Configurati LibreOffice ca aspect si compatibilitate cu Microsoft Office


Microsoft Word este una dintre cele mai utilizate suite office folosita pe scara larga. Eu acasa folosesc LibreOffice care vine in mod implicit cu bara de meniu, iar la servici Microsoft Office care are interfata sub forma de taburi. Acest articol va arata cum sa configurati LibreOffice sa arate ca Microsfot Office.

LibreOffice este o suita de birou gratuita si open-source care va ofera o colectie completa de aplicatii. Este alcatuit dintr-un procesor text (Writer), un program de foi de calcul (Calc), un program de prezentare (Impress), un program de grafica (Draw), un program de baza de date (Base), si un program de scris formule si ecuatii (Math).

Microsoft Office este o suita de birou platita, care va ofera programe excelente pentru a indeplini aproape toate sarcinile legate de studiu, birou si utilizare in intreprindere.

Ambele programe sunt diferite, dar obiectivul lor este acelasi in ceea ce priveste functionalitatea. Fiind o suita foarte populara, Microsoft Office este utilizat pe scara larga si este bine cunscut utilizatorilor. Multi utilizatori prefera LibreOffice pentru munca si activitatile lor. Adoptarea suitei LibreOffice poate fi uneori dificila in comparatie cu Microsoft Office, chiar daca majoritatea elementelor de meniu si instrumentele sunt aceleasi. Fiind doua programe diferite, o sa vedeti ca aspectul si elementele de meniu o sa arate destul de familiar pana la un anumit punct.

Una dintre caracteristicile suitei ofice LibreOffice este ca o puteti personaliza, urmand instructiunile pas cu pas:
1. Schimbati interfata din meniul standard in meniu de tip fila
Puteti schimba interfata in LibreOffice sa arate ca Microsoft Office accesand meniul View->User Interface... selectati optiunea Tabbed si faceti cli apoi pe Apply to All apoi Close.

2. Schimbati pictogramele
Puteti modifica pictogramele pentru a semana cu cele din Microsoft Office utilizand o extensie. Pentru a face acest lucru urmati pasii:
***descarcati de aici fisierul cu extensia *.oxt
***pentru a adauga fisierul descarcat accesati fila Extension si in partea dreapta faceti clic pe Extension si alegeti Extension Manager... Faceti clic pe Add si mergeti la locatia unde se afla fisierul. Selectati fisierul si faceti clic pe Open apoi pe Close pentru a inchide fereastra Extension Manager 

***accesati fila Tools si faceti clic pe Options
***in fereastra Options faceti dublu clic pe LibreOffice pentru a desfasura toate optiunile, faceti clic pe View unde la Icon Style alegeti tme pentru pictograme Office2013 si la Icon size->Notebookbar algeti Large

***clic pe Apply pentru a aplica setarile facute apoi pe OK pentru a inchide fereastra


3. Setati valorile implicite ale documentului (optional)
Puteti sa ajustati setarile de salvare a unui document, cum ar fi cu ce extensie doriti sa salvati documentul.
***deschideti fereastra Options din fila Tools->Options
***in ferestra Options faceti dublu clic pe Load/Save si la meniul derulant Always save as puteti alege extensia *.docx
***clic pe Apply pentru a aplica setarile facute apoi pe OK pentru a inchide fereastra

4. Setati compatibilitatea fisierelor
Pentru a va asigura ca fisierele create in alte programe se vor deschide fara probleme, accesati fila Tools->Options si dublu clic pe Load/Save si clic pe Microsoft Office. La Embedded Objects bifati casuta SmartArt to LibreOffice shapes or reverse si la Character Highlighting bifati Highlighting.

5. Setati compatibilitatea documentelor LibreOffice
Pentru a va asigura ca fisierele create in LibreOffice se deschid corect in Microsoft Office atunci faceti urmatoarele setari:
***deschideti fereastra Options din fila Tools->Options
***in fereastra Options faceti dublu clic pe LibreOffice Writer si accesati optiunea  Compatibility unde bifati casutele: Reorganize Form menu to have it MS compatible si Word-compatible trailing blanks

***clic pe Use as Default, apoi pe Apply pentru a aplica setarile facute si pe OK pentru a inchide fereastra

LibreOfficeMicrosoft Office

Sper ca aceste setari, sa-i faca pe utilizatorii care folosesc Microsoft Office sa se obisnuiasca sa lucreze si cu LibreOffice. Puteti gasi toate functiile de care v-ati bucurat in Microsoft Office si puteti continua sa lucrati fara intrerupere.

Daca v-a placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma va ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

dami_erpupo said…
Felicitări pentru inițiativa ✌️
atila said…
multumim mult

Postari populare

Backdoor descoperit în XZ Utils amenință sistemele Linux

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

Editarea și manipularea imaginilor în Linux cu ImageMagick

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Instalare ImageMagick în Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

LibreOffice Calc - mutați coloane într-o foaie de calcul