VokoscreenNG - instalare si utilizare

 
VokoscreenNG este un program de inregistrare a ecranului pentru Linux cu ajutorul caruia puteti sa inregistrati gameplay-ul, indrumarile, tutorialele, conferintele video si orice alt tip de continut.

Vokoscreen este o aplicatie gratuita si open source pentru Linux. A fost creat de la zero folosind Qt si GStreamer. Fiecare optiune din program are langa ea un buton de ajutor.

Caracteristici:
- inregistreaza desktop-ul complet, fereastra sau zona selectata
- suporta formatele mkv, mp4, webm, avi, mov
- suporta codec-urile video 264 si vp8
 suporta codec-urile audio vorbis, flac, opus si mp3
- adauga o fereastra webcam pe ecran
- accepta cronometru inainte de inregistrare
- accepta oprirea inregistrarii dupa un timp

Interfata este compusa din doua bare: una laterala care are patru optiuni (Screencast, Camera, Player si Log) si o bara in partea de sus.

Instalare VokoscreenNG:
***Ubuntu si distributiile derivate
$ sudo add-apt-repository ppa:ubuntuhandbook1/apps
$ sudo apt update
$ sudo apt install vokoscreen-ng

***Fedora
$ sudo dnf install vokoscreenNG

***openSUSE
sudo zypper install vokoscreenNG

***cu ajutorul pachetelor Snap 
$ sudo snap install vokoscreen-ng

Utilizarea aplicatiei:
Screencast
Cu aceasta optiune puteti inregistra ecranul complet, o fereastra sau o anumita zona.  Modul Area are rezolutii presetate pe care le puteti alege sau puteti trage de sagetile de pe ecran pentru a-l redimensiona. Pentru a incepe inregistrarea selectati un modsi apasati butonul Start. Exista o bara cu butoanele Start, Stop, Pause, Play si Folder.

Pe langa optiunea de inregistrare veti gasi urmatoarele optiuni:
- selectorul audio pe care il puteti utiliza pentru a alege sursa audio

- selectorul de format video puteti seta cadrele pe secunda, formatele video, codec-urile video si audio

- setarile programului se afla in a patra fila unde puteti defini dupa cate secunde incepe inregistrarea, cum ar trebui sa ruleze programul si setati flderul dorit pentru inregistrari

- fila cronometru poate fi utilizata pentru programarea unei inregistrari sau sa opriti inregistrarea dupa un anumit interval de timp. Apasati pe butonul Start pentru a activa cronometru.

- penultima fila listeaza toate formatele video si audio acceptate

- ultima fila sunt informatii despre echipa, licenta si program

Camera
Acest mod va permite sa inregistrati un videoclip folosind camera web al calculatorului sau una externa. Puteti seta rezolutia video, rotiti imaginea pe verticala/orizontala, inversati, activati filtrele de culoare. Optiunea Remove window frame dezactiveaza bara de titlu a ferestrei camerei.

Pentru a incepe inregistrarea, utilizati tastele Ctrl+Shift+F8. Aceeasi combinatie de taste va opreste inregistrarea. Comutarea intre modul ecran complet si modul fereastra folositi tasta F11 sau faceti clic dublu cu mouse-ul. Inregistrarea Picture-in-Picture functioneaza si in cazul in care doriti sa plasati fereastra camerei intr-un colt si sa inregistrati restul ecranului.

Player
Aici gasiti player-ul media incorporat al aplicatiei, pe care il puteti utiliza pentru a urmari inregistrarea curenta. Este un player de baza fiind suficient de bun pentru previzualizari rapide.

Log
In acest mod veti gasi informatii despere program si comenzile executate. In cazul unei erori o puteti raporta apasand pe butonul Send Report.

VokoscrennNG este o aplicatie usor de utilizat chiar si de novici, venind cu functii avansate. Alte aplicatii de inregistrare a ecranului: Kazam, Open Broadcaster Software Studio, SimpleScreenRecorder, recordMyDesktop, Green Recorder, Peek, etc.

Daca v-a placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma va ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

Backdoor descoperit în XZ Utils amenință sistemele Linux

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

Editarea și manipularea imaginilor în Linux cu ImageMagick

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Instalare ImageMagick în Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

LibreOffice Calc - mutați coloane într-o foaie de calcul