Actualizati in mod automat RHEL, AlmaLinux si Rocky Linux cu dnf-automatic


Actualizarea aplicatiilor si sistemului ar trebui sa fie una dintre sarcinile principale ale unui utilizator. Utilizarea sistemelor pe o perioada mai lunga fara actualizari este destul de riscanta. Acest articol va arata cum sa aplicati actualizari in mod automat cu dnf-automatic in RHEL, AlmaLinux si Rocky Linux.

dnf-automatic este o alternativa la comanda dnf upgrade, care poate fi executata automat si regulat prin intermediul cronometrelor systemd, cron jobs sau similare.

Aceasta sincronizeaza metadatele pachetelor dupa cum este necesar si apoi verifica daca exista actualizari disponibile pentru sistemul dumneavoastra. In functie de setarile din fisierul de configurare, comanda dnf-automatic fie descarca actualizarile pachetelor, fie descarca si instaleaza pachetele, fie pur si simplu iese.

Unitatea de temporizare systemd dnf-automatic.timer se va comporta asa cum specifica fisierul de configurare in ceea ce priveste descarcarea si aplicarea actualizarilor. Sunt furnizate si alte unitati timer care inlocuiesc fisierul de configurare cu unele comportamente standard:
- dnf-automatic-notifyonly - notifica atunci cand sunt disponibile actualizari
- dnf-automatic-download - descarca actualizarile
- dnf-automatic-install - descarca si instaleaza automat actualizarile pachetelor

Instalare dnf-automatic:
dnf-automatic este disponibil in depozitul implicit RHEL si distributiile derivate. Pentru instalarea instrumentului dnf-automatic rulati urmatoarea comanda:
$ sudo dnf install dnf-automatic

Aplicarea automata a actualizarilor cu dnf-automatic:
Editati fisierul de configurare implicita dnf-automatic folosind editorul dumneavoastra preferat:
$ sudo nano /etc/dnf/automatic.conf

Cautati si modificati liniile de mai jos in functie de cerintele dumneavoastra:
upgrade_type = default
[Defineste ce tip de actualizare trebuie efectuata.Accepta doua valori: default sau security. Daca valoarea este default se vor aplica toate actualizarile. Daca valoarea este setata ca security, se vor aplica numai actualizarile de securitate. In mod implicit, se aplica toate actualizarile.]

download_updates = yes
[Defineste daca actualizarile trebuiesc descarcate atunci cand sunt disponibile. Daca valoarea este setata yes, actualizarile vor fi descarcate. Daca valoarea este setata no, actualizarile nu vor fi descarcate. Valoarea implicita este yes.]

apply_updates = yes
[Defineste daca actualizarile trebuie aplicate atunci cand sunt disponibile. Accepta doua valori. Daca este setat la yes, actualizarile vor fi aplicate atunci cand sunt disponibile. Daca valoarea este no, actualizarile nu vor fi aplicate. Valoarea implicita este no.]

In mod implicit dnf va descarca automat toate actualizarile, dar nu le va instala. Daca doriti sa aplicati actualizarile in mod automat, este suficient sa setati yes la linia apply-updates.

Dupa ce ati ajustat setarile, activati unitatea de temporizare:
$ sudo systemctl enable --now dnf-automatic.timer

Utilizarea temporizatoarelor specifice functiilor:
Puteti utiliza unitati de temporizare specifice unei functii pentru a activa o anumita actiune. De exemplu, puteti activa dnf-automatic-notifyonly.timer pentru a primi notificari numai pentru actualizarile disponibile. Pentru acest lucru rulati urmatoarea comanda:
$ sudo systemctl enable --now dnf-automatic-notifyonly.timer

NOTA: Atunci cand utilizati unitatea de temporizare specifica functiei, aceasta va inlocui setarile implicite ale fisierului de configurare.

Acest articol va aratat cum sa activati actualizarile automate in RHEL, AlmaLinux si Rocky Linux. dnf-automatic a facut ca actualizarile sa fie o sarcina mai usoara.

Asadar daca v-a placut articolul informativ "Actualizati in mod automat RHEL, AlmaLinux si Rocky Linux cu dnf-automatic" distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

Verificați resursele sistemului Linux: ghid pentru începători

MX Linux 23.4: lansare cu actualizări de performanță și securitate

Dincolo de permisiuni: manipulați fișierele Linux cu chattr

Copierea fișierelor în Linux: ghid pentru începători

Thorium Reader: aplicație de citire a cărților electronice în Linux

Thunar File Manager - gestionarea fișierelor și directoarelor

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04

Comenzi Linux pentru începători: crearea directoarelor în terminal