duminică, 20 august 2017

Setari avansate de sistem pentru incepatori cu Ubunsys pentru Ubuntu

Utilizatorii avansati pot modifica majoritatea setarilor din Ubuntu prin linia de comanda, dar pentru un incepator este putin mai dificil.

In intampinarea incepatorilor vine o aplicatie numita Ubunsys. Este un instrument care permite incepatorilor sa schimbe/ modifice cu usurinta majoritatea setarilor din sistemul de operare Ubuntu fara probleme. Este o aplicatie bazata pe Qt care combina caracteristicile unui manager de pachete, tweaks, actualizare sistem, curatare sistem, eliminare kernel vechi si alte instrumente de configurare a sistemului.

Instrumentul de sistem Ubunsys este impartit in patru sectiuni: Packages, Tweaks, System si Repair. In Packages puteti instala aplicatii intr-un singur clic.  Optiunile din celelalte trei sectiuni se pot realiza si din linia de comanda, dar aici o puteti face cu ajutorul interfetei grafice.

Caracteristicile aplicatiei Ubunsys:
- administrarea pachetelor
- activare/dezactivare sudo fara parola
- faceti parolele sudo vizibile in terminal
- activare/dezactivare hibernare
- activare/dezactivare firewall
- deschideti, copiati si salvati fisierele sudoers si sources.list
- actualizarea sistemului,
- curatarea sistemului
- instalare kernel
- eliminare kernel vechi
- reparati reteaua, integritatea sistemului si altele

Instalarea aplicatiei Ubunsys se instaleaza din terminal introducand comenzile:
$ sudo add-apt-repository -y ppa:adgellida/ubunsys
$ sudo apt-get -y update
$ sudo apt-get -y install ubunsys

La lansarea aplicatiei Ubunsys va aparea o fereastra ca cea din imaginea de mai jos:

In sectiunea Packages puteti selecta o multime de aplicatii si le puteti instala facand clic pe butonul Install.

In sectiunea Tweaks, puteti sa activati si sa dezactivati sudo fara parola, sa activati/dezactivati firewall-ul, hibernarea. Faceti parolele sudo vizibile in terminal. Deschideti, copiati si salvati fisierele sudoers si sources.list.
In sectiunea System, puteti configura in functie de utilizator (normal, avansat, dezvoltator). Aici puteti actualiza sistemul, actualiza repo, executa script-uri, eliminarea kernel-ului vechi, instala kernel, etc.In sectiunea Repair, puteti verifica integritatea sistemului, sa reparati reteaua, cheile GPG lipsa, etc.


Este o aplicatie utila pentru orice utilizator, dar daca nu stiti ce setari realizati in sistem v-as recomanda sa nu utilizati programul. Daca va placut articolul puteti sa-l distribuiti pe retelele sociale sau sa lasati un comentariu.


Niciun comentariu: