nmon - monitorizati performanta sistemului Linux


Daca sunteti in cautarea unui instrument de monitorizare a performantelor unui sistem, nmon este un astfel de instrument simplu pentru a monitoriza utilizarea resurselor sistemului Linux.

nmon este un instrument de monitorizare a performantelor sistemului Linux, dezvoltat de Nigel Griffiths. Instrumentul afiseaza pe ecran sau salveaza intr-un fisier date despre sistemul de operare pentru a ajuta la intelegerea utilizarii resurselor calculatorului, a optiunilor de reglare si a blocajelor. Acest instrument de analiza comparativa a sistemului va ofera o cantitate uriasa de informatii importante despre performanta, dintr-o singura comanda.

Avantajul important al instrumentului nmon este ca va permite sa monitorizati performanta aspectelor sistemului dumneavoastra Linux, cum ar fi utilizarea procesorului, utilizarea memoriei, spatiul pe disc, utilizarea retelei, statisticile masinilor virtuale, sistemele de fisiere si multe altele.

Caracteristci:
- salveaza datele in fisier CSV
- in modul online, utilizeaza curses pentru o gestionare eficienta a ecranului, care actualizeaza frecvent terminalul pentru monitorizarea in timp real
- include suport pentru versiuni mai vechi de AIX, Linux care ruleaza pe platformele x86, POWER si Mainframe

Instalare:
***Ubuntu/Debian
$ sudo apt install nmon

***Arch/Manjaro
$ sudo pacman -S nmon 

***RHEL/Rocky Linux/AlmaLinux
sudo dnf install nmon

***Fedora
$ sudo dnf install epel-release
$ sudo dnf install nmon

***openSUSE
$ sudo zypper install nmon

Utilizare:
Pentru a lucra cu nmon nu aveti nevoie de abilitati tehnice de varf. Tastati nmon in terminal si apasati Enter, iar pe ecran veti primi toate optiunile majore pentru a lucra mai departe.

Daca doriti sa monitorizati performanta procesorului apasati tasta c de pe tastatura pentru a obtine informatii despre utilizarea procesorului.

Pentru a obtine statistici privind procesele care ruleaza pe sistemul Linux apasati tasta t de pe tastatura.

Pentru a obtine statistici despre retea in Linux apasati pe tasta n de la tastatura.

Daca doriti sa aflati informatii despre discuri apasati pe tasta d de la tastatura.

Pentru a afisa informatii despre kernel-ul sistemului dumneavoastra pasati pe tasta k de la tastatura.

Pentru a afisa informatii despre diferite resurse, cum ar fi arhitectura masinii, versiunea sistemului de operare, versiunea de Linux si procesorul, apasati pe tasta r de la tastatura.

Pentru a afisa informatii despre memorie apasati pe tasta m de la tastatura.

In plus fata de afisarea utilizarii resurselor sistemului in timp real, puteti de asemenea, sa scrieti datele generate de nmon intr-un fisier. Pentru a face acest lucru, trebuie sa specificati un interval de timp de cateva secunde si optiuni de instantanee. Pe masura ce nmon ruleaza, acesta face instantanee ale datelor intr-un fisier pentru a lucra ulterior cu ele. Pentru a face acest lucru introduceti comanda de mai jos:
$ nmon -F nmon_stat -s 30 -c 20

Comanda de mai sus va lansa nmon in fundal si va face instantanee la fiecare 30 de secunde de 20 ori. Acest lucru ar trebui sa echivaleze cu 10 minute de instantanee de date. nmon_stat din comanda este numele fisierului personalizat.

Exista multe instrumente asemanatoare cu utilitarul nmon, dar nmon este un utilitar usor de utilizat si de prietenos pentru un incepator in Linux. Din pacate nu are multe caracteristici ca alte instrumente si nu poate oferi statistici aprofundate utilizatorului, dar este un utilitar placut pentru cineva care nu este familiarizat cu optiunile si comenzile din linia de comanda.

Asadar daca v-a placut articolul informativ "nmon - monitorizati performanta sistemului Linux" distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

Verificați resursele sistemului Linux: ghid pentru începători

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Dincolo de permisiuni: manipulați fișierele Linux cu chattr

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04

Stacer: curățare, optimizare și întreținere pentru Linux, într-un singur loc

Comenzi Linux pentru începători: mută fișierele/directoarele în terminal

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Comenzi Linux pentru începători: crearea directoarelor în terminal

Auto-CPUFREQ: optimizarea automată a frecvenței CPU în Linux

Eroare de permisiuni Bash: cauze și soluții