LMDE 5 "Elsie" - review


O noua versiune a LMDE a fost lansat si se numeste LMDE 5 "Elsie". LMDE 5 este un proiect Linux Mint si este o oferta excelenta pentru a va asigura ca veti putea utiliza Linux Mint, indiferent de baza sa. 

Scopul acestei distributii este de a asigura ca Linux Mint ar putea continua sa ofere aceeasi experienta de utilizare, daca Ubuntu ar disparea vreodata. LMDE isi propune sa fie cat mai asemanator cu Linux Mint, dar fara a folosi Ubuntu. In schimb, baza de pachete este furnizata de Debian.

LMDE 5 "Elsie" este cea mai recenta versiune si este bazata pe Debian 11 "Bullseye". Vine cu kernelul Linux 5.10 LTS si baza de pachete Debian. Majoritatea aplicatiilor si pachetelor sunt aproape identice cu Linux Mint 20.3, cu exceptia versiunii de kernel.

Fisierul ISO al distributiei LMDE 5 este disponibila in doua versiuni 64bit si 32bit. Indiferent de versiunea pe care o descarcati aceasta are 1,9Gb si o puteti descarca de pe site-ul www.linuxmint.com.

LMDE 5 vine cu mediul desktop Cinnamon 5.2.7 oferind o interfata clasica cu un meniu de aplicatii, bara de meniu si tava de sistem care sunt amplasate in partea de jos.

Instalarea distributiei LMDE 5 se realizeaza cu un ajutorul unui instalator grafic usor de utilizat. Pana la instalarea efectiva va trebui sa interveniti pentru fiecare configurare in parte cum ar fi alegerea limbii de instalare, locatia, aspectul tastaturii, contul si parola de utilizator, partitionarea discului si acordul pentru instalarea finala. Partitionarea o puteti realiza automat sau manual.

In mod implicit LMDE vine cu o colectie utila de software gata de lucru. Pe langa aplicatiile pe care le ofera mediul desktop Cinnamon veti gasi: player-ul video Celluloid, player-ul audio Rhytmbox, clientul de e-mail Thunderbird, suita office LibreOffice, browser-ul de Internet Firefox si alte aplicatii utile in utilizarea de zi cu zi. Network va ajuta sa va conectati la Internet, iar System Settings va ofera instrumente cu care puteti configura sistemul dupa bunul plac. Instalarea codec-urilor multimedia se realizeaza accesand meniul de aplicatii, Sound & Video si apoi Install Multimedia Codecs. Am constatat ca pe LMDE nu veti gasi utilitarul Driver Manager care se gaseste in versiunea de Linux Mint bazat pe Ubuntu. 


Pentru a instala aplicatii suplimentare, LMDE ofera mai multe moduri.  Synaptic este un manager de pachete care afiseaza pe langa aplicatii si librariile. Software Manager este un alt manager de pachete care este mai prietenos pentru noii utilizatori. dpkg este un utilitar care il puteti folosi pentru a instala fisiere deb in linia de comanda. In depozit veti gasi peste 60000 de pachete, iar mintupdate va ajuta sa actualizati sistemul de operare.

La capitolul performante nu sta deloc rau. In stare de inactivitate, acesta consuma 748Mb de memorie RAM, iar procesorul este 2,1%.

Cu cateva programe deschise cum ar fi LibreOffice, Firefox, System Settings, Celluloid, acesta consuma aproximativ 1,5Gb de memorie RAM, iar procesorul ajunge si la 44%. Distributia fiind testata in modul Live.

Cerinte minime de sistem:
CPU: x86 sau x86_64
memorie RAM: 1Gb-2Gb
HDD: 15GB
VGA: 1024x768

LMDE 5 este una dintre cele mai stabila si bine optimizata distributie Linux. Daca doriti un sistem care sa nu fie bazat pe Ubuntu, aceasta distributie o puteti utiliza cu incredere in munca de zi cu zi pentru sistemele vechi sau noi. 

Asadar daca v-a placut articolul informativ "LMDE 5 "Elsie" - review" distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

Deschideți folderele instantaneu activând o setare ascunsă în Nautilus

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

Backdoor descoperit în XZ Utils amenință sistemele Linux

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Instalare ImageMagick în Linux

Avantajele programelor open source