Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei LMDE 5

LMDE 5 este un proiect Linux Mint bazat pe Debian. LMDE contine aceleasi programe ca si Linux Mint 20.3 facandu-l un sistem perfect bun si putand fi folosit ca distributie zilnica.

LMDE este un sistem de operare usor de utilizat, oferind o experienta "ready to go", astfel incat utilizatorii sa poata sa treaca la treaba fara sa stea prea mult pe ganduri.

Cu toate ca este un sistem de operare out-of-the-box, este necesar sa configurati manual cateva lucruri pentru a obtine o experienta mai buna. De exemplu cum ar fi instalarea fonturilor MS pentru a evita incompatibilitatea cu documentele create in MS Office.

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei LMDE 5:
1. Actualizarea sistemului
Actualizarea sistemului o puteti realiza utilizand aplicatia mintUpdate.

2. Configurati un firewall
Pentru a adauga un strat suplimentar de securitate protejandu-va sistemul de atacurile externe, este intelept sa configurati un firewall. LMDE 5 vine deja cu un firewall incorporat: Gufw. Pentru a activa firewall-ul nu trebuie decat sa faceti clic pe butonul Status.

3. Optimizarea duratei de viata a bateriei
Daca utilizati LMDE pe laptop, s-ar putea sa fiti preocupat de extinderea si optimizarea duratei de viata a bateriei. Pentru acest lucru trebuie sa instalati utilitarul TLP care va implementa automat recomandarile de optimizare a duratei de viata a bateriei. Utilitarul TLP il puteti instala cu ajutorul aplicatiei Software Manager.

4. Activati Trim pentru SSD
Daca folositi un SSD, ar trebui sa va ganditi la eliberarea spatiului pe disc si sa ii cresteti speranta de viata. Trim este o comanda care permite sistemului de operare sa comunice direct cu SSD-ul si sa stearga blocurile de date care nu mai sunt utilizate. Pentru a verifica daca Trim este activat tastati urmatoarea comanda in terminal:
$ sudo systemctl status fstrim.timer
Daca este dezactivat, tastati urmatoarele comenzi in terminal:
$ sudo systemctl enable fstrim.timer
$ sudo systemctl start fstrim.timer

5. Instalati codec-uri
Codecul este un software responsabila cu codificarea-decodificarea fisierelor multimedia. Acestea va permit sa redati diverse formate media pe calculatorul dumneavoastra. Pentru instala codec-uri multimedia deschideti Menu-Sound & Video- Install Multimedia Codecs.

6. Instalati font-uri Microsoft
Pentru a instala font-urile Microsoft deschideti Synaptic Package Manager, scrieti mscore la cautare, selectati pachetul, facti clic dreapta alegand optiunea Mark for Installation si apoi pe butonul Apply.

7. Curatati si optimizati sistemul dvs.
Dupa instalarea de aplicatii si realizarea modificarilor, este momentul pentru a va curata sistemul de fisiere nedorite si pentru a optimiza sistemul. Pentru acest lucru introduceti comenzile de mai jos:
- curatarea dependentelor nefolosite
$ sudo apt autoremove
- curatati cache-ul apt
$ sudo apt clean
- curatati pachete partiale
$ sudo apt autoclean

Sper ca aceste sfaturi sa va fie utila fiind destul de simple si usor de facut pentru a obtine o experienta mai buna de pe calculatorul dvs. LMDE. Asadar daca v-a placut articolul informativ "Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei LMDE 5" distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

Deschideți folderele instantaneu activând o setare ascunsă în Nautilus

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

Backdoor descoperit în XZ Utils amenință sistemele Linux

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Instalare ImageMagick în Linux

Avantajele programelor open source