Gasiti rapid fisiere si foldere in Linux cu FSearch


In Linux, majoritatea managerilor de fisiere au o functie de cautare incorporata. Ei isi fac treaba in mare parte, dar daca doriti viteza mare de cautare, poate doriti sa utilizati un instrument de cautare dedicat precum FSearch. In continuarea articolului, sa aruncati o privire asupra lui FSearch.

FSearch este un instrument de cautare open source si este destinat sistemelor de operare GNU/Linux si Unix. Este inspirat din Everything Search Engine, asa ca localizeaza instantaneu fisierele si folderele dupa nume. Este scris in limbajul C avand viteza de raspuns uimitoare.

FSearch este un instrument extraordinar de rapid care permite utilizatorilor sa isi construiasca si sa mentina propria baza de date de fisiere si sa gaseasca fisiere pe Linux mai eficient. In acest fel, poate sugera fisiere din orice locatie pe masura ce tastati litere in campul de cautare. Rezultatele apar sub forma unei liste si le puteti ordona dupa nume, cale, dimensiune sau modificare data. Puteti decide sa deschideti fisierul folosind aplicatia implicita sau in managerul de fisiere sau puteti copia calea fisierului.

Caracteristici
- utilizare gratuita
- codul sursa este disponibil pe GitHub
- interfata frumoasa si personalizabila
- rezultate instantanee pe masura ce tastati
- suport de filtrare
- includeti si excludeti anumite foldere ce urmeaza sa fie indexate
- sortare rapida
- bara de progres pentru procesul de actualizare a bazei de date
- suporta comenzi rapide de la tastatura

Instalare
***Ubuntu
$ sudo add-apt-repository ppa:christian-boxdoerfer/fsearch-daily
$ sudo apt update
$ sudo apt install fsearch

***Debian
$ sudo apt-get install git build-essential automake autoconf libtool pkg-config intltool autoconf-archive libpcre3-dev libglib2.0-dev libgtk-3-dev libxml2-utils
$ git clone https://github.com/cboxdoerfer/fsearch.git
$ cd fsearch
$ ./autogen.sh
$ ./configure
$ make
$ sudo make install

***Arch Linux, Manjaro
- prima varianta
$ sudo pacman -S git
$ git clone https://aur.archlinux.org/fsearch-git.git
$ cd fsearch-git
$ makepkg -si
- a doua varianta
$ yay -S fsearch

***Fedora
$ sudo dnf install automake autoconf intltool libtool autoconf-archive pkgconfig glib2-devel gtk3-devel
$ git clone https://github.com/cboxdoerfer/fsearch.git
$ cd fsearch
$ ./autogen.sh
$ ./configure
$ make && sudo make install

***openSUSE Tumbleweed
$ sudo zypper addrepo https://download.opensuse.org/repositories/home:AsterPhoenix13/openSUSE_Tumbleweed/home:AsterPhoenix13.repo
$ sudo zypper refresh
$ sudo zypper install fsearch

***openSUSE Leap 15.1
$ sudo zypper addrepo https://download.opensuse.org/repositories/home:AsterPhoenix13/openSUSE_Leap_15.1/home:AsterPhoenix13.repo
$ sudo zypper refresh
$ sudo zypper install fsearch

Configurare
Dupa instalarea instrumentului, trebuie sa confiurati aplicatia inainte de a o putea folosi in mod regulat. Trebuie sa construiasca o baza de date, astfel incat sa va poata oferi o performanta uluitor de rapida. Pentru a construi o baza de date, deschideti programul si faceti clic pe Edit si selectati optiunea Preferences.

In fereastra Preferences faceti clic pe fila Database. Bifati casuta Update database on start pentru a actualiza automat baza de date, iar apoi faceti clic pe pictograma "+" pentru a adauga o noua locatie in aplicatie.

Utilizare
FSearch este foarte rapida si usor de utilizat pentru a gasi aproape orice tip de fisier. Cautarea este simpla si nu necesita clicuri suplimentare. Pentru a gasi ceva, incepeti sa introduceti primele litere a cuvantului cautat si FSearch va tipari aproape instantaneu o lista cu rezultatele cautarii.

Pentru a accesa un fisier sau un folder din rezultatul cautarii, faceti clic dreapta pe el si deschideti meniul. Din meniu, selectati Open pentru a-l afisa in managerul de fisiere. Daca alegeti optiunea Open with... deschideti fisierul cu un anumit program.

O caracteristica utila a lui FSearch este capacitatea de a copia rapid calea catre un fisier sau folder. Facti clic dreapta pe fisierul rezultat, selectati Copy as Text si alegeti opriunea Path.

FSearch ne ofera o caracteristica precum stergerea unui fisier direct din rezultatele cautarii. Pentru a sterge un fisier prin FSearch, faceti clic dreapta pe el si selectati Move to Trash...

FSearch va ofera cai complete catre fiserele dumneavoastra pentru a va facilita accesul la acestea dupa ce ati terminat cautarea. Este foarte rapid si va va gasi fisierele si folderele fara a fi nevoie sa steptati prea mult sau deloc.

Daca v-a placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma va ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.




Comments

Postari populare

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

Backdoor descoperit în XZ Utils amenință sistemele Linux

Ubuntu 24.04 "Noble Numbat"

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

Editarea și manipularea imaginilor în Linux cu ImageMagick

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Instalare ImageMagick în Linux

LibreOffice Calc - mutați coloane într-o foaie de calcul