Sfaturi pentru rezolvarea problemelor pe Linux

Uneori cand utilizati calculatorul, lucrurile mai merg si prost cum ar fi ca desktop-ul incheata, programele se blocheaza sau incetinesc.

Pentru a evita blocarea aplicatiilor, puteti forta Linux-ul sa schimbe swap-ul, reincarcand toate datele inapoi in RAM. Acest lucru este destul de usor de realizat si doar presupune dezactivarea temporara a swap-ului.

Dezactivand swap, datele sunt incarcate automat in memorie pentru a preveni pierderea informatiilor. Puteti sterge si dezactiva swap cu comanda swapoff executat ca administrator:
$ sudo swapoff --all

Daca doriti sa folositi din nou spatiul swap, il puteti reactiva prin rularea swapon:
$ sudo swapon --all

Pentru a vedea starea curenta a spatiului swap puteti executa urmatoarea comanda:
$ sudo swapon --show

Daca s-a blocat complet desktop-ul, facand imposibila trecerea la ferestre, deconectarea sau chiar folosirea liniei de comanda, atunci sunteti pe punctul de a pierde informatiile. In acest caz puteti folosi metoda Alt SysRq. Aceasta secventa este realizata prin mentinerea tastelor Alt si SysRq si apoi introducerea literelor: r e i s u b.

Uneori desktop-ul s-ar putea bloca sau un joc ar putea provoca inghetarea sistemului, dar tastatura raspunde. In acest caz puteti folosi interfata de linie de comanda. Pentru acest lucru folositi combinatia de taste Ctrl+Alt+F2, unde se va deschide o interfata text in care va puteti conecta utilizand numele de utilizator si parola obisnuite. Dupa ce v-ati conectat la contul vostru puteti sa inchideti programele deranjante folosind comanda killall.
#killall [nume_program]

Pentru a reveni la spatiul de lucru, pentru a vedea daca functioneaza, tineti apasat tastele Ctrl+Alt+F7 sau uneori Ctrl+Alt+F8. Daca nu a functionat, puteti reveni la terminal folosind combinatia de taste Ctrl+Alt+F2 din nou si apoi incercati sa opriti alte programe. Atunci cand nu sunteti siguri ce program utilizeaza o multime de resurse a procesorului, utilizati urmatoarea comanda:
$ top -n 1

Sper ca acest articol sa va ajute in momentul acela in care desktop-ul ingheata sau programele se blocheaza. Daca va placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau lasati un comentariu.


Comments

Postari populare

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Deschideți folderele instantaneu activând o setare ascunsă în Nautilus

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Thunar File Manager - introducere

Avantajele programelor open source