Partitionare in Linux - GParted

GParted este unul dintre instrumentele de partitionare populare pentru GNU/Linux.

Puternic, usor de navigat si utilizat, GParted face ceea ce stie ele mai bine: partitionare, formatare si stergere. Cu toate acestea, pentru unii utilizatori partitionarea poate fi descurajatoare, de aceea acest articol va va ajuta utilizatorii sa inteleaga aplicatia.

Descarcarea si instalarea aplicatiei GParted nu este o sarcina foarte dificila. GParted este disponibil pe aproape toate distributiile si poate fi instalat cu usurinta din managerul de programe.

Utilizarea aplicatiei GParted nu este dificila. Cand deschideti aplicatia, vi se cere parola de administrator pentru a utiliza GParted.

Ecranul aplicatiei GParted va arata ca in imaginea de mai jos.

Ecranul prezentat nu este doar simplu, ci si eficient. Are un meniu in partea de sus cu o bara de instrumente dedesubt. Interfata principala are o prezentare grafica a discului selectat, precum si un tabel care contine toate partitiile care afiseaza urmatoarele partitii: adresa de partitiei, tipul de partitie, punctul de montare, eticheta de partitii, dimensiunea partitiei si capacitatea folosita si neutilizata.

In coltul din dreapta sus  veti gasi o lista drop-down care contine o lista cu unitatile disponibile.

Utlizarea aplicatiei GParted
1. Crearea unei partitii
- accesati meniul Partition si apoi pe New unde va aparea o fereastra

- daca folositi intreaga partitie nu trebuie decat sa alegeti din meniul derulant Create As: optiunea Primary Partition, iar din File System: optiunea fat32, ext4, swap etc. Eu am ales fat32 pentru crearea partitiei pe un stick. Clic pe Add

- faceti clic pe Apply All Operation din meniul Edit sau pe pictograma in forma de V de pe bara de instrumente pentru a incepe procesul de creare a partitiei si apoi pe Apply


- dupa terminarea cu succes a operatiei se va afisa mesajul All opeartions successfully completed si clic pe Close

2. Redimensionarea unei partitii
- accesati meniul Partition si apoi pe Resize/Move unde va aparea o fereastra

- pe prezentarea grafica exista doua sageti care cu ajutorul mouse-ului puteti redimensiona partitia

- faceti clic pe Apply All Operation din meniul Edit sau pe pictograma in forma de V de pe bara de instrumente pentru a incepe procesul de redimensionare a partitiei si apoi pe Apply

- dupa terminarea cu succes a operatiei se va afisa mesajul All opeartions successfully completed si clic pe Close

3. Stergerea unei partitii
- accesati meniul Partition si apoi pe Delete unde va aparea o fereastra

- faceti clic pe Apply All Operation din meniul Edit sau pe pictograma in forma de V de pe bara de instrumente pentru a incepe procesul de redimensionare a partitiei si apoi pe Apply


- dupa terminarea cu succes a operatiei se va afisa mesajul All opeartions successfully completed si clic pe Close

Gparted este o aplicatie foarte frumoasa, puternica, cu capabilitati excelente.bPuterea Gparted va va ajuta sa faceti aproape toate sarcinile legate de partitie, dar trebuie sa fiti atenti si la ceea ce faceti. Daca articolul va fost de ajutor distribuiti-l pe retelele sociale sau lasati un comentariu.


Comments

George - Mihai said…
Multumim pentru tutorial!

Uneori, stick-urile, dupa instalarea unei distributii Linux, raman inaccesibile in windows (am patit de multe ori asta).
In acest caz este foarte folositoare optiunea de creare de mbr dos (citez din memorie). Toate datele se pierd de pe stick si trebuie facuta partitia din nou.
Ioan I. said…
Va salut! Am doua partitii ext4 (pe langa cele de Windows). Pe una am reinstalat Un Linux Mint actual, pe cealalta - care a continut un Linux mai vechi - am formatat-o cu GParted. Vad partitia, o deschid, dar nu imi da voie sa scriu sau sa fac ceva in ea. Zice "Eroare, nu aveti persmisiuni de creare in partitie". Nu se deschide nici cu drept de administrator. Vreo solutie? Multumesc.
Ciprian said…
Salut. In GParted ai formatat partitia in format FAT? Daca ai formatat in alt format iti da acea eroare. Am incercat sa formatez partitia in EXT4 si nu imi dadea voie sa ceva cu acea partitie. Incearca sa o formatezi in format FAT.
Ioan I. said…
Intr-adevar, era ext4 si am formatat tot ext4. Nu m-am gandit sa o fac FAT, desi e partitie de rezerva, poate fi orice... Multumesc, apreciez mult daruirea dumneata!

Postari populare

cpupower-GUI: gestionarea frecvenței procesorului

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Instalați Git pe Rocky linux 9: un tutorial simplu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Dezactivați SELinux: pași simpli pentru AlmaLinux și Rocky Linux

Stăpânește firewall-ul: verificare și gestionare pe AlmaLinux și Rocky Linux

Instalați Ubuntu 24.04 LTS

Optimizați-vă fluxul de lucru: evidențierea sintaxei în Nano

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Optimizarea boot-ului în Manjaro: dezactivați și eliminați Plymouth