Stergeti istoricul liniei de comanda in Linux


In Bash toate comenzile pe care le executati in Terminal sunt stocate intr-un fisier text: bash_history. Puteti folosi comanda history pentru a afisa o lista a comenzilor utilizate in Terminal. Acest articol va arata cum sa stergeti istoricul liniei de comanda in Linux.

Stergerea istoricul liniei de comanda este o practica buna, insa nu este necesara intotdeauna. Daca utilizati una sau mai multe comenzi mai des nu este recomandat sa stergeti historicul liniei de comanda.

Comenzile pe care le executati le executati in Terminal sunt pastrate in fisierul ~/.bash_history. Atunci cand doriti sa utilizati o comanda accesata anterior nu trebuie decat sa apasati sageata sus de pe tastatura si va aparea ultima comanda utilizata. Apasand de mai multe ori pe sageata sus pana cand gasiti comanda pe care doriti sa o executati, apoi apasati ENTER pentru a o executa.

Uneori, nu va puteti aminti unele comenzi lungi si complexe intr-o sesiune anterioara, atunci puteti utiliza comanda history pentru a prelua comenzile executate anterior. Acesta este un motiv daca doriti sa stergeti istoricul liniei de comanda sau nu.

Stergerea istoricul liniei de comanda
1. stergerea unei singure comenzi
$ history -d [nr. comanda]

2. stergerea intregului istoric
$ history -c

In acest articol v-am aratat cum sa stergeti istoricul liniei de comenzi. Istoricul este stocat intr-un fisier numit .bash_history care este prezent in folderul de home al utilizatorului.

Pentru mai multe informatii despre comanda history accesati comanda man history.

Daca v-a placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma va ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

Backdoor descoperit în XZ Utils amenință sistemele Linux

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

Editarea și manipularea imaginilor în Linux cu ImageMagick

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Instalare ImageMagick în Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

LibreOffice Calc - mutați coloane într-o foaie de calcul