AntiX - distributie pentru calculatoare antice (review)

AntiX este o distributie rapida, usoara si usor de instalat. Este bazat pe Debian Stable si compatibil pentru sistemele Intel si AMD x86. AntiX ofera utilizatorilor un mediu grafic potrivit pentru compterele vechi si noi.

In 2009, antiX prevedea ca unitatile flash USB ar fi cele mai utilizate pentru distributiile live. Pe parcursul existentei sale, antiX si-a perfectionat tehnologia live-usb incercand sa imbunatateasca experienta live-usb si sa gaseasca modalitati noi si unice de a utiliza medii de boot live. In acelasi timp, unitatile flash USB au devenit mai mari, mai fiabile, mult mai ieftine si mult mai rapide.

Cea mai recenta versiune de AntiX este AntiX 19.2 cu numele de co "Hannie Schaft". Este bazat pe Debian Buster si a fost lansat cu numeroase remedieri de erori, imbunatatiri si software actualizat.

Actualizari si imbunatatiri:
- rezolvare problema cu rularea firewall-ul ufw
- apt-notifier inclus si activat pe versiunile complete
- manager pictograme pentru IceWM
- localizare imbunatatita si actualizata
- cli-installer imbunatatit
- depozitul Debian buster-backports activat
- versiunea de kernel 4.9.212
- firefox-esr
- libreoffice 6.4.1
- IceWm 1.6.5
- Fluxbox 1.3.7
- diverse actualizari de securitate

AntiX vine in patru versiuni cu arhitectura pe 32biti cat si pe 64biti:
***antiX-full
- marime sisier ISO 1.1Gb
- 4 manageri de windows: IceWM, fluxbox, jwm si herbstluftwn

***antiX-base
- marime fisier ISO 700Mb
- 4 manageri de windows: IceWM, fluxbox, jwm si herbstluftwn

***antiX-core
- marime fisier ISO 350Mb
- fara interfata grafica
- cli-installer fara suport UEFI sau criptare
- suporta majoritatea retelelor wireless

***antiX-net
- marime fisier ISO 140Mb
- fara interfata grafica
- cli-installer fara suport UEFI sau criptare
- conectare la Internet prin cablu

Descarcati de aici versiunile dorite ale distributiei AntiX 19.2.

La incarcarea imaginii Live ne apare un meniu clasic cu cateva optiuni. Veti alege antiX-19.2 x64-full (27 March 2020) pentru a rula antiX in modul live.

Dupa initializarea distributiei va aparea desktop-ul in mediul grafic IceWm cu meniu, tava de sistem si conky.

La pornirea programului de instalare sunteti intampinati cu setarea tastaturii si clic pe Next pentru a continua. Urmatoarea fereastra ne intampina cu partitionarea discului si Next pentru a incepe procesul de partitionare si Next. Vi se cere sa introduceti numele calculatorului si Next. Apoi configurati ceasul si alegeti limba si Next. Activati si dezactivati servicii si Next. Configurarea utilizatorului prin introducerea numelui si a parolei si Next. Dupa ce instalarea este terminata puteti reporni calculatorul.

AntiX ofera utilizatorului o distributie gata de utilizat fara a instala alte aplicatii. Printre aplicatii veti gasi Archive Manager (arhivator), Leafpad (editor text), xfburn (aplicatie de scris CD\DVD), Mirage 9izualizator imagini), Firefox ESR (browser Internet), Claws Mail (client de mail), MPV Media Player sau Celluloid (player-e video), XMMS (player audio), LibreOffice (suita office) si multe altele. AntiX ofera si cateva aplicatii personalizate specifice distributiei: antiX Updater, antiX User Manager, Live USB Maker, Chroot rescue scan, CLI Apt-based package manager, Command line control center, Format USB, IceWM toolbar icon manager, ISO Snapshot, Live_USB Kernel Updater, Personal Menu Editor, yad-color.

Instalarea de aplicatii o puteti realiza cu ajutorul managerului de pachete Synaptic, Package Installer si Gdebi Package Installer. Pentru instalarea codec-urilor media, antiX va ofera un utilitare pe care il gasiti accesand meniu->Applications->System->Codecs Installer.

Instalarea temelor, pictogramelor si cursorului se face cu ajutorul utilitarului Customize Look and Feel. Accesand meniu si apoi Themes puteti alege tema dorita. AntiX va ofera antiX Control Center unde gasi adunate marea majoritate a utilitarelor de configurare a distributiei impartit pe categorii.

Sistem recomandat:
CPU: x86 sau x86_64
memorie RAM: 512Gb-2GB
HDD: 5Gb-20GB
VGA: 1024x768

AntiX 19.2 este o distributie usor de instalat, oferind utilizatorului posibilitatea de a lucra cu depozite stabile sau depozite de dezvoltare. Distributia ruleaza rapid si ofera o interfata destul de prietenoasa, chiar si cu resursele calculatorului. In teste antiX 19.2 a utilizat 192Mb din 2Gb de memorie in virtual manager.

AntiX este o distributie care va poate reinnoi hardware-ul vechi oferindu-va o interfata de utilizator usoara.

Daca v-a placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma va ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

cpupower-GUI: gestionarea frecvenței procesorului

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Instalați Git pe Rocky linux 9: un tutorial simplu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Dezactivați SELinux: pași simpli pentru AlmaLinux și Rocky Linux

Stăpânește firewall-ul: verificare și gestionare pe AlmaLinux și Rocky Linux

Instalați Ubuntu 24.04 LTS

Optimizați-vă fluxul de lucru: evidențierea sintaxei în Nano

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Optimizarea boot-ului în Manjaro: dezactivați și eliminați Plymouth