informatii cu Mozilla. Daca dezactivati aceasta optiune, Firefox va opri monitorizarea si schimbul de date cu Mozilla.
***Share additional data (i.e., Telemetry)>>>aceasta optiune este dezactivata in mod implicit, dar o puteti activa. Activand aceasta optiune, Firefox va impartasi detalii suplimentare cu Mozilla, cum ar fi caracteristicile utilizate, personalizarea browser-ului, ce hardware exista in calculator. Mozilla foloseste aceste informatii pentru a vedea modul in care oamenii folosesc Firefox si sa-l imbunatateasca.
***Allow Firefox to send backlogged crash reports on your behalf>>>aceasta optiune este dezactivata in mod implicit, dar o puteti activa. Activarea acestei optiuni face ca Firefox sa trimita automat rapoarte de blocare la Mozilla. Aceste rapoarte sunt generate cand se blocheaza Firefox si includ informatii pe care Mozilla le poate folosi pentru a diagnostica problema.

Actualizare Firefox
La scetiunea Advanced la fila Update puteti alege daca Firefox instaleaza automat actualizari sau nu. Va recomand sa alegeti optiunea Automatically install updates (recommended: improved security) pentru actualizare automata. Actualizarea browser-ului este esentiala pentru mentinerea sigurantei online.

Acest articol va propune cateva idei de securitate si confidentialitate a browser-ului Firefox. Daca va placut acest articol nu uitati sa-l distribuiti, sa lasati un comentariu sau sa dati un like.


Comments

Postari populare

Verificați resursele sistemului Linux: ghid pentru începători

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Dincolo de permisiuni: manipulați fișierele Linux cu chattr

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04

Stacer: curățare, optimizare și întreținere pentru Linux, într-un singur loc

Comenzi Linux pentru începători: mută fișierele/directoarele în terminal

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Comenzi Linux pentru începători: crearea directoarelor în terminal

Auto-CPUFREQ: optimizarea automată a frecvenței CPU în Linux

Eroare de permisiuni Bash: cauze și soluții