marți, 5 decembrie 2017

Despre systemd


systemd este un manager de sistem si de servicii care este proiectat special pentru kernel-ul Linux. Acesta inlocuieste procesul init pentru a deveni primul proces care se executa in spatiul utilizatorilor in timpul procesului de pornire Linux.
Ce este systemd?
Pentru a intelege raspunsul trebuie mai intai sa stiti cateva lucruri despre init.

Init este primul proces din kernel care porneste in Linux. Odata ce sistemul este deschis cu succes, procesul init continua sa ruleze si asteapta comenzi speciale, cum ar fi "inchiderea", care sunt folosite pentru a inchide un sistem Linux.

Ani de zile, init a ramas un sistem perfect pentru a aduce si a opri sistemele bazate pe Linux. Cu trecerea timpului, sistemul a devenit lent si inflexibil, mai ales pentru calculatoarele moderne.

Incepand cu anul 2006 si pana in 2010, s-a propus inlocuirea sistemului init existent si utilizat pe scara larga. Sistemul care a fost propus pentru inlocuirea lui init este systemd.

systemd este o suita de blocuri de baza pentru un sistem Linux. Acesta ofera un manager de sistem si serviciu care ruleaza ca PID 1 si porneste restul sistemului. systemd ofera capabilitati de paralelizare agresiva, utilizeaza activarea socket-ului si activarea D-Bus pentru pornirea serviciilor, ofera pornirea daemonilor la cerere, tine evidenta proceselor folosind grupurile de control Linux, mentine punctele montate si automontate si implementeaza un control complex al serviciilor bazate pe dependenta tranzictionala logica. systemd suporta script-urile init SysV si LSB si functioneaza ca inlocuitor pentru sysvinit. Alte componente includ un daemon de logare, utilitare pentru a controla configuratia de baza a sistemului cum ar fi: numele de gazda, data, localizarea, conturi de sistem, sincronizarea timpului de retea, etc.


systemd este disponibil in mod implicit pe majoritatea distributiilor Linux, cum ar fi: Arch Linux (2012), CentOS (2014), CoreOS (2013), Debian (2015), Fedora (2011), Mageia (2012), openSUSE (2012), RHEL (2014), Ubuntu (2015). Dar sunt si distributii care nu au adoptat inca acest proces cum ar fi: Alpine Linux, Gentoo Linux, Slackware.

Descrierea unor utilitati utile care fac parte din systemd:
- systemctl - controleaza sistemul si serviciile systemd
- journalctl - gestioneaza jurnalul, sistemul de logare propriu al sistemului
- hostnamectl - controlul hostname-ului
- localectl - controlati layout-ul local si tastatura sistemului
- timedatectl - setatiora si data
- systemd-cgls - afisati continutul grupului
- systemadm - front-end pentru comanda systemctl

Cateva exemple de baza care implica utilitatea comenzii systemctl:
- afisarea starii tuturor controalelor systemd
# systemctl
- vizualizarea tuturor serviciilor disponibile
# systemctl list-units --type service --all
- vizualizarea unitatilor de serviciu incarcate in prezent
# systemctl list-units --type service
- pornirea unui serviciu
# systemctl start [nume_serviciu]
- oprirea unui serviciu
# systemctl stop [nume_serviciu]
- restartarea unui serviciu
# systemctl restart [nume_serviciu]
- activarea unui serviciu la bootare
# systemctl enable [nume_serviciu]
- dezactivarea unui serviciu la bootare
# systemctl disable [nume_serviciu]
- verificarea starii unui serviciu
# systemctl status [nume_serviciu]
- pentru a vedea daca un serviciu ruleaza deja
# systemctl is-enabled sshd.service; echo $?
- oprirea sau repornirea sistemului
# systemctl halt
# systemctl poweroff
# systemctl reboot

Acest articol este o mica introducere in managerul de sistem, sistemd. Pagina principala a systemd este un punct de plecare excelent pentru a afla mai multe. Daca va placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau lasati un comentariu.


Niciun comentariu: